Élet az ártéren • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Élet az ártéren

Hazánk kiemelkedő jelentőségű védett területe a Duna mentén elterülő Gemenci Erdő. Lefűződött holtágak, tocsogós rétek, nádasok, ligeterdők és apró tavak sokasága, gazdag állatvilággal, mintegy 18 ezer hektáron – ez Közép-Európa legnagyobb összefüggő ártere.

Iványi Ildikó, a DDNP igazgatója, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Kocsis Imre Antal, Szekszárd polgármestere átadja a kiállítást

A természet kincsei mellett társadalom- és gazdaságtörténeti különlegességeket is rejt e vidék. Az ártéren élő nép élete a folyószabályozást megelőzően évszázadokon át a Duna vízjárásához igazodott. A foki gazdálkodás, melynek alapját a folyó mellékágainak és holtágainak csatornákkal összekötött hálózata jelentette, nemcsak a közlekedés és a gazdálkodás lehetőségeit biztosította, hanem az árvízvédelem szempontjából is rendkívül fontos volt.

A kiállítás részlete

A természet és a kultúrtörténet e gazdag tárházával ismertet meg bennünket az „Élet az ártéren” címet viselő kiállítás, amely Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelenlétében, szeptember 19-én nyílt meg a nagyközönség előtt a Szekszárdhoz közeli Bárányfokon. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság új bemutatóhelyének otthont adó csodaszép fa épületet Frigyes Főherceg pavilonjaként építették 1896-ban, az Ezredvégi Kiállításra, jelenlegi helyére 1970-ben került.

A múzeum földszintjén a Gemenci Erdő természeti értékeivel ismerkedhetünk fényképek, kitömött állatok, rekonstruált életképek segítségével, míg a galérián az ártéri gazdálkodás jellemzői és tárgyi eszközei láthatók.

A kiállítás megtekinthető március 15-től október 31-ig, hétfő kivételével 10 és 18 óra között. További információ kérhető a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságtól: 72/517-200, internet: www.ddnp.hu.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS