Ésszerű megoldás • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ésszerű megoldás

A 104 perces svéd tragikomédia két, ötvenes éveiben járó házaspárról szól. Az ötvenéves Erland egy svéd iparvárosban lakik, a helyi papírmalomban dolgozik. Feleségével egy házassági konfliktusokat kezelő szemináriumot vezet a pünkösdista gyülekezetben. Ide jár legjobb barátja és felesége, aki részt vesz a házassági tanácsadáson. Minden a legnagyobb rendben megy, különösen a szex a házaspárok között, míg legjobb barátja, Sven-Erik, akinek születésnapi partiját a két pár együtt ünnepli, be nem mutatja neki a feleségét, Karint. Erland és Karin között olyan szenvedéllyel lángol fel a vágy, hogy a helyzet hamar tarthatatlanná válik. Karin nem akarja, hogy az ő férje és Erland felesége tudjon a dologról, de a férfi meggyőzi őt. Erland „ésszerű megoldást” javasol: a válságot együtt kell megoldaniuk. Mind egy házba költöznek, egy ideiglenes kommunát alkotnak pontos szabályok alapján, felváltva főznek és mosogatnak, várva, hogy a házasságtörő láz elmúljék. A filmből megtudjuk, hogy a cím helytálló-e.

A film rendezője Jörgen Bergmark 1964-ben született Svédországban. Mind a film, mind a televízió és a színház területén tekintélyes tapasztalattal rendelkezik. A nagysikerű Csajok a konyhából (2003) című filmnek a társírója és Co- producere volt. A svéd televízióban rendszeresen dolgozik íróként és rendezőként. Az Ésszerű megoldás első nagyjátékfilmje.

A Film a 17. Titanic Filmfesztivál Versenyben szekciójában került vetítésre.

A sajtóvetítés után Jörgen Bergmark válaszolt kérdéseinkre.

Jörgen, nekem az a film az üzenete, hogy nincs megoldás. Vagy tévedek?

A filmbeli javaslat nem megoldás, de a lényeg, hogy hagyatkozzunk érzéseinkre. De ha a filmben ez történne, túl rövidre sikerült volna.

A filmbeli szereplők átlagos külsejűek, ötvenévesek. Ez tudatos?

Válaszom mindenképen igen. Én is közeledem az ötvenhez átéltem ezt a helyzetet. A svéd filmekben általában a középosztály problémái szerepelnek. Ezekből az emberekből egy kivételével mindenki munkás. Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nekik is van problémájuk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS