Akinek a foglalkozása a hobbija • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Akinek a foglalkozása a hobbija

A szakmám az életem

Fischer János

Szép, patinás név: Iparos Kisvendéglő. Jóllehet, a mesteremberekhez többnyire annyi köze van, hogy Pécsett, az Iparosház udvarából nyílik. A családi vállalkozás motorja Fischer János 1970-ben, a Nádorban kezdte tanulni a szakmát.
– Nagy iskola volt – mondja. Nekem is a legendás Kiss Karcsi bácsi volt a mesterem. Nemcsak elmondta, hogy mit kell csinálni, hanem be is mutatta, a vendéggel való bánástól a szervírozásig. Igaz, gyakran hamarabb eljárt a keze, mint a szája, de ma is hálás vagyok neki.

1977-ig a Nádorban dolgozott, közben levelezőn leérettségizett a vendéglátó szakközépiskolában. Munkájában nagy segítségére van német nyelvtudása. Görcsönydobokán, ebben a zömmel svábok lakta faluban az idősebbek közül sokan még ma is inkább csak a sváb nyelvjárást beszélik. Ő az irodalmi németet az általános iskolában tanulta.

A Nádor után az abaligeti Barlang büfé, aztán két év katonaság leteltével a mohácsi Béke étterem, majd a Cserkúti Csárda következett.
– Ezek után úgy döntöttem, hogy a magam ura akarok lenni. Megnyitottam Pécsett a Fülemüle vendéglőt. Nehéz volt ez akkor, a nyolcvanas években. Bevezettem a pacalt, a bélszínt, naponta Kaposvárra jártam friss áruért. Kemény idők voltak, de akkor és ma is ez az elvem, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember.
– Ma is ennyire fáradhatatlan?
– Nem tehetek mást. Feleségemmel együtt vezetjük a vendéglőt, és nincs megállás, nincs szünnap. Nem hagyhatom el magam, ha fáj a lábam, hát nem figyelek oda. Ha kell, felszolgálok, ha arra van szükség, beállok mosogatni. Reggel nyolckor kelek, általában éjjel egy óra van, mire ágyba kerülök.
– Mikor találkozik a gyerekekkel?
– Többnyire akkor, amikor bejönnek a vendéglőbe. Tamás fiam szenvedélye az orgona, mesterei szerint igen tehetséges. Nemrég Zircen koncertezett. Renáta lányom a Szent Mór katolikus általános iskolában hetedikes. Őt nem vonzza annyira a zene, az irodalom a mindene, ám ha itt van, ő is beáll a pult mögé, vagy mosogatni.
– Az ön szemében milyen a vendég?
– A vendég ahány, annyiféle, de kivétel nélkül érzékeny lélek. Mindenkihez meg kell találni a megfelelő hangot. El kell találni az ízlését. Az étlapot is eszerint állítom össze.
– És ha van valami különleges kívánság?
– Ha van megfelelő alapanyag a raktáron, akkor természetesen teljesítjük.
– Milyen a forgalom?
– Az utóbbi időben kissé visszaesett. Éppen ezért mindig új ötletekkel kell előállni. Most például egy új akciót indítottunk el. Főétel rendelése esetén tálban, húslevest szolgálunk fel térítésmentesen. Ez érvényes a zónaételekre is.
– Mi a hobbija?
– A munkám. Erről szól az életem.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS