Pünkösd Palkonyán • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pünkösd Palkonyán

Herger Ede: Pincesor

Palkonya a Villány-Siklósi Borút festői szépségű települése. Messze földön ismert kupolás templomáról, szép egységes faluképéről és műemléki védettségű pincefalujáról. A nagy kiterjedésű pincefalu egymás felett teraszosan elhelyezkedő pincesorainak hófehér épületei megkapó látványt nyújtanak. Akik Pünkösdvasárnap délután a településre látogattak, nagyszerű élményekkel gazdagodhattak, az egészen kicsi gyerekektől az időskorúakig mindenki találhatott kedvére való programot.

A Fő utcán sétálókat a Faluház ablakához érve férfikórus énekének kiszűrődő hangjai invitálták betérésre. A látogatókkal zsúfolásig megtelt nagyterem színpadán a pécsi Bartók Béla Férfikar tagjai vidám bordalokat adtak elő.

Herger Ede: A reggeli buszra várva

A koncertet követően a Faluházban Herger Ede, palkonyai származású tanár festményeinek kiállítása nyílt meg. A tanár úr – aki a középiskolában sok tanítványa közt engem is megismertetett a német nyelv „rejtelmeivel” – köszöntő szavaiból sugárzott a település iránt érzett szeretete. Képei is ezt tükrözik, melyek az itteni élet apró rezdüléseit, az egyszeri látogató előtt sokszor rejtve maradó titkokat örökítik meg és tárják elénk. A tanár úr palkonyai szőlősgazda, a kiállítás megnyitóját követően megkóstolhattuk finom borát, a palackok címkéjét is ő készítette. A környék mesevilága iránt érdeklődők pedig megismerhették Ördögcsúcs című könyvét, melyben palkonyai népmeséket olvashatunk német és magyar nyelven.

A pincefaluban egész délután tárt kapukkal várták a vendégeket a borosgazdák. A „belépőjegyet” a pincékbe egy borospohár megvásárlása jelentette, amiből azután sorra kóstolhatták a látogatók a jobbnál jobb palkonyai nedűket. A szabadtéri színpadon eközben egymást váltották a népi zenekarok és táncegyüttesek, a gyerekeket bábelőadás szórakoztatta.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS