Beszélgetés Peru magyarországi nagykövetével • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Beszélgetés Peru magyarországi nagykövetével

„A régi, jól bevált kapcsolatokat fel kell újítani”

Peru területe 1285 ezer négyzetkilométer, lakossága 26 millió. Az ország nagysága, gazdagsága és kulturális fontossága miatt a latin-amerikai térségben közepes hatalomnak tekinthető. Jelenleg 53 országnak van követsége és 41 nemzetközi intézménynek képviselete az ország fővárosában, a hatmillió lakosú Limában. Peru össznemzeti terméke (GDP) 1993 és 1999 között átlagosan évente 5 százalékkal növekedett, amely második (Chile után) legnagyobb növekedés volt a latin-amerikai régióban. A tavalyi növekedés is meghaladta a 4 százalékot, idénre is hasonlót várnak. A központi bank tartaléka tavaly meghaladta a tízmilliárd USD-t. Tavaly két százalék volt az infláció, idén másfél százalékot várnak. Peru igen gazdag ásványkincsekben, a világ második ezüst, negyedik cink, ötödik molibdén, hatodik ólom, hetedik réz termelője.

Guillermo Russo Checa nagykövettel budai rezidenciáján, a perui nemzeti ünnep alkalmából adott fogadáson beszélgettem:

Nagykövet Úr! Mielőtt Budapestre jött, hol teljesített szolgálatot?

Mintegy harminc éve vagyok a diplomáciában. Korábban sok helyen megfordultam; több dél-amerikai országban voltam nagykövet és Kanadában.

Mindkét országban idén volt nagykövetváltás. Milyen benyomásokat szerzett Magyarországról?

Valóban így van. Számomra nagy öröm Kosárka József kinevezése Magyarország perui nagykövetévé. Kitűnő szakembernek tartom, akivel nagyon jól együtt tudunk majd működni. Nemsokára alá fogunk írni az EXIM Bankkal egy 30 millió USD hitelszerződést. Ez már az első közös tevékenységünk, ilyenre nem volt példa Közép-Európában az elmúlt tíz évben, de remélem, több hasonló követi ezt. (Az aláírás azóta megtörtént.) Nagyon jól érzem magam az önök szép hazájában. Szép a környezet itt is, ahol most Önnel beszélgetek.

Göncz Árpád államfő 1999-ben járt Peruban. Várható hasonló magas szintű látogatás a közeljövőben?

Valóban nagyon fontosak a felső szintű látogatások, de szintén fontosak az egyetemek és az üzletemberek találkozásai. Nem olyan régen hoztuk tető alá a piurai és a gödöllői Szent István Egyetem között azt a megállapodást, amelynek értelmében egy ötvenhektáros kísérleti gazdaság létesül. Szintén nem olyan régen nálunk járt Lakatos András professzor az Agroinvesttől, aki a borkultúrában adott nekünk tanácsokat. Szeretném elmondani Önnek, hogy még ebben az évben egy népes üzletember-delegáció jön Peruból Magyarországra. Az a véleményem, hogy a régi, jól bevált kapcsolatokat fel kell újítani.

Excellenciás Úr! Milyennek látja a perui-magyar gazdasági kapcsolatokat? Vannak olyan területek, ahol tartalékok vannak?

Jelenleg a perui export 10 és 20, míg az import alig 2 és 5 millió USD között van. Peru elsősorban mezőgazdasági alapanyagokat, hallisztet, halhúst és az utóbbi időben pamuttextilt szállít. Magyarországról árammérők, izzólámpák, gyógyszerek, élelmiszeripari termékek, papír, cellulóz és gépipari termékek dominálnak. Egyetemeink közös projekteken vettek részt. Kitűnő professzorok tanítottak önöktől nálunk. Ami az együttműködési lehetőségeket illeti, én elsősorban a mezőgazdaságra gondolok. A magyar agrárium világhírű, jól ismerik az önök eredményeit Dél-Amerikában. Peru klímája kiválóan alkalmas a szőlőkultúra elterjesztésére, ezen a téren szívesen tanulnánk a magyar szakemberektől. Mást is szívesen elsajátítanánk önöktől, például a tömegközlekedést, bár azt itt szidják. A turizmus terén is nagy lehetőség van az együttműködésre. Egy dologról nem szabad elfeledkezni. Az önök országa jövőre EU-ország lesz. Peru szívesen együttműködik majd, az EU-piacra bejutás reményében, ugyanakkor országom az ugródeszka szerepét is betöltheti a magyar vállalkozók számára: az Andok régióba tömörült országok lakossága több mint 120 millió.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS