Ayurvédikus masszázsbemutató a Shalimar étteremben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Ayurvédikus masszázsbemutató a Shalimar étteremben

Dél-Ázsiában található India, a Föld második legnépesebb országa egymilliárd lakosával. Egyes becslések szerint néhány évtized múltán megelőzheti az első helyen álló Kínát. A fűszer, földimogyoró, rizs, tea, dohánytermelésben élen jár. Szarvasmarha-állománya legnagyobb a világon, ezt azonban vallási okokból alig hasznosítják. Ipara óriási léptékkel fejlődik, ipari nagyhatalomnak tekinthető. Budapesten egyre több indiai dolgozik nagyon sok bank vezérkarában is ott vannak. Többen a Shalimar étteremből rendelik a vacsorájukat. A Shalimar az Erzsébet városban, a Dob utcában, a Klauzál tér és a nagykörút között üzemel. Az étterem tulajdonosa, dr. Sinha újságíró tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, így vendégei között gyakorta megfordulnak az újságírók és a közeli Fészek Művész Klubból a művészek.

Kanizsai Gábor étteremvezető és dr. Szalontai Éva, az EMU „professzora” segítségével betekintést kaptam az indiai konyha rejtelmeibe mielőtt kipróbáltam volna.

Az indiai konyha különleges, erősen fűszeres! Egy-egy alkalommal sokféle ételt szolgálnak fel. Sok kis tálacskában fűszeres leveseket, zöldségeket. Az indiai étkezés elmaradhatatlan fogása a rizs. Egyes történészek feljegyzései szerint Indiában előbb ismerték a rizst, mint Kínában. A sós vízben főtt rizsből az étkezés során legalább kétszer tálalnak. A rizshez különféle ízesített zöldségeket esznek. A legfőbb húsétek a rizses hús, főleg csirkével. A csirke ugyanis a legelterjedtebb húsétel. A rizs után elengedhetetlenek a kenyérfélék, lepények. A legtöbb kerek, zsiradékban vagy nélküle, faszenes kemencében készül. Fontos, hogy melegen, frissen tálalják. Ritka az olyan étel, amelyben csak egy-két fűszer van. Jellemző a sokféle tejtermék használata is. Így pl. a joghurt, helyi nevén „curd” és a túrószerű „punir”. A tejtermékeknek, a curdnak, a punirnak fontos szerepe van – a különböző magokkal (kesu, mandula, pisztácia) az édességek elkészítésében is.

Kanizsai úr elmondta, hogy a csirkét változatosan tudják elkészíteni a Shalimar étteremben. A Shalimar-féle csirkeleves „Shalimar murg shorba” csirkehús fűszeres, spenótos mártásban „Saag marg” csirke kókuszos szószban, Goai módra, „Murg vindaloo” mind megtalálható a Shalimar étterem ínyenc étlapján. Az étteremben kapható indiai sör is – ezt Indiában csak a férfiak fogyasztják.

A következőkben egy ebédelésemről számolok be: mikor az étterem elé értünk, megcsapott minket a terjengő egzotikus illat. A pincérek készségesen, mi több, élvezettel magyarázzák, hogy mi micsoda, hogyan készül, mivel érdemes fogyasztani, abból talán ne annyit, mert sok lesz, legyen viszont ebből több, mert jó hozzá. Minden fogásnál elhangzik a kérdés: mennyire legyen csípős?

Egy deci mangójuice nyitja a sort, utána kaptunk egy Shalimar murg shorba névre hallgató csirkelevest és egy Samosát. Előbbi igen érdekes, egy opálos, fűszeres levesben betétként külön sült csirkedarabkák, ami abból látszott, hogy a húskockák egyik oldala sárga, utóbbi pedig egy tipikus indiai előétel, még otthon is el tudjuk készíteni, hiszen megtanulhattuk a tévé gasztronómiai sorozatából: fűszerekkel párolt burgonyás-zöldborsós ragut burkolunk egy kemény, gyúrt tésztába és olajban kisütjük. Ezt itt fejedelmi módon szervírozták: gyalult répa és káposzta alapra kerül a két tölcsér, rajta kis fémtálban mentamártás, amit a vegetable paratha – zöldséges kenyér nevű előételnek kért körettel élvezettel ettük.

Ezután következett a Saag mutton spenótos bárány, amely, remek alkotás volt: villával kihalásztam a vajpuhára párolt báránykockákat, majd a Tandori roti névre hallgató lepénnyel mártogattam a spenótot. A Baingan bhurta nagyon tömény, tejszínes padlizsánkrém, ez is a Tandori rotival fogy, ám a kettő együtt kissé nehéz, mert a tömény krém az olvasztott vajjal kezelt tésztával kész koleszterinbomba. A következő adagot ezért vaj nélkül kértük. Valami fenséges étel az Aloo gobhi, ami indiai fűszerekkel párolt karfiolos burgonya, vega-étterem látogatóknak valóságos csemege, különösen ha kérnek hozzá egy vegyes salátát, ami a Samosából megismert gyalult káposzta, répa, uborkával, lilahagymával és paradicsommal. Az ebédet sörrel zártuk – jól éreztük magunkat, eldöntöttük, hogy ide nemsokára visszatérünk.

December első felében a Shalimar étterem nemcsak különleges ételcsodáival, hanem egy különleges sajtótájékoztatóval is hívogat a MUOSZ természetes életminőség újságírói munkacsoport szervezésében (amelynek elnöke Szalontai Éva, akinek fejében született az indiai étel és az indiai masszázs párosításának gondolata, s ennek megvalósítása az Ayurvéda Szépség és Egészség Központ, amely a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton működik, s az indiai étteremben tart bemutatót az Ayurvéda masszázsról).

Ez egy különleges, speciális masszázstechnika, amelynek segítségével a meleg olaj mélyre hatol, ami egy alapos méregtelenítést eredményez, és ennek következtében a gyulladásos ízületi betegségek által kiváltott fájdalmat csökkentheti. A vér- és nyirokkeringés felélénkül, ami az anyagcsere folyamatait előnyösen befolyásolja. A Pozsonyi úti Ayurvéda szalon kiemelkedő érdeme, hogy az EU 25 tagállama közül egyedül Magyarországon hivatalosan bejegyzett gyógymód. A bemutatón részt vesznek a szalon tulajdonosai F. Mariann és J. Zsuzsa és egy híres sportember.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS