Kincskeresés a 21. században: GPS-kincsvadászat • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Kincskeresés a 21. században: GPS-kincsvadászat

Szinte mindannyiunkban megvan az új, ismeretlen dolgok felfedezése iránti vágy, a kincskeresés szenvedélye – legyen szó kézzel fogható tárgyak, vagy új élmények megszerzéséről, megismeréséről. E szenvedélyre alapulva, és felhasználva korunk technikai vívmányait, az internetet, valamint a műholdas helymeghatározó rendszert (GPS), indult világhódító útjára évekkel ezelőtt az Egyesült Államokban egy játék, mely hazánkban különösen nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években. Ez a játék, amit nevezhetünk szabadidős tevékenységnek, természetbarát hobbinak, a Geocaching.

Magyarországon immáron több mint 1200, földrajzi, kulturális, vagy más szempontból érdekes helyszínen vannak elrejtve kis „kincsesládák”. A játék hivatalos hazai weblapján, mely a www.geocaching.hu címen érhető el, megtalálhatóak ezek pontos földrajzi koordinátái, és a feladat, hogy minél több ilyet megtaláljunk. A dobozokban, azaz geoládákban több apró ajándéktárgy van – a megtaláló egyvalamit kivehet, de cserébe valami mást bele kell tennie. Az ajándékok mellett a dobozban egy jegyzetfüzet is lapul, jelszóval a belsejében – amivel a megtalálást be lehet jelenteni a honlapon, és természetesen bele is írhatunk ebbe a füzetbe. A weboldalon a megtalálás bejelentése mellett mindenki közkinccsé teheti keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit és az ott készített fotóit is. A honlap így egy hatalmas, több ezer ember által szerkesztett, állandóan bővülő online Magyarország-útikönyvvé vált az eltelt évek során, érdekességek sokaságát találhatjuk meg itt hazánk természeti és kulturális értékeiről.

A játék hatalmas ösztönző erőt jelent a mai kor emberének ahhoz, hogy útra keljen, és megismerje Magyarország értékeit, új élményekkel, ismeretekkel gazdagodjon.

Jó kincskeresést mindenkinek!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS