Móricz: Lélegző örökségünk - Tojásdíszítők zengővárkonyi találkozója • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Móricz: Lélegző örökségünk – Tojásdíszítők zengővárkonyi találkozója

Kárász Rózsa

Tojáskarcolók, patkolók, faragók, festők, drótrátétes technikát alkalmazók tettek eleget a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum meghívásának, és vettek részt szeptember 19-én a tojásdíszítők találkozóján. A Zengővárkonyba látogatók délelőtt Hosszú László vezetésével a Múzeumon kívül a település más nevezetességeivel is megismerkedtek.

Nienhaus Rózsa múzeumalapító köszöntő szavaival kezdődött a délutáni rendezvény a kultúrházban. Móricz Zsigmond gondolatait Kárász Rózsa idézte, majd dr. Györgyi Erzsébet (Budapest) tartott előadást „Egy család tojásdíszítő művészete” címmel, bemutatva, hogy mennyire befolyásolták a miskolci család tojásdíszítését a történelmi események. Berta Katalin a törökkoppányi karcolt tojások múltjáról és jelenéről szólt, s videófelvételen mutatta be azoknak a munkáját, akik Törökkoppányban régen is karcoltak tojás, sőt meg is szólaltatta az „idősebb” korosztályt. Természetesen saját mintakincsét is megismertette a tudományos ülésszakon megjelent érdeklődőkkel. Nagy Csaba (Dunaharaszti) „A gravírozás varázsa a tojáshéjon” címmel tartott előadást és bemutatta, hogy az elmúlt évtizedekben a nemzetközi tojásvásárokon – leginkább Németországban – milyen kincsekre lelt.

Dr. Györgyi Erzsébet – Budapest

A baranyaiakon kívül többek közt Budapestről, Dunapatajból, Tiszaigarból, Mezőkovácsházáról, Balatongyörökről, Uszódról érkeztek a rendezvényre a résztvevők. Közülük Nienhaus Rózsa kiemelte azt a fiatal fogorvost, aki kalocsai terítőt varázsolt egy tyúktojásra; az Uszódról jött látogatót, akiről kiderült, hogy a munkái ott találhatók a zengővárkonyi Múzeumban; az Erdélyből származó férfit, aki családjával hajnali 4-kor indult Tiszaigarból, hogy időben megérkezzen a találkozóra az általa köszörült strucctojással együtt (amely még aznap múzeumi darabbá vált, és már látható a gyűjteményben).

Berta Katalin – Törökkoppány


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS