Baranya megye és Pécs a budapesti Nemzeti Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Baranya megye és Pécs a budapesti Nemzeti Színházban

Nemzeti megyejárás

Az ország színháza nemcsak a budapestieké – mondta Jordán Tamás főigazgató, a Nemzeti Színház megyejárás programja baranyai rendezvénynyitásának sajtótájékoztatóján. – Ezért találtuk ki, hogy két színházi évadon keresztül minden hónapban az ország más megyéjére fordítjuk a figyelmet. Hajdú-Biharral kezdtünk szeptemberben, a következő, az októberi a sorban Baranya.

A megyék öt programmal kötődnek a Nemzeti Színházhoz a számukra kijelölt hónapban. A nyitórendezvénnyel, a Nemzeti Színházról szóló vándorkiállítással, a háromnapos bemutatkozó fesztivállal Budapesten, a Nemzeti Színházban, a Nemzeti Különjárat indításával és a félkrajcáros programmal.

A baranyai nyitórendezvény szeptember 28-án zajlott, Pécsett, a Széchenyi téren, közvetlenül a Nemzeti Színház múltját, jelenét és jövőjét bemutató vándorkiállítás megnyitása után (Művészetek Háza, megtekinthető október 21-ig). A Nemzeti Színház meghívását Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója, Balikó Tamás a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, a Nemzeti Színház művészeti tanácsadója, Stohl András, a Nemzeti Színház színművésze tolmácsolta Baranya lakosságának.

– Felsorolhatatlan, hogy Pécs-Baranya mit adott, mit ad ma is a magyar kulturális életnek irodalomban, képzőművészetben, zenében, táncban – hangsúlyozta köszöntőjében Jordán Tamás. – Ebben a szűk három napban a fesztivál idején csak kóstolót kaphatunk ezekből a kincsekből, kedvcsinálót a közelebbi ismeretséghez. Házigazdaként nagy örömmel és kíváncsisággal várom ezt a kis fesztivált, ahogy október 11-én a Nemzeti Különjárattal érkező Baranya megyei színházbarátokat is.

Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: Magyarország társadalmi és kulturális erőforrásai olyan alapot adnak, amelyre biztonságosan lehet építeni egy uniós csatlakozás során. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy megismerjük országunk kulturális sokszínűségét, a történelmünk során felhalmozott értékeink tárházát. A Nemzeti Színház Megyejárás című programsorozata ennek ad keretet, a tartalommal való feltöltés a megyék feladata. Baranya megye változatos és izgalmas kulturális élete a nemzetiségek harmonikus együttéléséből alakult ki. A sokszínűség kovácsolta egy egységes entitássá, ez teszi egyedivé, de mégis európaivá térségünket.

Toller László, Pécs polgármestere szavai szerint Pécs városát és kulturális értékeit nem kell bemutatni sem a színházi szakmának, sem a színházszerető közönségnek. A Pécsi Országos Színházi Találkozó programsorozata, az eltelt három év alatt a szakma legrangosabb megmérettetésévé vált és egyben a nyári fesztiválok méltán népszerű nyitórendezvényévé. A színházi évad végén Pécs ad otthont az ország valamennyi meghívott társulatának, ezért külön öröm, hogy a mostani évad elején Pécs színháza mutatkozhat be a fővárosi közönségnek.

A háromnapos bemutatkozás október 24-26. között lesz. Október 24-én, pénteken a Nemzeti Színház nagyszínpadán 19 órától a Pécsi Filharmonikusok adják a nyitókoncertet Hamar Zsolt vezényletével. A stúdiószínpadon Tom Ziegler: Grace és Glorie színműve kezdődik 19.30-kor (rendező: Füsti Molnár Éva).

Október 25-én, szombaton 19 órakor a nagyszínpadon Pirandello: IV. Henrik drámáját mutatják be (rendező: Nagy Viktor), 18 órakor kezdődik a stúdiószínpadon a Jelenkor folyóirat felolvasóestje, majd ugyanitt 22 órától a Candide, avagy a Jámbor címmel Voltaire műve alapján a Bóbita Bábszínház produkciója (rendező: Sramó Gábor) zajlik. A Nemzeti Színház előcsarnokában 18 órától a Pannon Brass fúvósötös koncertezik.

Október 26-án, vasárnap a nagyszínpadon 19 órától látható a Beszélő testek című balettelőadás. A stúdiószínpadon 11 órakor kezdődik A három narancs szerelmese című bábelőadás, 17 órától ugyanitt nemzetiségi folklórgálán mutatkozik be a Tanac Táncegyüttes, a Szélkiáltó Együttes, a Leőwey Táncegyüttes és a Mecsek Táncegyüttes.

A három napos rendezvény alatt kiállítással mutatkoznak be Baranya megye képző- és iparművészei közül több mint húszan, továbbá Lantos Miklós és Csonka Károly fotóművészek képen láthatók Baranya építészeti emlékei, illetve Pécs egykor és ma. A megye nemzetiségeinek népművészete is helyet kap a kínálatban, valamint videóvetítés zajlik majd Évezredek öröksége – Pécs a világörökség része címmel.

A Nemzeti Különjárat program keretében október 11-én a Revans című táncművet (a Nemzeti Színház, Román Sándor és az ExperiDance közös produkcióját) tekinthetik meg a baranyai érdeklődők, kedvező áron, háztól házig utazva.

A Félkrajcáros program októberi ajándékunk Baranya megye színházbarátainak. A Nemzeti Színház műsorából kiválasztott előadásra a Pécsi Nemzeti Színház jegyirodájában vagy a Széchenyi téri ekhósszekérnél lehet jegyet igényelni, és megvásárolni. (Az ACCOR szállodáiban 50%-os kedvezmény vehető igénybe az éjszakai szállásra.) A Nemzeti Színház programja a színház honlapján – www.nemzetiszinhaz.hu – megtekinthető.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS