Alvás világnapja • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Alvás világnapja

Magyarországon harmadik alkalommal került sor a World Sleep Day – az Alvás Világnapja központi rendezvényére, a világnapot alvás-orvosok és -gyógyítók indították útjára az Egyesült Államokban.

Az orvosi szakma jelentős képviselőit hívta meg G Németh György, a Benyovszky orvosi központ igazgatója a március 18-i  Alvás Világnapja alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatóra.

Bevezetőjében többek között a következőket mondta: Kívánatos lenne a hivatásos gépjárművezetők és a kiemelten nagy koncentrációt igénylő munkát végzők körében a folyamatos alvásminőség-szűrés bevezetése.  Néhány hazai vállalatnál, így a Paksi Atomerőműnél és a MOL egyes munkaköreiben, példamutató módon, elkezdték az alvásszűrést, s a kapott eredményeket felhasználják az egészséges munkakörülmények kialakításához.

A két éve indult, s több évre tervezett  országos alvásfelmérés eredményei megerősítik,  egyre több ember szenved valamilyen alvászavarban,  alvásbetegségben, olyanban, amelyről tán nem is tud.

Hosszabb ideje fennálló alvásgondjairól a megkérdezett mintegy ezer fő  44 %-a számolt be, de alvási problémára közvetlenül nem panaszkodók fele sem bizonyult tünetmentesnek. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 92 %-a keresi a megoldást alvásproblémáira, 79 %-uk alvás-szakorvoshoz  soha nem fordult.

Tudnivaló pedig, hogy az alvás-diagnózissal és alvásterápiával foglalkozó gyógyítás Magyarországon magas színvonalú.  A kevés számú, de nemzetközileg is elismert szakemberek jelenleg alvásközpontok köré szerveződnek, tevékenységük nemzetközi összehasonlításban is példamutató.  A központok többsége akkreditált alváslaboratórium, s megfelel az Európai Alvástársaságok kiemelt követelményeinek.

Piros Krisztián, a Studio Moderna marketing igazgatója olvasta fel a WSD idei nemzetközi üzenetét az alvás és az életmód összefüggéseiről. Az üzenet megerősíti:  a pihentető éjszakai alvás minden életkorban elengedhetetlen feltétele az egészségnek és a jó közérzetnek.  Az alvászavar ma világméretű gonddá vált, a világ népességének akár 45%-át is érintheti. A világszervezet idei szlogenje:  Sleep well – Grow Healthy,  Aludj jól, nőjj egészségesen.

Dr. Vida Zsuzsa neurológus, szomnológus (alvás-orvos), a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság vezetőségi tagja, a Honvédkórház alvás-laboratóriumának tudományos munkatársa az alvásgyógyítás hazai kezdeteitől foglalkozik a témával. Annak a véleményének adott hangot, hogy az alvászavar korunk népbetegsége.

Alvászavar alatt általában az elalvás vagy az átalvás zavarát értjük, a népességnek legalább egyharmadát érinti, de a legrosszabb becslések akár 60-65%-ot is mutatnak.  Az ok lehet stressz, túlhajszolt életmód, külső körülmények, nem megfelelő alvókörnyezet.

Az alvás minőségét a rendszertelen alvás is befolyásolja, ami napjainkban egyre gyakoribb, pl. a váltott műszakos munkabeosztásoknál, vagy a gyakori repülőutakkal járó elfoglaltságnál, amikor több időzónát keresztez az utazó. Ez megzavarja belső óránkat, s tartós terhelés esetén súlyos alvászavart vált ki.

Aláhúzta: téved, aki azt gondolja, hogy a horkolás nem betegség. A horkolás betegség, alvás alatti légzészavar, amelynek egészségkárosító következménye lehet az ismétlődő oxigénhiány miatt. Szív- és érrendszeri, agyi betegségek, kezelhetetlen magas vérnyomás lehet a következmény.

A szívinfarktus kockázata 8-10-szeresre, az agyi keringés zavara 7-8-szorosra nő.  Súlyosbíthatja a cukorbetegséget, gátolhatja a fogyást.

Másik tévhit azoké, akik rendben levőnek találják, hogy bárhol és bármikor képesek elaludni, napi 10-12 órán át.

Az akaratukon kívüli elalvás nagyon súlyos helyzetekbe sodorhatja ezeket az egyéneket. A napközbeni aluszékonyság nemcsak balesetveszélyes, de jele lehet az alvásfüggő légzészavarnak, a nyugtalan-láb szindrómának, narkolepsziának. Az alvászavarral küzdő beteget csak alvás közben, (többnyire) alvás-laboratóriumban lehet vizsgálni. Éjszakai alvás közben megfigyelik az agyi elektromos tevékenységet, légzést, pulzust, a vér oxigén-telítettségét, az izomtónust, a végtagmozgást. A vizsgálat választ ad rá, hogy milyen mennyiségben és milyen minőségben zajlik a beteg éjszakai alvása,  szenved-e valamilyen, ún. elsődleges alvás-betegségben. A kiértékelést alvás-szakértők végzik.

Dr. Halmi László professzor, belgyógyász-lipidológus, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, a New-Yorki Tudományos Akadémia tagja az életmód és az alvás összefüggéseiről szólt. Legfontosabb mondandója: az éjszaka alvásra való!  Elfelejtettük ugyanis a természetes életmódot, időt akarunk nyerni, s a napszakok természetes ritmusát felbolygatjuk. Az elektromosság felfedezése óta minden módot fel tudunk használni erre, ez maga után von számtalan következményt, a melatonin-termelés zavaraként. Ez az anyag az agyban termelődik, s az alvás-ébrenlét szabályozásának felelőse. Az alvás minősége a memória-funkciókat is jelentősen befolyásolja. A táplálékfelvételt szabályzó anyag, s az elhízást fékező hormon mennyisége is erősen kötődik az alvásidőhöz.  Az ún. leptin a zsírszövetben időzítve termelődik, s maga a zsírszövet is érzékeli az időt, hasonlóan számos más szervünkhöz.

Ezek mind visszajelzést adnak a szabályzó mechanizmusnak a melatonin termelésére; ezt a mechanizmust bolygatjuk meg jelenkori életmódunkkal. Az alvásmegvonás hatással van az elhízásra, változik a hőszabályozás, a fáradtságérzet, fokozódik a kalória-felvétel, csökken az energia-leadás.  Áttételesen szexuális zavarok is fellépnek.

Mi a megoldás?  Alakítsuk át életmódunkat rendszeres korai elalvással,  törekedjünk 7,5 óra alvásra, hűvös szobában aludjunk. Ezután az esti három üresség szükségességére hívta fel a figyelmet. Legyen tiszta a fejünk, ne foglalkozzunk nehéz kérdésekkel, ne együk hat óra után és lefekvés előtt ürítsük ki hólyagunkat, hogy éjjel ne kelljen megszakítani álmainkat.

Dr. Félegyházi Zsolt, pszichiáter, a stockholmi Karolinska Orvosegyetem vezető munkatársa az alvásnak a pszichiátriára gyakorolt hatásáról, a stressz-betegségek okozta alvásproblémákról és az Intézetben összesített vizsgálati eredményekről szólt.  A Karolinkska a Stockholmi Egyetemmel közösen komoly stressz-kutató intézetet hozott létre, ahol nem csak az alvást vizsgálják, hanem a stressz  összes hatását.

Alvás alatt anabolizmus történik;  testépítő folyamatok zajlanak,  növekedési hormon és tesztoszteron termelődik. Gátolva van különböző fehérjék lebontása, ill. a cortizon és a stresszhormonok mennyisége folyamatosan csökken az alvás során. Tehát, aki normálisan, jól alszik, annak a stresszhormon szintje csökken.

Három fontos kapcsolt kutatási téma, amelyen dolgoznak ma Stockholmban: a kiégettség szindróma, az alvás és a serotonin összefüggése.  A kutatás eredményeként úgy találták, hogy ezeket a zavarok, közte az alvás-zavarok, valószínűleg a serotonin receptorok érzékenységének megváltozásával hozhatók összefüggésbe. A vizsgált egyéneket polisonográffal tesztelik, emellett endokrinológiai és immunológiai vizsgálatokat is végeznek náluk.

Érdekes kérdés a 3G mobil-telefonok hatása az alvásra és a kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra.

Hat-e valamilyen módon a telefonok rádiófrekvenciás tere a fiziológiás alvásra? Publikált adatok szerint, az elektromágnese tér csökkenti a mélyalvás, a legfontosabb alvási fázis hosszát egészséges egyénekben.

Ennek a fázisnak a romlása ébrenlétkor gondokat okoz. A vizsgálat azt nézi, hogy van-e a bekapcsolt mobiltelefonnak az ágy mellett, annak közelében hatása az alvásra.

A közelmúltban publikálták a váltott-műszakra vonatkozó vizsgálatok eredményeit;  50%-os növekedést vettek észre a szív és érrendszeri betegségeknél, bélbetegségeknél és baleseteknél. A mell- és a prosztatarákra vonatkozóan is valószínűsítik a kapcsolatot.

Az intézet kidolgozott egy rövid alvás-kérdőívet, amivel bárki felmérheti alvással kapcsolatos gondjait. A kapott pontszámok mutatják, szüksége van-e közvetlen orvosi felmérésre.

Dr. Tóth János, ortopéd-főorvos, a Magyar Ortopédiai Társaság tagja az egészséges alvás ortopédiai szempontjairól szólt.  Az alvás során a testi regenerálódásnak végbe kell mennie. Az alvásra fordított idő 50 éves kor után évtizedenként 27 perccel csökken. A mozgásszervi panaszok jelentős része a napközbeni fizikai terheléssel van összefüggésben, ezeket kellene az éjszakai alvás közben kipihenni, különös tekintettel az alvás közbeni testhelyzet pozitív hatására. A mozgásszervi panaszok a felnőtt lakosság 25%-át érintik. Az elmúlt évtized az egészségügyi világszervezet programjában a csont- és ízület évtizede jegyében zajlott, az érintettek életminőségének javítására törekedve.  2006-os adatok szerint az EU-ban a mozgásszervi panaszok a leggyakoribbak. Minden 3. európait egészségi állapota korlátozza normális napi tevékenységében. A reggeli ébredés mozgásszervi panaszai között a derékfájás vezet, a felnőtt lakosság nagy részét érinti. A háttérben a gerinc degeneratív elváltozásai állanak, a csigolyák közötti porckorong állapotával összefüggésben.  Éjszaka a porckorongoknak is regenerálódásra van szükségük, hogy anyagcseréjük megfelelő legyen.

Dr. Hermánné Fogarassy Éva egészség-pszichológus, alvás-terapeuta a pszichés alvászavarban szenvedők gyógyításáról szólt.  Az alvászavar civilizációs betegségünk. Amióta Edison a villanyégőt feltalálta, azóta vannak idevágó gondjaink, amióta napnyugta után is nappali világításban lehet részünk. Az alvás ingerét, a sötétséget felülírtuk, csoda, hogy vannak olyanok, akik még jól alszanak. Hangulatunk romlik, érzékenyebbé, ingerlékenyebbé válunk alváshiány esetén, csökken a fizikai és szellemi képességünk, benne a tanulási képességünk. Hajlamosabbá válunk betegségekre, akár a rák különböző formáira is az alváshiány okozta stressz miatt.

Az alváshiány az egyik legagresszívabb stressz.  A közúti balesetek negyedéért a kialvatlanság felelős.

A Benyovszky Orvosi Központ idevágó tanfolyamokat szervez, ill. gyógyítja is a pszichés alvászavarban szenvedőket, saját módszerével.  A központ hitet tesz a WSD-nek a gyermekek egészséges alvását támogató útmutatásai mellett.

Urbán-Frenkl Ildikó, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjárműközlekedési Hivatal Pályaalkalmassági Vizsgálati Igazgatóság igazgatója az elalvásos közúti balesetek kezelésének fontosságáról szólt.

A vonatkozó balesetek jellemzője: nincs féknyom… Sok a fiatal (26 év alatti) áldozat!

Az emberek nem vallják be, „maszkolt” balesetek ezek. A figyelemzavar, az alvás „előszobája”, ahol ezek történnek. Évente a 4 legfontosabb  baleset az elalváshoz kapcsolódik.  18 óra ébrenlét kockázatában 0,08% alkoholos befolyásoltságnak felel meg, a 24 órás ébrenlét pedig már 1%-os alkohol szintnek, ez jogilag már a részegségi kategóriába tartozik. Célszerű magunkat is felmérni, milyen kategóriába sorolhatunk vezetés szempontjából általában, ill. az aktuális napi szinten.  Sokszor túlértékeljük értékeinket… A dohányzás károssága:  agyi érszűkítő + az erős méregként működő szénmonoxid együttes hatása elalvást képes kiváltani.  A testünk jelez elalvás előtt; pislogás, ásítozás, emlékezet-kihagyás, nyugtalanság figyelmeztet. Szükség van a relaxációs technikák tanítására!  10 perc relax 1 óra alvásnak felel meg.

Koczó Levente, a Sonocenter alvásdiagnosztikai központok igazgatója a korszerű alvásdiagnosztikai eszközökről szólt, intézményi, ill. otthon kivitelezhető megoldásban.

A WSD Hungary 2011-ben alvásgyógyítók és alvásszakemberek közreműködésével programokat indít a minőségi alvás feltételeinek megismertetése céljából.  Ennek keretében kerül sor az Alvásbarát Hotel program meghirdetésére, amely a hazai szálláshelyek alvás-minősítésével  a megfelelő  alváskörülmények kialakítására hívja fel a figyelmet, az egészség jegyében.

Lapunk elsőnek tehette fel kérdéseit, amelyek a következők voltak.

Vida Doktornő, nagy örmmel fedztem fel, mint kezelő orvosomat az előadók között. Hogy kell értékelnem, hogy megszűnt a Honvédkórházban a bent alvásos vizsgálat lehetősége?

Halmi professzor úr, hatvan év felett hogyan lehet megoldani az üresség kérdését – különös tekintettel a hólyag ürességre, és van-e a tárgykörben felmérés, hogy az emberek hány százaléka képes ezeket betartani?

A Vida doktornőnek feltett kérdésre Koczó Levente válaszolt. Elmondta, hogy mivel az OEP támogatás megszűnt, nem tudják a kórházak az évenkénti bentalvás lehetőségét biztosítani.

Halmi professzor válasza az alábbi volt: jogos a felvetése, nincsen felmérésem. Ez volna az ideális, de nem kell hatvan évesnek lenni, hogy az embernek éjszaka ki kelljen menni. Arról nem beszélve, hogy még az orvosok is vacsoráznak későn.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS