Köveskuti Péter, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Köveskuti Péter

Köveskuti Péter írásai: 9
Köveskuti Péter

In Memoriam Dr. Lenkey István

2019. május elsején Debrecenben elhunyt Imolay dr. Lenkey István művészettörténész, író, könyvtáros, kiadványtervező, tudós bibliográfus, tipográfus.

Ráadás a Tompa évre

Minikönyvek dr. Lenkey Istvántól Különleges módon zárta le a Tompa Mihály születésének 200. és halálának 150. évfordulója ünnepi eseményeit, jubileumi kiadványainak sorát Imolay dr. Lenkey István, a Mohácson élő művészettörténész, bibliográfus. Mini könyv alakban megjelentette a 19. századi lelkész-költő művei közül a számára legkedvesebb elbeszélő költeményét, a Szuhay Mátyás címűt. A 10×10 centiméteres formátumú kis […]

In memoriam Szökőcs Béla (1956-2017)

Augusztus 2-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Szökőcs Béla tanító, kiadványszerkesztő, fotográfus, Mohács és térsége természeti és kulturális értékeinek dokumentálója, a Junior Art Alapítvány alapító kuratóriumi tagja.

Fiaim, csak énekeljetek!

Megjelent a Tompa trilógia harmadik kötete – Tompa Mihály születésének 200. évfordulója tiszteletére Imolay dr. Lenkey István és a szűkebb pátria, Gömör lelkes lokálpatriótáinak köszönhetően több kiadvány, míves kötet, bibliográfia és számos művészeti és tudományos rendezvény tiszteleg a lelkész költő életműve előtt.

Megjelent a Tompa bibliográfia

Elkészült fő művével dr. Lenkey István – „Ősszel születtem én: tavasz leend, Mikor rám esteledik…” Ezt a címet viseli a több mint öt év alatt megszállott kutatással, alapos gyűjtőmunkával, és rendkívül precíz rendszerezéssel és professzionális szerkesztéssel elkészült bibliográfia.

Számadás – Bibliográfia Imolay dr. Lenkey István munkásságáról

A közelmúltban jelent meg 75. születésnapja apropójából a történelmi Gömör vármegyéből származó, és Baranyában Mohácson élő sokoldalú művészettörténész, író, könyvtáros, bibliográfus, tipográfus munkásságát bemutató bibliográfia.

Tompa Mihály ébresztése regékkel, virágokkal

Költészet és képzőművészet harmonikus találkozása, felüdülés a léleknek, az a ritka különlegességnek számító rendkívül reprezentatív könyv, melynek bemutatására az elmúlt év végén került sor Mohácson a Városi Könyvtárban. Tompa Mihály Virágregék költeménysorozata Repity Aranka akvarell képeivel illusztrálva jelent meg a Gömöri múlt és jelen sorozat ötödik könyveként a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület kiadásában a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

Szecessziós és szürrealista víziók – Szigeti Szabó János mohácsi kiállítása elé

Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!
Amikor Guszti, alias Göndör, alias Szigeti Szabó János, valójában „Szabó János a Szigetből” kiállításának megnyitójára készültem, elgondolkodtam, hogy hány mohácsi képzőművész nevét tudnám felsorolni. Hát sokat, de hány olyan van, akit ma is jegyez a műértő közönség, vagy akire ma is oda kell figyelni, ha kiállít, vagy ha egyáltalán fest valamit, és azt bemutatja. Nos ebből a fajtából nem sok van. Azt gondolom, Szigeti Szabó János – és mostantól használjuk ezt az életrajzi eredetű, és közkeletű, ma már mindenki által ismert művésznevet –, azaz Guszti ilyen művész.

Busójárás – Mohács

Idén február 22-én rendezik meg Mohácson a helyi horvát népcsoport, a sokácok télűző-tavaszköszöntő népszokásán alapuló farsangi karnevált, a busójárást. A főszervező Bartók Béla Művelődési Központ a korábbi évek hagyományainak megfelelően ebben az évben is gazdag programot kínál február 24-ig, a farsangtemetésig. Szombaton, február 21-én 33. alkalommal rendezik meg a Schneider Lajos Népdaléneklési versenyt és gálaműsorát. Ugyanezen a napon, este horvátországi, szlovéniai és vajdasági néptánccsoportok a Kossuth Filmszínházban adnak műsort, majd az önkormányzat irodaházában nemzetiségi táncházat tartanak.Archívum

Hozzászólások

DISQUS