Pezenhófer György kapta idén a Szalézi Szent Ferenc sajtóösztöndíjat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pezenhófer György kapta idén a Szalézi Szent Ferenc sajtóösztöndíjat

Az ünnepság résztvevői

2012 január 20-án, tizenegyedik alkalommal adták át a tollforgatók szentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett kitüntetést. A díjátadás előtt Spányi Antal püspök vezetésével a budapesti egyetemi templomban szentmisét tartottak, ahol a püspök az alkalomhoz fűződő homílijában megjegyezte: a változatlan küldetést változó módon próbálja az egyház teljesíteni a mai világban. Aláhúzta: a feladat nem változott – hirdetni az örömhírt, ami pedig minden keresztény ember, a papi hivatásban élők és a világi hívők közös küldetése. Atveszi a modern technikát, de a mai média világában szokásos eszközöket nem szabad átvennie.

Polgár Júlia Róza énekel

A szentmisét követően a Központi Papnevelő Intézet dísztermében szép ünnepség keretében került átadásra a genfi püspökről elnevezett Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj, amelyet az újságíró hivatás megbecsüléséül alapított a magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Az ösztöndíjjal 2001-től minden évben a média egy-egy munkatársát támogatja egy éven keresztül havi ötvenezer forinttal a konferencia a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítésért a nem egyházi sajtóban.

Az ünnepség elején Mohos Gábor, a Katolikus Püspöki Kar titkára a következőkkel köszöntötte a megjelenteket: „A mai estén ünnepélyes keretek között átadásra kerülő Szalézi Ösztödíj odaítélésének kritériuma a keresztény értékek képviselete, megjelenítése a sajtóban. Ez a munka teljes összhangban van az egyházunk létének céljával, legfőbb feladatával, hogy hirdesse az örömhírt mindenkinek, mert az akkora érték, Isten olyan felfoghatatlan ajándéka, amelyet minél több embernek ismernie. Mégis, bár kétezer évesek vagyunk, a világ jelentős része vagy nem ismeri az örömhírt, vagy elfordul tőle, vagy – az utóbbi időben úgy tűnik növekvő számban – kifejezetten támadja, le akar vele számolni, mint valami ellenséggel.”

A díjátadás előtt Polgár Júlia Róza felvidéki és kárpátaljai zsoltár típusú népéneket adott elő.

Pezenhófer György és Spányi Antal püspök

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerését Spányi Antal  székesfehérvári megyéspüspök adta át. Pezenhófer György, a Rádió Szombathely korábbi, a Friss FM jelenlegi munkatársa  részesült idén a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjban.

Méltatása során a püspök atya arról beszélt, hogy a keresztény újságíró feladata, hogy bemutassa a pozitívumokat is ne csak az élet árnyoldalait, ezért tanúságot  kell tenni „az igaz és örök értékekről.”

Pezenhófer György 1981-ben születet Szombathelyen, 2004-ben végzett a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola kommunikáció és testnevelés szakán, 2007-ben Budapesten, a SOTE-n szerzett egyetemi kiegészítő diplomát a két szakon. 2005 nyarától 2011 novemberéig dolgozott a Rádió Szombathely 97.1-nek. 2001 decemberétől az újonnan alakult Szombathelyi Friss FM-nél dolgozik szerkesztőként, műsorvezetőként, ahol szintén kiemelten foglalkozik az egyházi, vallási jellegű témákkal.

A korábbi évek díjazottjai

2001: Nánási Tamás, a Szabad Föld munkatársa.
2002: Rózsa Györgyi, a Magyar Rádió Zrt. Vallási Szerkesztőségének munkatársa.
2003: Dergezné Fazekas Orsolya, a Remény Rádió pécsi munkatársa és Bodnár Dániel, a Magyar Kurír munkatársa.
2004: Harsányi Ildikó, a Magyar Rádió Vallási és Közművelődési Szerkesztőségének riportere és Farkas P. József, a Kecskeméti Lapok és az Alföldi lapok főszerkesztője.
2005: Madocsai Bea, a Magyar Rádió Katolikus Félóra és a Magyar Katolikus Rádió munkatársa és Hardi Péter, a Szabad Föld munkatársa.
2006: Vízy Dorottya, a Petőfi Rádió szerkesztő műsorvezetője és Joó István, a Magyar Nemzet munkatársa.
2007: Toldi Éva, a Veszprém Megyei Napilap és Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz munkatársa.
2008: Gál Ildikó, Infó Rádió és Horvát A. Attila, a Zalai Hírlap munkatársa.
2009: Diós Judit, MR1 Kossuth Rádió, Kacsóh Dániel, a Magyar Hírlap munkatársa.
2010: Iványi Balázs, a Heti Válasz munkatársa.
2011: Vojtko Ferenc, a Debreceni Televízió munkatársa.

Szalézi Ferenc életrajza

Spányi Antal püspök interjút ad Szarvas Istvánnak

1567. augusztus 21-én savoyai nemesi család gyermekeként született. Ünnepét január 24-én tartjuk, mert ezen a napon temették el 1623-ban, Annecy-ben. 1665-ben VII. Sándor pápa avatta szentté. 1877-ben IX. Pius egyháztanítóvá nyilvánította, majd XI. Pius az írók és a katolikus sajtó védőszentjévé tette 1923-ban.

A díjátadást követő fogadáson Spányi Antal püspök válaszolt lapunk kérdéseire, az interjút egy későbbi időpontban közöljük.

(Fotók: Lantai József)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS