Dalmácia kincsei - 8. A Krka Nemzeti Park • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Dalmácia kincsei – 8. A Krka Nemzeti Park

Horvátország időrendben hetedik nemzeti parkja fantasztikus vízesései révén vált ismertté. A Dinaridák lábánál eredő Krka folyó 72 kilométer hosszú útján több helyen keskeny szurdokvölgyeken és látványos zuhatagokon halad keresztül, míg Šibenik közelében eléri a tengert. A folyó és környéke Skradin közelében, mindamellett hogy igen látványos, sok különleges természeti képződményt is tartogat a hozzáértő látogatónak.

A vízesések szintkülönbsége összesen 242 méter. Ezt több kis zúgón, valamint lépcsőzetesen elhelyezkedő zuhatagokon „teszi meg”. A zuhatagok kialakulásának egyszerű a magyarázata: a mészkőterületen keresztülhaladó folyó vize útközben sok kalciumot vesz föl, kalcium-hidrokarbonátban gazdag lesz. Amikor a zuhatagos szakaszhoz érkezik, a víz széndioxid-tartalma lecsökken és ennek következményeként kiválik belőle a kalcium-karbonát, vagyis a mészkő. A kiválást a növények tovább segítik, mivel környezetükben megváltozik a víz kémhatása. A mész lerakódik a már meglévő gátak tetején, tovább magasítva őket. Így egy napjainkban is zajló, önmagát gerjesztő folyamat játszódik le, miközben a gátak magassága fokozatosan növekszik, és közben egyre nagyobb zuhatagok jönnek létre. A mészkő rárakódik a növényzetre is, e miatt lyukacsos szerkezetű, laza összetételű lesz.

A Krka Nemzeti Park növény- és állatvilága a változatos felszín, a nedves és a száraz területek váltakozása, az eltérő fényviszonyok miatt különlegesen gazdag. A Krka folyóban 18 halfaj él, közülük 10 endemikus, tehát a világon csak itt fordul elő! A tavak nádassal borított részein és a mocsaras réteken sok kétéltű talált otthonra. A madárvilág számára is rendkívül kedvező természeti adottságok révén összesen 222 madárfaj él itt, a tavaszi és az őszi vándorlások idején jelentős pihenőhely. A Krka állatvilágában a denevérek is fontos szerepet játszanak, a Krka Nemzeti Park területén 18 alfajuk képviselteti magát, melyek nagy része Európában veszélyeztetett, vagy a kihalás fenyegeti.

A nemzeti park környéke kulturális szempontból szintén gazdag. A régészeti leletek bizonyítják, hogy ezen a vidéken az őskortól éltek emberek. Több helyen tárták fel római és középkori építmények maradványait. A terület legértékesebb műemléke a Visovac szigeten található ferences templom és kolostor. A Skradinski buk (zúgó) mellett a múlt falusi életét bemutató múzeumot tekinthetjük meg; benne a használati tárgyak mellett egy működő vízimalmot, és egy korabeli mosógépet (!) is láthatunk. A látogatáshoz hozzátartozik még, hogy vásárolhatunk helyi gazdálkodók termékeiből: sajtok, különféle pálinkák, gyümölcsök, termések közül lehet választani.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS