Hagyomány és megújulás - POSZT, tizenegyedszer • Hetedhéthatár

Színház

Hagyomány és megújulás – POSZT, tizenegyedszer

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze nyitja meg a hazai színházi szakma legrangosabb fesztiválját, a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozót, június 9-én. A fesztivál megrendezéséhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak – hangsúlyozta Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a POSZT sajtótájékoztatóján március 31-én, a Művészetek és Irodalom Házában.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke kiemelte: a fesztivál egyben hatalmas felelősséget is jelent a szervezők számára. Az eddig eltelt tíz év során Jordán Tamás és Simon István erős alapokat raktak le. Mindemellett a POSZT-ot a folyamatos megújulás jellemzi, ez a „frissen tartás” alapja. A továbbfejlődés egyik aktuális eleme, hogy már ebben az évben egy helyett három személy döntése alapján kerülnek kiválasztásra a versenydarabok. A fejlődés részét képezi a külföld felé történő nyitás, a nemzetközi kapcsolatok erősítése.

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a színház házigazdaszerepét hangsúlyozta ki, a fesztiválon keresztül a város színháza is reflektorfénybe kerül.

Stenczer Béla, a POSZT fesztiváligazgatója elmondta: az idei találkozó versenyprogramjában 15 produkció szerepel majd. Az előadások egy részét különleges, szokatlan helyszíneken mutatják be, így a nagyszínházi és kamaraszínházi előadásokon kívül a közönség láthat többek között lakásszínházi produkciót, vagy szabadtéri előadást is. A fesztiválnak a megnyitó előtt lesz két felvezető napja, amikor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadását lehet megtekinteni – a produkció különlegessége többek között az, hogy a nézők is a színpadon foglalhatnak helyet. A megnyitó június 9-én 17 órakor kezdődik a Színház téren menetzenével és gólyalábasok fellépésével; a fesztivált Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze nyitja meg.

A fesztivál a hagyomány és a megújulás jegyében telik, ez a produkciók mellett a helyszínekre is vonatkozik. Hagyományosan a Művészetek és Irodalom Házában lesznek a Nyílt Fórum programjai, a felolvasószínház előadásai. A Kodály Központ ad otthont az Esőember című előadásnak, Varnus Xavér orgonahangversenyének, valamint az újra összeálló East együttes koncertjének. A Jókai tér 2011-ben is a gyerekeké lesz, bábelőadásokkal, utcaszínházi produkciókkal. A Horvát Színház és az Anna-udvar a hagyományoknak megfelelően idén is helyet ad színházi produkcióknak. A Sétatér a tervek szerint a korábbi években már megkedvelt formában ezúttal is fesztiváltérré alakul, kitelepült vendéglőkkel, pincészetekkel.

Az OFF programokról Máté Péter adott tájékoztatást. Az Ifi Géniusz előadásai az egykori Zálogház épületében kerülnek megtartásra. Szintén új helyszínként kapcsolódik be a fesztiválba a Cooltour Café, a Nap Hostel és a Nappali Bár. A Király utca üzleteinek kirakatai is átalakulnak a Dekor Szövetséggel együttműködve: az áruk helyét a versenyprodukciókhoz kapcsolódóan készülő installációk fogják átvenni a fesztivál idejére. A Palatinus sörözőben a POSZT elmúlt tíz évét és Jordán Tamás munkásságát felidéző kiállítás várja a színházrajongókat. Idén is lesznek múzeumi séták, ahol Márton András és Gulyás Dénes fognak szubjektív tárlatvezetéseket tartani. A tavaly megújult Kossuth tér a fesztivál másik centruma lesz, folyamatos előadásokkal, tömegtánccal, tömegénekléssel, tömegverseléssel. A tervek között szerepel a Kossuth téren a kortárs tánctérprojekt megvalósítása, a Táncoló Egyetem bemutatkozása, az Egri Balett fellépése, a régió big bandjeinek koncertjei, festőverseny, színész-zenekarok fellépései. Fontos cél, hogy a független, alternatív színházaknak jusson minél több bemutatkozási lehetőség. Szinte csak a fantázia szab határt a kreativitásnak: a kocsmaszínháztól a közéleti karaokeszínházon át az  iskolaszínházig minden elképzelhető és megvalósítható. Felmerült a „kétdimenziós színház” sorozat felelevenítése, ahol kávéházban, klubszerűen, régi korok nagysikerű színházi előadásainak filmfelvételeit vetítenék le.

Márta István, a fesztivál új művészeti vezetőjeként – aki feladatát ténylegesen 2012-től végzi, idén megfigyelőként vesz részt a fesztivál szervezésében és megrendezésében – célul tűzi ki a POSZT, mint brand megőrzését és további erősítését a városban és a színházi szakmában. Nem 1-2 éves időszakban, hanem hosszabb távon lehet ezt elérni. Fontosnak tartja a nyitást Európa felé, azonban nem egy nemzetközi fesztivál megteremtésére helyezné a hangsúlyt, hanem a különféle hatások befogadására, közös cselekvésre. Lényeges feladatnak nevezte a válogatási rendszer megváltoztatását, hogy minél több, különböző műfajú előadás kerülhessen be a versenyprogramba. Emellett a magyarországi színházi fesztiválok – Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó, Mediawave, Miskolci Operafesztivál – összehangolását szintén szükséges megoldani. Ha mindezek a célok megvalósulnak, a mai „Hagyomány és megújulás” szlogent megfordítva alkalmazhatjuk: „Megújulás és hagyomány”.

A sajtótájékoztató záróakkordjaként a jelenlévők a tradícióknak megfelelően idén is kisorsolták a közönségzsűri tagjait. A fekete kalapból előkerült cédulákon a következő szerencsések nevei szerepeltek:
A közönségzsűri tagjai: Fonyódi Szabolcs, Dr. Istvánné Kollár Anikó, Világi Andrea.
Tartalék zsűritagok: Pichler Szilvia, Stéger Attila.
Ezúton gratulálunk a szerencsés nyerteseknek, akik számára a POSZT idén nem csupán szórakozást, hanem kemény munkát és nagy felelősséget is jelent majd.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS