MOFA-nap • Hetedhéthatár

Napi aktuál

MOFA-nap

Héjjas Attila, Szántó Dezső és Nagy János

Egy fiatal papíripari mérnök, dr. Fáy Mihály irányításával 1951. november 21-én készült el az első néhány tábla magyar farostlemez Szegeden. Pár évvel később szintén dr. Fáy Mihály találta meg a helyét a leendő farostlemezgyárnak Mohácson, s az 1959-ben felavatott gyárnak 1978-ig, nyugdíjba meneteléig volt az igazgatója. Amikor a mohácsiak 1994-től minden november végén a farostlemezgyártást ünneplik, emlékezve az első táblákra, a gyárat létrehozókra és életbentartókra,

Bajor Imre

egyben magukat is ünneplik, hiszen az itt dolgozók közül sokaknak egyetlen munkahelye, mondhatni az élete a MOFA. Itt kezdtek tizenévesen, huszonévesen, dolgoztak, tanultak, barátra, sőt társra leltek. Ez a meghittség sugárzik mindenegyes MOFA-napon, amikor a hazai farostlemezgyártás születésnapját köszöntik a Mohácsi Farostlemezgyár Rt.-nél.

Miután Eisler Zsolt szavalata és Nagy János vezérigazgató-helyettes beszéde után a MOFA Rt. vezetői a szokásnak megfelelően megkoszorúzták november 23-án, a kilencedik MOFA-napon a gyárudvaron álló, emlékhellyé vált farostlemezgyártó gépsort, a nagyebédlő megtelt a dolgozókkal, a nyugdíjasokkal, a vendégekkel és a családtagokkal.

A fogadás előtt a jelenlévők önfeledten hallgatták a műsort: a Duna fúvós kvintett muzsikáját, Bajor Imre

A Duna fúvós kvintett

nevettető történeteit.
Szántó Dezső vezérigazgató összefoglalta az előző MOFA-naptól eltelt időszak gazdasági eseményeit. Többek között arról szólt, hogy 2001. évben a Társaság 3,9 milliárd forint árbevételt ért el, s nagyrészt sikerült ellensúlyozni azokat a negatív hatásokat, amelyek az év során érték a Társaságot (forinterősödés miatti bevételkiesés, a szeptember 11-ei terrortámadás miatti exportpiaci recesszió, a belföldi piaci értékesítés tervezettnél kisebb emelkedése).

A nézőközönség

A kedvezőtlen piaci hatásokat a költséggazdálkodás hatékonyságának növelésével próbálták ellensúlyozni, elindítva a MOFA Változási Programot. Hat

Szántó Dezső vezérigazgató

munkacsoport analizálta a különböző tevékenységeket és folyamatokat, majd javaslatokat fogalmazott meg. 2002-ben áprilistól kezdődően a piaci pozíciók, elsősorban az exportpiacokon, számottevően javultak. A Társaság az év első tíz hónapjában 3,5 milliárd forint árbevételt ért el. A Változási Programot 2003-ban újraindítja a MOFA,

Patócs Zoltán átveszi a MOFA-díjat

mert több olyan kedvezőtlen hatás várható, amely alapvetően érinti a cég gazdálkodását (energiaár-növelések, a fa alapanyag beszerzési árának várható emelkedése).
A Társaság feladatainak sikeres végrehajtásához kiemelkedően hozzájárulók idén is jutalomban részesültek. A MOFA-díjat ez évben Patócs Zoltán kapta.

Kiváló Munkáért kitüntetésben részesült Heréb János, Méri Sándorné, Lakatos József, Trunk Ernő; Vezérigazgatói Elismerő Oklevelet kapott Munkás Imréné, Martini Gábor, Szabó Zoltán, Nánási Sándor, Vidra Anikó, Markesz Menyhért, Pálné Katona Anikó. 35 éve a gyárban dolgozóként Treutz Jánosné, Kult Ferenc és Patócs Zoltánné vehetett át tárgyjutalmat, 30 éve a MOFA-nál dolgozóként pedig Tripsó Károly.

Az idei MOFA-napon Kuti Géza – aki tizennégyévesen került a gyárral kapcsolatba – farostlemezből készült igen dekoratív képeit tekinthették meg az ünnepségen részt vevők. A kiállítást Szökőcs Béla rendezte.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS