A siker titka: folyamatos tanulás, mindenre kiterjedő figyelem • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A siker titka: folyamatos tanulás, mindenre kiterjedő figyelem

A szakmám az életem

Valóságos kis földi paradicsom Pécs-Üszögpusztán a Batthyány kastélyszálló gyönyörűen felújított épületeivel, kéthektáros ősparkjával. Az üszögi uradalom kastélyai a 18. század végén épültek, korai barokk stílusban. A település reformkori birtokosa gróf Batthyány Kázmér Baranya vármegye egykori főispánja, majd a Kossuth-kormány minisztere. A második világháborút követő kisajátítás során a Pécsi Állami Gazdaság birtokolta. A nagymúltú puszta 1979-ben indult újra fejlődésnek. Ekkor újították fel a kastélyt, amely azóta mint étterem és szálloda vált ismertté.

Ma a kastélyszálló 16 fürdőszobás, televíziós szobával, három lakosztállyal, egy 100 főt befogadó étteremmel, és három konferenciateremmel rendelkezik. A komplexumot a Lovas Szálló Kft. üzemelteti, ennek ügyvezető igazgatója Róth Ernő. A kastélyszállót a MIOK vette bérbe, húsz esztendőre.

Róth Ernő pályafutása nem egyszerű karriertörténet, hanem annak bizonysága, hogy az ember kitartó céltudatossággal megtalálja helyét az életben. 37 éves, de tizet nyugodtan letagadhatna.
– Sportos életet élek, tizenöt éve vegetáriánus vagyok. Tejet, tejterméket, időnként halat azért fogyasztok.
– Sok fogadáson vesz részt. Nem nagy önmegtartóztatás ez a dúsan terített asztalok, tálak között?
– Egyáltalán nem. Ez nálam már életforma.
– Karrierje úgy kezdődött, hogy már kora gyermekkorban…?
– Szó sincs róla. Nagykanizsán érettségiztem, vegyész analitikusként. 1988-ban Siklósra nősültem, a Villányi Borkombinát laboratóriumában dolgoztam. Harkányban láttam, milyen pezsgő élet folyik, nagyon élénk volt az akkori szocialista országokból ideáramló idegenforgalom, az emberek jól megéltek belőle. Állást, szakmát váltottam, a harkányi campingben voltam recepciós. Korábbi angol nyelvtudásomat kiegészítettem a némettel, közben rájöttem, hogy a gyakorlat az elméleti felkészültség nélkül keveset ér. Idegenforgalmi ügyintézői, menedzseri végzettséget, majd közgazdász, szállodai és idegenforgalmi főiskolai diplomát szereztem.
– Innen már töretlen a pálya?
– Úgy érzem igen. Harkányban a Hotel Agróban a szállodai recepción kezdtem, értékesítési menedzserként folytattam, 1998-ban a hotel vezérigazgatója lettem. Úgy érzem, életem eddigi leglátványosabb, legeredményesebb korszaka ez. A szállodát kétcsillagosból háromcsillagossá fejlesztettük, sikerült kiépítenünk a gyógymedencét, szaunát, pezsgőfürdőt és egy komplett balneológiai részleget. Baranyában elsőként a mienket minősítették gyógyszállóvá.
– Egyfolytában többes számban beszél.
– Ez természetes. A tulajdonosok jó hozzáállása, a munkatársak felkészültsége és szakmaszeretete nélkül ez nem menne.
– A sikerek ellenére mégis váltott.
– Igen. Egy éve vezetem az üszögpusztai kastélyszállót. Úgy érzem, itt nagyobb az alkotói szabadság.
– Jól értettem? Alkotóit mondott?
– Igen. A továbblépéshez rengeteg munka, fantázia, a megfelelő kapcsolatrendszer kiépítése is szükséges. Fel kell újítani a szaunát, a medencét, szervezni kell a konferenciákat, különféle rendezvényeket. Divat mostanában az amerikai típusú esküvő, itt az udvaron zajlik a ceremónia pazar külsőségekkel, ennek feltételeit is meg kellett teremteni. Szerencsére jó a kapcsolat a környező vállalkozókkal, szervezünk lovas turizmust, horgászatot.
– Nem gondolt még arra, hogy a felhalmozott elméleti és gyakorlati tudást átadja a fiatalabbaknak?
– De igen. A MIOK meg is keresett, talán ősztől már oktatni is fogok. Annál is kézenfekvőbb ez, hiszen cégünk tanszálló, tankonyha és tanétterem funkciót is betölt.
– Elégedett ember?
– Még nem. A forgalom elég hullámzó, de vannak biztató jelek a jövőre nézve. Elégedett akkor lehetek, ha maximális lesz a kihasználtság.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS