Hétfő a POSZT-on • Hetedhéthatár

Színház

Hétfő a POSZT-on

Az itt következő írás „a tudósító egy napja” alcímet is kaphatná. A rengeteg program közül néha tudatosan, néha spontán választva egy nap eseményeit villantjuk fel a kedves Olvasók előtt a tizedik Pécsi Országos Színházi Találkozóról.

10:50 Széchenyi tér, tömegek, ismerősök és ismeretlenek, rohanás a Színház tér felé a Dominikánus Házba a szakmai beszélgetésre. Téma: az előző esti versenyprogram, a debreceni Csokonai Színház előadása, a Fodrásznő.

Szakmai beszélgetés Fotó: Tóth László (www.poszt.hu)

Teltház. A beszélgetés résztvevői Jászay Tamás kritikus, Faragó Zsuzsa dramaturg, Telihay Péter rendező, a beszélgetést Galambos Péter vezeti. Az előző este látottak főbb vonalakban történő ismertetése után több témában is vita kerekedik – egyrészt a darabot illetően, másrészt előkerül a több éve folyó polémia a Találkozón bemutatandó darabok válogatási módszerét illetően. Utóbbit talán nem érdemes hosszasan taglalni, azonban a látott produkció előnyeit és hátrányait kiemelő hozzászólások mindenképp elgondolkodtatóak voltak. Nagy előnye volt a produkciónak, hogy a kortárs orosz szerző darabját orosz rendező, kárpátaljai magyar színészekkel mennyire hűen mutatta be, felvonultatva az orosz színházra jellemző elemeket, a testbeszéd, az artista produkciókra emlékeztető, időnként félelmetes mutatványok használatát. Ellenkező vélemény szerint ez egy tömegeknek szóló, kommersz előadás volt. Szombaton „felszáll a füst” és kiderül mi volt a szakmai és a közönségzsűri véleménye.

12:00 A beszélgetés véget ér, új előadás kerül terítékre, az Übü király, melyet szintén vasárnap este mutattak be. A tudósító ebédelni megy, jegyzeteket készít, majd vissza a Király utcába.

A 88. utca foglyai Fotó: Simara László (www.poszt.hu)

15:50 Hatalmas tömeg a színház előtt. Versenyen kívül a Centrál Színház produkciója következik, A 88. utca foglyai Básti Julival, Kern Andrással, Borbás Gabival, Szabó Évával és Papp Jánossal. Neil Simon, a hazánkban rendkívül népszerű komédiaszerző ebben a darabjában is – saját legjobb hagyományait folytatva – valódi emberi konfliktust ábrázol – rendkívül szórakoztatóan. Mel (Kern András) és Edna Edison (Básti Juli) élete fenekestül felfordul, amikor Mel, a gazdasági válság következtében elveszíti az állását. Egzisztenciájuk megrendül, és Mel önbecsülése összeomlik. Edna humorral, empátiával próbál reagálni, és mindent elkövet, hogy segítsen levert férjén, de Mel-nek most sem kedve, sem ereje méltányolni ezt – a helyzet kezd kilátástalanná válni. Mel testvérei anyagilag talán tudnának segíteni, de hogy lehetne orvosolni a fölöslegessé vált ember lelkiállapotát? Milyen kiút lehetséges egy ilyen helyzetből? Mindenkinek rá kell jönnie, hogy a megoldáshoz csak egymásban bízva és egymást támogatva tudnak közelebb kerülni. A tudósító úgy érzi, mintha Mel szerepét direkt Kern András számára írta volna a szerző. Óriási siker, vastaps.

18:00 vacsora, néhány telefonhívás, Facebook, egyeztetés egy szervezés alatt álló programról. A pénteken megrendezendő reruha-divatbemutató próbája következne 19:00-kor a Széchenyi téren – a rendezvény egyik fotósa jelen sorok szerzője lesz. Hamar kiderül, hogy a próba szerdára került át – így viszont van idő újabb előadásokat megnézni! Nehéz a választás. A versenyprogramra (Kockavetők) való bejutás esélye kicsi, az Eck Imre balett-terem nem túl nagy… Egy próbálkozást azért megér.

19:20 A kapuőr tájékoztat – az előadás csúszik, körülbelül 20 percet kell várni még a bejutásra. Lassan jön ki az előző produkcióról a közönség, ismerős arcok, színészek, Szilágyi Tibor, majd nemsokára Trokán Péter tűnik fel és próbál utat törni magának a tömegben.

19:40 Indulhatnak a várakozók a félig kinyitott ajtón az előtér, majd a terem felé. Elsőként a „jegyesek”, majd a sajtó képviselői. Úgy tízen. Sejthető a folytatás: nincs hely. Probléma egy szál se, nem maradunk előadás nélkül, irány a Horvát Színház!

19:59 Anna utca, sorbanállás a színház lépcsőjén. Még nincs teltház, vannak üres helyek, ilyen is rég volt! Azért persze gyorsan megtelik a nézőtér, lekapcsolódnak a villanyok, az előtérben nyolc viharlámpa világít. A háttérben szögesdrót kerítés, egy fehér vaságy. A lélek hossza című előadás kezdődik, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fiatal művészeivel. Fellinger Domokos, Szalma Noémi, Jenei Judit, Pásztor Pál elevenítik fel Radnóti Miklós életét.

A lélek hossza Fotó: Karádi Zsolt (www.moriczszinhaz.hu)

Olt Tamás forgatókönyvíró Radnóti jegyzetei, levelei és versei alapján állította össze a jeleneteket. Megelevenednek a költő életének legdrámaibb történései – a gondtalannak tűnő gyerekkor után tudomást szerez ikertestvérének és édesanyjának haláláról, alkudozás az első publikációkért járó honoráriumért, szerelem, a fokozatosan tudatosuló halálra-ítéltetettség… Próza, Radnóti költeményei, ének – a zenéért Olajos Gábor felel –, a könyvre emlékeztető díszlet a képversekkel és a vissza-visszatérő szögesdrót kerítéssel harmonikus művészi egységbe olvadt. A néző, mint valami filmben, titkon számít a jó befejezésre, de a becsukódó két méteres könyv-díszlet egész színházépületet a szó szoros értelmében megrengető ledőlése tudatosítja a történet fájdalmas végét…

21:59 Egy perc múlva kezdődik a Bóbita Bábszínházban a Füst a szemben című Cseh Tamás emlékkoncert. Rohanás a kis utcákon, többedmagammal.

22:06 A nagyterem tele nézővel, egy-két üres szék az első sorokban. A tudósító a második sor szélén, a hangszórók előtt két méterrel kap helyet. Sebaj, annál nagyobb lesz az élmény…!

Füst a szemben Fotó: Simara László (www.poszt.hu)

Mohácsi János osztálya a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karáról a húrok közé csap, szállnak a szikrák a szélben, Désiré apja száguld a 424-essel. Magával sodró az előadás, gyorsan feledjük a gondolatot, ami az első percekben azért bizonyára több nézőben megfogalmazódott – Cseh Tamás egy szál gitárral jelenik meg emlékezetünkben, itt pedig egész mást láthatunk-hallhatunk. A szövegek ismerősek, minden más új. Ütősök, billentyűs, fúvós hangszerek, harmonika, vokál, tökéletes összhangban, sodró, fiatalos lendülettel. A sorok közt ott ül Bereményi Géza – nem lehet mindegy számára amit lát-hall, akkor sem, ha tudjuk, nem először vesz részt a fiatal kaposvári színészek előadásán. A kétszer hatvan perces előadás végén, a ráadásban ismét száguld a 424-es, és ahogy bő két órával ezelőtt elhozta nekünk Cseh Tamást, úgy viszi magával tovább, hogy aztán egy következő alkalommal ismét együtt lehessünk vele.

00:14. Egy nap véget ért, már kedd van. Lélekben lehet rákészülni a következő nap programjaira, aztán ez így megy szombat estig. POSZT – tíz nap intenzív élmény, éjjel-nappal. Itthon, Pécsett. Jobb, mint egy nyaralás.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS