Fekete harkály tanösvény a Töröcskei erdőben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Fekete harkály tanösvény a Töröcskei erdőben

A Fekete harkály tanösvény avatása

2010. március 27-én szombaton, 10 órakor avatták fel a Zselic első tematikus, főként az erdő életével foglalkozó tanösvényét a Kaposvár közelében található töröcskei erdőben. A WWF Magyarország segítségével létrehozott bemutató útvonal avatását követően indított jelvénygyűjtő túrán 50-60 érdeklődő vett részt, bejárva a mintegy négy kilométeres távot az egyre kellemesebbé váló időben.

A Zselici Tájvédelmi Körzet erdőterületén kialakított Fekete harkály tanösvény egy Magyarországon még különlegességnek számító megoldásokat alkalmazó bemutató útvonal. A füzetes tanösvények költségcsökkentési és vandalizmus elleni előnyeit a létrehozók kiegészítették egy kiemelten környezettudatos elemmel is. Az internetről letölthető információs anyagot kizárólag az érdeklődők nyomtatják ki, ezzel tovább csökkentve a felesleges papírfelhasználást, nyomtatást.

Átkelés az égerligeten

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (www.ddnp.hu) és partnerszervezetei weboldaláról letölthető útvonalvezető és információs anyag, valamint az ösvény menti fákra festett fekete harkály ábrák és állomás-jelző számok segítik az önálló bejárást, de természetesen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakembereitől szakvezetés is igényelhető.

Mit kínál az új tanösvény?

  • Először is egy kellemes kirándulást, egészséges sétát egy könnyen (kaposvári helyi járatú busszal is) megközelíthető, természetszerű erdőben, Kaposvár közelében.
  • Érdekes, a helyszínen megtapasztalható – akár kézzel fogható – információkat a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket. Kis szerencsével rejtett életmódú állatokat is láthatunk.
  • Az igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdőterületen gyakorlatban tapasztalható meg, hogy a sokszor hatalmas fátlan területekkel járó ún. vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes erdőműködtető folyamatokat leutánzó, folyamatos erdőborítást eredményező, természetközeli gazdálkodási mód.
  • A varázslatos hangulatú égerligetben kanyargó patak felett pallósorról szemlélhető meg a sérülékeny vizes élőhely.
  • Konkrét, gyakorlati természetvédelmi intézkedésekkel ismerkedhetünk meg: akácfák meggyűrűzése, madárodú-telep, talajerózió elleni védelem.

Összefoglalva tehát: Irány a Zselic, irány a töröcskei erdő, de ne feledjük, előbb az internetről kell gyűjtögetni!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS