A régmúlt értékei és óriási almáskertek • Hetedhéthatár

Nagyvilág

A régmúlt értékei és óriási almáskertek

Naturns

Az Ortler-csoport háromezres hegycsúcsait magunk mögött hagyva, kelet felé utazunk tovább, hogy meglátogassunk a történelmi múlt néhány gyöngyszemét. Elsőként a külső-belső freskóiról híres román stílusú naturnsi templomot tekintjük meg, majd felkeressük Dorf Tirol várát és középkori templomát, végül ellátogatunk Bozenbe, ahol „Ötzit”, a jégbe fagyott ősembert nézzük meg.

Dorf Tirol

Az Etsch völgyében vezető úton egymást érik a történelmi hangulatú kisvárosok. Bármerre tekintünk, szinte minden magaslaton láthatunk egy-egy várat. Közülük az egyik legjelentősebb a Schluderns felett magasodó reneszánsz várkastély, Churburg. Az út mindkét oldalát almaültetvények szegélyezik. A gyümölcstermesztést errefelé igen magas szinten művelik, a lugasokat rendszeresen öntözik, gondozzák. A fák a gondoskodást meg is hálálják, a szezon végére mindegyik roskadozik a bőséges terméstől.

Dorf Tirol, Szt. Péter-templom

Naturns nevezetessége a kicsi St. Prokulus-templom. Az almáskerttel övezett templomépület falait kívülről és belülről egyaránt szép, bibliai jeleneteket ábrázoló freskók borítják. Az alig 20 kilométerre fekvő Dorf Tirol lakói egykoron mezőgazdasággal foglalkoztak, ma viszont az idegenforgalom jelenti a fő megélhetési forrást. A tiszta levegőjű, gyönyörű környezetben elhelyezkedő település fő vonzereje egyrészt a sziklaszirt tetején emelt középkori vár, ahol a település és a tartomány névadói éltek egykoron, másrészt a XIII-XV. század között épült Szent Péter templom.

Bozen

Dorf Tirolból dél felé haladunk tovább, az Etsch, az Eisack és a Talfer folyók találkozásánál fekvő Bozenbe (Bolzano). Az alig 60 kilométerre fekvő másik jelentős várossal, Trentoval összehasonlítva teljesen más a hangulata. Amíg Trento tipikusan olaszos, mediterrán hangulatú, addig Bozen osztrák jellegű település, barokk épületekkel, árkádsorokkal. A város hangulatos utcáin kellemes sétákat lehet tenni, szép, jól karban tartott épületek között, azonban viszonylag kevés olyan egyedi szépséget találni, ami mélyebben megragadná a vándort. Bozen világhíres „nevezetessége” nem az utcákon keresendő, hanem a régészeti múzeumban: a jégbe fagyott ember, akit arról a helyről neveztek el, ahol rátaláltak: Ötz-völgyi ember, röviden Ötzi. Az egyetlen, ennyire ép állapotban megmaradt ősember a tudósok vizsgálatai alapján 5300 évvel ezelőtt élt. A ruhái, eszközei nagyon sokat segítettek abban, hogy rekonstruálni lehessen, miként élhettek az ősemberek. Mindezt a nagyközönség is megtekintheti a rendkívül szemléletesen kialakított múzeumban.

Észak-olaszországi barangolásunk ezzel a végéhez ért, búcsút veszünk az Alpok vidékétől, hogy elinduljunk Európa más, legalább ilyen vonzó tájaira.

(a szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS