James Hacker kabinetminiszter naplója • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

James Hacker kabinetminiszter naplója

Igenis, miniszter úr

A tévésorozat, amely a BBC felkérésére készült, és élő közönség előtt vették fel, a néhány évvel későbbi könyvváltozathoz hasonlóan nem a politikáról szól és nem a politikusokat igyekszik kifigurázni. A cselekmény a nyolcvanas évek elején, a brit kormányhivatalokban játszódik ugyan, végső soron nem kötődik konkrét politikai eseményekhez vagy személyiségekhez. Bármelyik kor bármelyik országában játszódhatna. Bárhol, ahol kormányzati apparátus és közhivatalnoki kar működik. Talán ez a titka népszerűségének. A bürokráciák egyformák. Eddig mindenütt, ahol vetítették a sorozatot vagy olvasták a könyvet, megértették az üzenetét.

A történet James Hackerről, a képzelet szülte miniszterről szól (a könyv az ő naplója), aki pártja választási győzelmét követően nagy tervekkel ül a miniszteri bársonyszékbe. Lelkesedése azonban hamar lelohad, amikor naponta tapasztalnia kell, hogy a színfalak mögött jóval befolyásosabb hatalmi erők munkálkodnak, és hogy az államigazgatás tökéletesítésére irányuló erőfeszítései sorra megfeneklenek a minisztérium közigazgatási államtitkára, a mindenható Sir Humphrey Appleby mesterkedései miatt.

A könyv különlegessége, hogy az 1970-es években játszódó események már az első olvasatra ismerősnek tűnnek, úgy a könyv szereplői is, és nem meglepő az sem, hogy a végtelenül mulatságos és tanulságos mű szinte minden poénja „ül” a hazai viszonyok között is. Messzemenőkig egyet lehet érteni Greg Dorey angol nagykövetnek azzal a megállapításával, hogy az Igenis, Miniszter Úr mindmáig megőrizte frissességét és érvényességét.

A könyv egyik legmulatságosabb része, amelyben a miniszter a lányától az alábbi levelet kapja:


Kedves papa!
Holnap jómagam, valamint Pete nevű szerelmem és
diáktársaim a borzok védelmében 24 órás ülősztrájkot
rendezünk a Hayward-cserjésnél
„A MENTSD MEG A BORZOKAT” tüntetést
– a Valentin-nap jegyében – anyaszült meztelenül tartjuk.
Amennyiben a borzügyet február 14-én 5 óráig nem
sikerül megnyugtató módon rendezni, az eseményt
bejelentjük a sajtónak,
6 órakor pedig sajtókonferenciát tartunk – ugyancsak
pucéran.
Lucy Hacker

Akit érdekel, hogy a csávából, hogy sikerült körmönfont államtitkárának kimenteni, olvassa el a könyvet, amelyet Jonathan Lynn és Antony Jay írt, Hirschler András fordított és a Tas Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS