Barangolások Erdélyben 94. - Temesvár • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Barangolások Erdélyben 94. – Temesvár

Hatodik utazás (2. rész)

Temesvár

A Hunyadi-kastély, ma a Bánáti Múzeum

1722–1765 között a várat teljesen felújították. Falaiba beépítették a Hunyadi-kastély megmaradt részeit. Vauban-rendszerű, csillag formájú, 9 bástyás vár jött létre 3 kapuval (Erdélyi, Bécsi, és Péterváradi.) Falai alatt a Béga vizével feltöltött sáncárok húzódott. 1738–39-ben pestisjárvány sújtotta a várost, több mint ezer ember esett áldozatául. Ennek elmúltával emelték a Dóm téren álló Szentháromság szobrot.

Temesvár – mint a Temesi Bánság központja – 1781. december 20-án II. Józseftől szabad királyi városi rangot kapott.

Az 1848-as forradalom Temesváron is győzött. A felkelők 114 napig tartották birtokukban a várost. Visszafoglalása után Bem és Vécsey seregei többször ostromolták meg a várat, de az osztrákokat nem sikerült kiűzniük. Az 1849. augusztus 9-i sikertelenség következménye volt – többek között – Kossuth és a Kormány lemondása.

A várat a XIX. század végén a város terjeszkedése miatt lebontották. Csak keleti oldalán a Teréz-bástya, valamint az 1849-es ostromban majdnem teljesen elpusztult Hunyadi-várkastély maradt meg. A kastélyt újjáépítették. Ezt jelzik a bejárata feletti római számok: 1856. Az épületben 1872-ben a Bánáti Múzeumot helyezték el. Bejáratánál állnak a Magyarországon elsőként itt használt utcai villanylámpák.

Temesvár látnivalói a Belváros két tere körül csoportosulnak. A régi Piac tér (a mai Piatra Unirii) sarkában áll az 1736–1773 között, osztrák barokk stílusban – Emanuel Fischer von Erlach tervei szerint – épült római katolikus dóm. Érdekessége, hogy tornyai szokatlanul alacsonyak. Azt mesélik: azért, hogy a város védelme során az ágyúk kilövéseit ne akadályozzák. Főoltára Josef Ressler alkotása. A Szent Györgyöt ábrázoló oltárképet Mischael Unterberger bécsi, a mellékoltárok képeit Johann Nepomuk Schöpf prágai festőművész készítette 1772-ben.

A dómmal ellentétes sarokban a keleties díszítésű, emeletes-csúcsíves oromzatú Szerb Püspöki palota áll. A szomszédos szerb székesegyházat 1734-ben barokk stílusban építették. Toronysisakjait 1791-ben kapta. A két épület ékes díszként emelkedik ki a teret övező, a múlt század elején épített szecessziós stílusú paloták közül.

(A szerző felvétele)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS