Oktatás egy szebb, tartalmasabb életért • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Oktatás egy szebb, tartalmasabb életért

Fodrásztanulók vizsgája a MIOK-nál

Erre mondják, hogy ha nem lenne, ki kellene találni. A Magyar Iparszövetség Oktatási Központja Kft. ugyanis azt a hézagot tölti ki, amely a hagyományos oktatás, szakképzés és a munkaerőpiaci igények között tátong, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáról nem is beszélve. A közismert rövidítéssel élve a MIOK folyamatosan fejlődve, a mindenkori igényekhez igazodva, és széles körű társadalmi támogatottságot élvezve ezt a feladatot tölti be. A dél-dunántúli tevékenységükről, terveikről Borsós István, a MIOK Kft. pécsi kirendeltségvezetője számol be.

− Kirendeltségünk működési területe Baranya, Tolna és Somogy megyére terjed ki. Az elmúlt évben, Tolna megyében aktivizáltuk magunkat nagyon eredményesen, idén januártól a Somogy megyei kirendeltségünk is nagy reményekre jogosít bennünket, e térséget illetően.

− Alapvetően mi a feladatuk?

− A tevékenységünk fő területe a felnőttképzés, de kapcsolatban vagyunk a testvérszervezeteinkkel, mint például a József Nádor Szakképző iskolával, amely Pécsett, a Melinda utcában működik, vagy a Termelő Iskolával, amely most költözik át a volt Bajcsy laktanyába, ahol a Grundsuli foglalkozik a hátrányos helyzetű fiatalokkal. Azért jó ez az intézményrendszer, mert egymásra épül, s a társadalom legszélesebb rétegeinek nyújt lehetőséget az ismeretszerzésre, szakmai képesítésre, egy biztos megélhetés lehetőségét kínálva.  Egy harmadik fontos bázisunk Üszögpusztán, a Batthyány Kastélyszálló, amely tanszállóként és tankonyhaként segíti a munkánkat.

− Mi a MIOK fő profilja?

− Elsősorban a kézművesség képzése. Itt a hagyományos szakmák, például a kosárfonó, fazekas, virágkötő szerepelnek a kínálatban, tavaly nagy sikere volt a cserépkályha- és kandallókészítő szakmának. Utóbbinál az volt az érdekes, hogy meglehetősen széles területről érkeztek, s a motiváltság is színes képet mutatott. Akadt olyan, aki hőterápiára akarja alkalmazni a cserépkályhát, volt, aki művészettörténészként óhajtotta mélyebben megismerni ezt a szakmát. A szolgáltató szakmákon belül a fodrász, kéz-lábápoló, takarító képzése már régóta folyik nálunk, akárcsak az uszodával, egészségüggyel kapcsolatos ismeretek, így például a frissítő, a gyógymasszőri, a talpmasszázs tudományának elsajátítására is lehetőség nyílik. Újabban az üzemanyagtöltő állomás kezelő, gumijavító képzés is divatba jött. Ettől az évtől új színfoltként jelentkezik a drogéria kereskedő szakképesítést adó kurzusunk.

− Ezek mind hivatalosan bejegyzett szakmák?

− Igen, ezek az OKJ-ben, vagyis az Országos Képzési Jegyzékben szerepelnek. Nagyon eredményesek vagyunk a mezőgazdasági, erdészeti ismeretek képzésében, tavaly nagy sláger volt a méhészképzés, amelynek keretében olyan bizonyítványt kaphattak még a több éve méhészkedők is, amelynek birtokában megjelenhetnek az Európai Unió piacain is.

− Sokaknak gondot jelent, hogy nem rendelkeznek az általános iskolai végzettséggel.

− Számunkra nagyon fontos, bár nem éppen a legnyereségesebb, a 7., 8. osztály plusz szakma nyújtása, ez megintcsak a hátrányos helyzetűek érdekében történik. Nagy örömünkre szolgál, hogy például Tamásiban, Magyarkeszin, s még sorolhatnám, akik végeztek a tanfolyamon, többségük el tudott helyezkedni.

− Ezek szerint figyelemmel kísérik végzett hallgatóik további sorsát is?

− Amennyire tudjuk, igen. S amennyiben igénylik, a további képzésben is segítséget nyújtunk.

− Ez a szerteágazó munka bizonyára nem megy segítség nélkül.

− Rendszeres, és nagyon jó kapcsolatban vagyunk a munkaügyi központokkal, a kisebbségi önkormányzatokkal, de több település önkormányzata is szívén viseli a szakképzetlenek, vagy az átképzésre, továbbképzésre szoruló munkanélküliek sorsát is.

− A különféle cégek, vállalkozások mennyire igénylik a MIOK szolgáltatásait?

− Kapcsolatainknak nagyon fontos része ez, hiszen ott jelenik meg a speciális piaci igény. Kiemelném a Haunival, a Hőerőművel fenntartott jó kapcsolatainkat, ahol magas szintű tanfolyamokat is indítunk, elismert szaktekintélyek bevonásával. Ez az egyik mottónk, hogy a testre szabott képzés a legfontosabb, mert a munkaerőpiacon nagyon nehéz speciális képzettséggel rendelkező szakembert találni. Ezzel összefüggésben kiemelt hangsúlyt kap a számítógépes képzés és a nyelvoktatás.

− A továbblépésre mik az idei elképzelések?

− Sikeres pályázatok az eszközállományunk folyamatos korszerűsítésére, a fogyatékosok fokozottabb bevonása a képzésbe, a partneri kapcsolatok kiszélesítése a szakmai szervezetekkel, kistérségekkel, a kereskedelmi és iparkamarákkal, önkormányzatokkal, s mindezt azért, hogy hozzájárulhassunk az emberek életminőségének javításához.

− Van-e titka az eddigi sikereknek, s a további célok megvalósításának?

− Titokról szó sincs. „Mindössze” hozzáértő, elkötelezett munkatársak, és lelkes, nagy tudású előadók, oktatók kellenek, akik együtt alkotják a MIOK nagy családját.

Magyar Iparszövetség Oktatási Központ Kft. (MIOK Kft.)
Pécs, Apáczai Csere J. körtér 1.
Tel/fax: 72/ 547-053


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS