Bajorországi kirándulások 3. Kastélyok Münchenben • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Bajorországi kirándulások 3. Kastélyok Münchenben

A régi királyi vár

A város egyik legöregebb épülete a régi királyi vár. Eredete a XIII. századig nyúlik vissza, 1253-ban építtette Szigorú Lajos. Igazi mesebeli lovagvár, égbe szökő tornyokkal, macskaköves udvarral. Az udvari homlokzat éke a karcsú tornyú, háromszintes festett faerkély. Érdemes megfigyelnünk a fal festését, a kockás mintázat a bajor zászlót idézi.

Az új palota udvara

A középkor végétől az uralkodó székhelye átkerült a mai Max Joseph-térre. Az egykori vízivár helyén álló királyi palota több mint 500 éven át volt a Wittelsbachok rezidenciája. Az épület a folyamatos átépítések és bővítések következtében az egymást követő stíluskorszakok jellegzetességeit hordozza. Európában egyedülálló módon, a reneszánsz, barokk, rokokó és klasszicista elemek egyaránt megtalálhatóak az épületkomplexumban. A reneszánsz korban épült V. Albrecht antik szoborgyűjteménye és könyvtára számára a 66 méter hosszú, freskókkal díszített csarnok, az „Antiquarium”. A palota kertje az olasz reneszánsz parkok hangulatát idézi. Az 1600-as évektől nagyszabású bővítés vette kezdetét, ekkor alkották meg Károly Albert, a későbbi német-római császár pazar berendezésű szobáit, valamint a két udvari kápolnát. Déli szárnya a XIX. században készült el, a firenzei Palazzo Pitti mintájára. A második világháború bombázásait a műkincsek biztonságos helyen vészelték át, az újjáépítés befejezése óta eredeti formájában láthatjuk a palotát a hercegi lakosztályokkal, a fesztiválteremmel, az udvari kápolnákkal és kincsgyűjteményekkel.

Nymphenburg

München nyugati részén, a belvárostól távolabb, hatalmas parkban helyezkedik el a Nymphenburg-kastély. Érdemes a Hubertus-kút felől gyalogosan megközelíteni, a másfél kilométer hosszú Schlosskanal partján. Télen a csatorna befagyott vizét a korcsolyázók veszik birtokukba. A XVIII. századi, 700 méter széles (!) épület Németország egyik legimpozánsabb barokk kastélya. Az épület belsejét a barokk és a rokokó tobzódása jellemzi, freskókkal, szobrokkal, gazdagon díszített bútorokkal. Dísztermében tartják nyaranta az ünnepi játékokat, ahol a kor zenéje csendül fel. A kastély déli szárnyában a bajor uralkodók díszhintóit tekinthetjük meg. A tavakkal díszített parkban további három kastély áll, a rokokó Amalienburg, a Fürdőpalota és a nyolcszögletű teaház, a Pagoda-kastély.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS