Barangolások Erdélyben 74. - Csíkszereda, Almakerék • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Barangolások Erdélyben 74. – Csíkszereda, Almakerék

Negyedik utazás (20. rész)
Szállásunkra indulva betértünk Csíkszeredára és megcsodáltuk az új plébánia templomot. Nagyboldogasszony és a magyar szentek tiszteletére szentelték fel 2003. október 18-án. Makovecz Imre és csíkszeredai tanítványa, Bogos Ernő építészek tervezték. A kőkerítés székelykapuján rovásíráshoz hasonló betűkkel: „Tárjatok kaput, hadd vonuljon be az igaz nép, amely őrzi hűségét” felirat fogadja a betérőt.

Az alkotók az egész templomot befedő, a jurtákhoz hasonló kupolát terveztek, és körtemplomot építtettek. A kör alakú főoltár középen van. Megvilágítását felülről négyzet alakú üvegkupola biztosítja. Sarkainál a tetőn négy hatalmas vörösrézből készült angyalszobor áll. Középre fordulnak, mintha figyelnék a templomban történteket. A két oldalt álló, hegyen kúpokban végződő két torony alatt nyílnak a bejáratok. Felettük lépcsőzetesen négy-négy zömök kőkereszt magasodik. A harmadikokon töviskoronás Krisztusfej-dombormű.

A csíkszeredai Makovecz-templom a város nevezetessége. A csodálatos épületbe betérő imáját féltőn figyelik az üvegkupolán betekintő angyalok.

A Hármashalom-oltár és a „Nyereg” hatalmas nézőtere nemcsak a pünkösdi búcsú színhelye. Minden év július első vasárnapján itt rendezik az „Ezer székely lány” napját.

1931-ben Domokos Pál Péter ferences szerzetes csángókutató javaslatára gyűltek össze a Nyeregben a székely és csángó fiatalok. Találkozásuk célja közösségeik kultúrájának, hagyományainak felelevenítése, megőrzése. A háború után a kommunista uralom – a csíksomlyói búcsúhoz hasonlóan – betiltotta megrendezését. 1990-től ismét megtarthatják.

Erdély számos vidékéről és az anyaországból érkezett, népviseletbe öltözött fiatalok bemutatják táncaikat, énekeiket, melyekhez csatlakozik a közönség is. Népszerűek a lovas- és íjász-versenyek. A résztvevőknek 500 literes üstben főznek székelygulyást.

Itt mutatták be 2003-ban óriási sikerrel az „István a király”, majd 2005-ben „A Megfeszített” című rockoperákat. Koltay Gábor utóbbi művében Jézus szenvedéstörténetét a magyar nép megpróbáltatásaival hasonlítja össze, s azt a tanulságot vonja le, hogy nemzetünknek összefogásra van szüksége, mert csak így maradhatunk meg.

2006. július 1-jén a Koltay-testvérek „A Napba öltözött leány” című rockoperáját mutatták be 200 ezer néző előtt.

Almakerék

A Segesvár és Medgyes közötti útról letérve hatalmas gödröket kerülgetve, lépésben, 20 kilométert kellett megtennünk, hogy Erdély legjobb állapotban maradt középkori freskóit bemutató templomhoz érjünk.

Almakereket ma már csak szászok lakják. A Hortobágy-dombság hosszú völgyének végén található. Innen már nem vezet tovább az út. Talán ez is közrehatott abban, hogy evangélikus templomának csodaszép freskói épségben maradtak.

Az Apafi-család birtoka volt a környék. A falu feletti dombon a templomot gazdag nagybirtokosok építtették a XIV. században. Terméskőből, igen erős falakkal, gótikus stílusban. Hatalmas épület négyszög alakú, zömök, körerkélyes toronnyal.

A főbejárat a torony alatt volt. Az ívelt, gótikus keretű kapu be van falazva. A templom a ma száz lelket alig meghaladó lakossághoz túlméretezett. A lapos mennyezetű, fakazettás 3 hajó 23 méter hosszú. Az oldalhajók alacsonyabbak. A főhajót gótikus keretű ablakok világítják meg. A szentély 9 méter mély. Bordázott mennyezete közepén a záró kövön az Apafi-család címere, egy csákó. Körötte felirat: GENTILE SCUTUM APPAE – az Apafiak pajzsa.

A templomot a XIV. század második felében készült freskói teszik világhírűvé. A képeket a reformáció idején lemeszelték és csak 1914-ben találták meg. A fedőréteg eltávolítása után teljes épségükben, szépségükben és színgazdagságukban tárulkoznak fel a szemlélő előtt. A főhajó két oldalán öt sorban különálló jelenetekben, szerpentin vonalban haladva mutatják be a teremtést, Jézus születését, szenvedését, mennybemenetelét és feltámadását. A legcsodálatosabb képek a szentély mennyezetén láthatók. Az alakok kidolgozottak, hosszúkás arcuk, szemöldökük íveltsége, testük nyúlt alakja légiességet kölcsönöz a bibliai szereplőknek. Szinte hallani véljük, mit mond Gáspár király, amikor átadja ajándékát a gyermek Jézusnak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS