Busójárás - Mohács • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Busójárás – Mohács

Idén február 22-én rendezik meg Mohácson a helyi horvát népcsoport, a sokácok télűző-tavaszköszöntő népszokásán alapuló farsangi karnevált, a busójárást. A főszervező Bartók Béla Művelődési Központ a korábbi évek hagyományainak megfelelően ebben az évben is gazdag programot kínál február 24-ig, a farsangtemetésig.

Szombaton, február 21-én 33. alkalommal rendezik meg a Schneider Lajos Népdaléneklési versenyt és gálaműsorát. Ugyanezen a napon, este horvátországi, szlovéniai és vajdasági néptánccsoportok a Kossuth Filmszínházban adnak műsort, majd az önkormányzat irodaházában nemzetiségi táncházat tartanak.

Farsangvasárnap, február 22-én reggel 9-től kezdődnek a programok a zenés-táncos ébresztővel, népművészeti és kézművesvásárral, délelőtt a főtéren gyermekkarnevál, délszláv táncház, a művelődési házban nemzetiségi néptánccsoportok bemutatója várja a vendégeket. Maga a busójárás délután egy órakor a dunai átkeléssel kezdődik a Sokácrévben, a Kóló téren folytatódik a gyülekezővel, majd fél háromkor bevonulnak a farsangi csoportok a főtérre, s az esti máglyagyújtásig ott zajlanak az események. Délután is lesz többször néptánc- és népzenei műsor, busóavatás és busók tánca, a Duna-parton koporsót is vízre bocsátanak a faálarcosok a tél búcsúztatásának nyomatékosítására. Ez a nap a máglya elhamvadása után a hajnalig tartó sokácbállal zárul.

Kedden, február 24-én aztán még egyszer nekirugaszkodnak a busók és a farsangtemetés szertartása keretében végighordozzák a „Farsang-Poklade élt 3 napot” feliratú koporsót a városon, és szürkületkor elégetik a főtéri óriás máglyán. E nap délutánján a Zora Táncegyüttes ad műsort a szabadtéri színpadon és a főszereplők zártkörű busóbáljával fejeződik be az idei farsang Mohácson.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS