Kurucz Gyula, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Kurucz Gyula

Kurucz Gyula írásai: 33
Kurucz Gyula

Kapuvár és az ő kórháza

A „D” épületben van az érrehabilitációs osztály férfiaknak fenntartott részlege. Innen a főbejáratig egy fehér csík húzódik, öt méterenként jelölve a távolságot. Az épülettől 200 méter a kapuig. Amikor odakerültem, úgy 80 métert tudtam megtenni, aztán le kellett ülnöm egy padra. Az érszűkület ezt teszi az emberrel. És hogy mit tesz a kezelés?

Csodakastély Üszögpusztán

Gyönyörű környezetben, Pécs belvárosától 5 kilométerre, az üszögpusztai dombon épült a XVIII. sz. elején a korai barokk kastély. Gróf Batthyány Kázmér, Baranya vármegye egykori főispánjának hajdani kastélya ma szálloda, étteremmel, konferenciatermekkel. A közelben egy horgásztó, mellette az évszázados hagyományokat őrző lovaspálya. A komplexum ügyvezetője Katona András.

Samukának

A lelked egy nagy,
lágyan ölelő fehér felhő,
mely beborít minket,
permetez belőle ránk
a bölcs jóság,
és leszáll belőle az óriás

Anekdoták

Ma már ez hihetetlennek tűnik, de megtörtént. Úgy fél évszázaddal ezelőtt, a pécsi főpostán. Édesapám mesélte ezt, aki Isten és a család után a Postát szerette legjobban. Mármint az akkorit.

Oktatás egy szebb, tartalmasabb életért

Erre mondják, hogy ha nem lenne, ki kellene találni. A Magyar Iparszövetség Oktatási Központja Kft. ugyanis azt a hézagot tölti ki, amely a hagyományos oktatás, szakképzés és a munkaerőpiaci igények között tátong, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáról nem is beszélve. A közismert rövidítéssel élve a MIOK folyamatosan fejlődve, a mindenkori igényekhez igazodva, és széles körű társadalmi támogatottságot élvezve ezt a feladatot tölti be. A dél-dunántúli tevékenységükről, terveikről Borsós István, a MIOK Kft. pécsi kirendeltségvezetője számol be.

„A középszerűségért nem érdemes felkelni”

Azon szerencsés és persze tehetséges emberek közé tartozik dr. Kiss István, a Magyar Iparszövetség Oktatási Központjának főigazgatója, akik maguk vehetik kezükbe sorsuk, pályafutásuk irányítását.
– Kell ehhez sok tudás, kitartás, akarat, és persze jó adag szerencse is – mondja.

A vízgazdálkodástól a méhészetig

Hihetetlen energiával dolgozik, nehéz volt a találkozásunkra időpontot egyeztetni, mert egyfolytában járja Dél-Dunántúlt, sőt az ország távolabbi pontjain is igénybe veszik szakértelmét. A 66 éves Szentpáli László amúgy nyugdíjas, de igazságügyi szakértő a vízgazdálkodás, a talajvédelem és a méhészet területén, szabadidejében maga is méhészkedik, no és nem mellékesen a méhészet tudományát oktatja a MIOK tanfolyamain.

Még soha nem éreztem, hogy nincs értelme

Nehezen nyílik meg, ha magáról kell beszélnie, szenvtelenül sorolja élete főbb állomásait Lukácsné Nádasi Éva. Mezőgazdasági mérnökként végzett, majd megszerezte a marketing menedzser diplomát is. 16 évig a mezőgazdaságban, termelőszövetkezetekben dolgozott középvezetőként, aztán a Baranya megyei Munkaügyi Központban munkaközvetítő, vállalati kapcsolattartó munkakört töltött be.

Alkotó munka, napi tizenkét órában

Ha valakinek már az ükapja, dédnagyapja borbély volt, édesapja, édesanyja női fodrász, bár nem törvényszerű, de nem is meglepő, hogy maga is ezt a szakmát választja. Rónai Miklós, aki édesanyjával együtt a Rónai fodrászszalont vezeti a pécsi Forrás üzletházban, azért nem tekinti ilyen egyenesnek a pályáját. – A Leőwey Gináziumba jártam, nagyon szerettem, szeretem az állatokat – mondja.

Ha egy gyereket megmentünk…

Porvay József

– Ez az ajtó most csak azért van becsukva, hogy nyugodtan beszélgethessünk. Egyébként gyakorlatilag és átvitt értelemben is mindenki előtt nyitva áll – mondja Porvay József, a József Nádor Szakképző Iskola vezetője. – Igyekszünk családias légkört teremteni, hiszen nem egy esetben az itt tanuló diákoknál családpótló szerepet is betöltünk.

Alázattal a színpadon és a katedrán is

Sziklakemény ember, vonzóan csinos nő, varázslatos énekhanggal, irigylésre méltóan kidolgozott színpadi mozgással, a Pécsi Nemzeti Színháznak népszerű primadonnája, prózai szerepekben is nagyhatású színésznő – ez mind Lesznyák Katalin. Tizenegyedik éve a pécsi közönség egyik kedvence, számomra pedig máig is megfejthetetlen rejtély.

Tanít, ha kell segít az erdőmérnök

Az úgy kezdődött, hogy egy ceglédi fiatalember a helyi vasutas sportegyesületben vívott és törzstagja volt a természetjárók szakosztályának. Akkoriban könnyű volt a dolguk, ingyen utazhattak, szerte e hazában. Bejárták a Mátrától a Bükkön keresztül a Mecsekig hazánk hegyvidékeit. Ez utóbbi hegyvonulatot különösen szívébe zárta Farkas Attila, a síkvidéken nevelkedett fiú.

A lélekből indul, s a lélekig ér

Van olyan mosoly, amely nem egyszerűen hangulatot fejez ki, amely nem változik egész másfajta arckifejezéssé a következő pillanatban, hanem egy adott helyzettől független, a lélekből indul és a lélekig ér. Éva, Éva néni, ritkábban tanárnő megszólítással Bereczné Benkő Kónya Éva ezzel az őszinte és feltétel nélküli mosollyal közelít tanítványaihoz, környezetéhez.

Szembejött, kézen fogott a gyerekkori vágy

Akár szerencsés embernek is mondható. Keresi gyerekkori vágyát – hisz mindig is tanító akart lenni -, s egyszer csak szembejön vele a varázslat. Ő felismeri, megragadja, aztán együtt mennek további életében. Tényleg szerencsésnek tekinthető, bár Hirth Beáta eddigi harminckét éve a szó mai, egzisztenciális értelmében korántsem karriertörténet. A lelki értékek birtoklása alapján viszont feltétlenül az.

Ami másnak siker, nekem öröm

Van-e arra egzakt magyarázat, mi az a titokzatos energia, ami jósággal, szeretettel, megértéssel telítve árad felénk? Nem tudom, csak azt, hogy dr. Nemerey Péter nyugalmazott sebész ezt sugározza maga körül. Lehet titulálni főorvos úrnak, doktor úrnak, tanár úrnak, egyik sem fedi a teljességet. Ő Ember. Így, nagy kezdőbetűvel. A napokban töltötte be 77. életévét, de ma sem pihen.Archívum

Hirdetés