Új-Zéland – 3. A Coromandel-félszigeten • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Új-Zéland – 3. A Coromandel-félszigeten

Kaurifák

Utazásunkat kelet felé folytatjuk, a Coromandel-félsziget irányába haladunk tovább. Auckland rendezett, tiszta, hirdetőtábláktól és óriásplakátoktól mentes külső városrészeit elhagyva utunk sík területen vezet.

Cathedral Cove

Elsőként Thames mellett állunk meg, a Csendes-óceán egyik öblénél. Az öböl partján különleges bokrokat és egzotikus virágokat láthatunk, a homokban pedig hihetetlen mennyiségű, hatalmas „Shell” kagylóhéj hever szerteszét. Miután gyűjtöttünk a kagylóhéjakból, a Coromandel Természetvédelmi terület felé utazunk tovább.

A 85 kilométer hosszú Coromandel-félsziget természetes határt képez a Csendes-óceán és a mögötte levő Hauraki-öböl között. Dombvidéki táj, sűrű erdőkkel; partvidéke népszerű üdülőhely. Érintetlen szubtrópusi esőerdőbe érkezünk, ahol rendkívül sűrű a növényzet, páfrányfák, liánok, nekünk, európaiak számára ismeretlen fajok sokasága vesz körül bennünket. Az egyik legkülönlegesebb fafaj a kauri, melynek egyenes törzse akár 50-60 méter magasra is megnőhet. A kaurifákat az elmúlt évszázadokban szinte teljesen kiirtották, építőanyagnak, hajóárbocnak, vitorlarúdnak használták fel őket.

Az esőerdő sűrű növényzete

Az esőerdőből a Coromandel-félsziget keleti oldalára, Hahei-be utazunk. A Csendes-óceánnak ez a partszakasza roppant népszerű üdülőhely.

Kilátás a magaspartról

A magaspartról fantasztikus panoráma tárul elénk. A híres Cathedral Cove sziklákhoz vezető turistaút Hahei északi végénél indul, a meredek szakaszokon lépcsők könnyítik a haladást. A Csendes-óceánba függőlegesen beleszakadó sziklafalat a tenger hullámzása állandóan pusztítja, abráziós kapukat, furcsa sziklaalakzatokat hoz létre. A homokos partra leérve elsőként egy hatalmas alagúton gyalogolunk keresztül, majd jobbra tekintve sziklatornyokat, gomba formájú képződményeket láthatunk a vízben. Az egyik, piramis formájú sziklatömböt a bátrabbak körül is járhatják. A partvidék tengeri természetvédelmi terület, mely a Motukorure, Moturoa, Motueka és a Mahurangi szigeteket körülvevő tengeri életközösségeket vigyázza.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS