Eszékről jelentem • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Eszékről jelentem

A MÚOSZ Külpolitikai Szakosztály tagjai ezévi tanulmányútjukat a neves külpolitikai újságíró Farkas József György vezetésével 2011-ben a horvátországi Eszékre szervezték. A Dráva-parti városban mások mellett felkeresték a déli szomszédunkban élő mintegy 16 ezer magyar hetilapja, az Új Magyar Képes Újság a szerkesztőségét.

Kriják Krisztina

Az Újság vendégeiként a szakosztály tagjai kötetlen beszélgetés folytattak Kriják Krisztina főszerkesztővel, helyettesével Micheli Tündével és más kollégákkal életükről, örömeikről és gondjaikról. A beszélgetésen részt vett Závoczky Péter, zágrábi nagykövetségünk gazdasági tanácsosa, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke is, aki szeptemberben Budapesten megkapta a köztársasági érdemrend Tisztkeresztjét, és a HMDK alelnöke Andócs János. Az Új Magyar Képes Újság mellékleteként megjelenő Horvátországi Magyarság havilap főszerkesztője.

Kriják Krisztina szerint most a legaktuálisabb probléma a magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott elsősök számának drámai csökkenése. Majd a média helyzettel foglalkozott többek között a következőt mondotta:

Ami a kisebbségi elektronikus médiát illeti, ha hiszik, ha nem, mi, magyarok járunk az élen. Rádiós adásuk – közszolgálati – még az olaszoknak van rajtunk kívül, de televíziós kisebbségi műsorunk csak nekünk (a Szlavón Televízióban).

A horvát költségvetésből a Kisebbségi Tanács 64-féle kiadványt finanszíroz évente. Írott sajtójuk rajtunk kívül a szerbeknek, az olaszoknak, a macedónoknak, a bosnyákoknak, a montenegróiaknak, a cseheknek és a németeknek van. Az olaszoknak Rijekában, nekünk, magyaroknak pedig itt, Eszéken van lehetőségünk arra, hogy napi 15 perces műsort sugározzunk az éterbe a horvát közszolgálati rádióban.

Jakab Sándor, a horvát Szábor korábbi képviselője ismertette szerteágazó tevékenységüket, kiemelve együttműködésüket a hazai és a határokon túli politikai szervezetekkel, mindenekelőtt a volt Jugoszlávia területén működő magyar pártokkal, szövetségekkel (amelyekkel valaha közösen munkálkodtak a kisebbségi jogok őrzésén). A magyar társszervekkel való együttműködésről már nem nyilatkozott pozitívan.

Két kérdést tettem fel az elnöknek.

Közjogi méltóságaink közül kik jártak Eszéken? Eszéken hány magyar él?

Mindhárom legfőbb közjogi méltóságunk járt a közelmúltban Horvátországban, Zágrábban.

Horvátországban a tizenhatezer magyar közül hatezren tudnak magyarul. A 110 ezres Eszék lakosságának egy százaléka magyar, kb. 1100 fő. Volt a válasz. (2005-ben Jakab Sándor kalauzolta a néhai Habsburg Ottót és feleségét, Regina hercegnőt Eszéke – a szerk.)

Az újságíró delegáció kitűnő „barter” üzletet kötött a vendéglátókkal. A kivitt Népszabadságokért Új Magyar Képes Újságot, Rovátkák című magyar kulturális és tudományos folyóiratot és Kontra Ferenc Horvátország magyar irodalma a kezdetektől napjainkig könyvet kaptunk. A találkozót követően rövid sétát tettünk a történelmi levegőjű várnegyedben, amelynek falait nagyrészt lebontották ugyan, de alaprajza őrzi az egykori erősség körvonalait. Itt önkéntes idegenvezetőként Andócsi János adott alapos összefoglalót a város múltjáról .


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS