Pécs hatodik alkalommal ad otthont nemzetközi tánckurzusnak • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécs hatodik alkalommal ad otthont nemzetközi tánckurzusnak

Hazánkban csak nagyon kevés diáknak és fiatal táncművésznek kínálkozik lehetősége arra, hogy külföldi mesterektől tanuljon, betekintést nyerjen külföldi tanítási rendszerekbe, vagy nyugat-európai színvonalat ismerjen meg. Márpedig a táncművészet magas szintű műveléséhez nélkülözhetetlenek a nemzetközi továbbképzések.

A 2012. július 16-21. között Pécsen megrendezésre kerülő, VI. Esély a Művészetre Nemzetközi Tánckurzus remek lehetőséget biztosít a nemzetközi tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre a kiváló hazai és külföldi tanárok, mesterek között. A kurzuson a táncos szakma egész keresztmetszete jelen lesz, az amatőrtől a profikig, a gyerekektől a felnőttekig. A Nemzetközi Tánckurzusokon neves mesterek vesznek részt minden évben. Olyanok, akiket különös szakmai érdeklődés övez, akik karizmatikus személyiségükkel pozitív hatást gyakorolnak a növendékekre, akik karakteres, önálló, mégis egyformán hiteles utakat képviselnek, illetve hiánypótló technikát tanítanak.

A szervezők szándéka a sajátos pécsi hagyományok felkarolása és újjáélesztése, melyeket Eck Imre teremtett, mikor modernséget vitt a táncművészetbe. Eszmei céljuk, hogy Pécsett ismét egy újító szellemű művészi közösség, alkotóműhely jöjjön létre, ahol a műfaji határokat átlépve bárki inspiráló közegre talál.

A kurzus óráinak vezetésére az ország legelismertebb, nemzetközi hírű mestereit kérték fel:


Aryeh Weiner

A tánckurzus külföldi mestere nemzetközi hírű táncművész, aki a nagyhírű NDT együttes egykori táncosa. Aryeh 2004 óta a hollandiai ArtEZ Dance Academy-n tanít, klasszikus balettot, és a nemzetközi kortárstánc világban az egyik „anyanyelv”-ként elterjedt limón technikát. Több mint 16 évig volt a Nederlands Dans Theater táncművésze. Táncolt a Bat-Dor Dance Company-ban (Izrael), Ohad Naharin együttesében (NYC), José Limón Dance Company-ban (NYC). Koreográfusi és táncművészi munkái: Kibbutz Dance Company, Rotterdamse Dansacademie, Dansacademie Arnhem, Scapino Ballet, Dance Works Rotterdam, Galili Dance, Krisztina de Châtel, Introdans, Dansetage te Den Haag, Dansatelier te Rotterdam, Stichting Henny Jurriëns te Amsterdam. Aryeh számos kortárstánc iskolájában tanítja sajátos módszerét, megközelítése inspiráló, elgondolkoztató lehet, termékenyítőleg hathat Magyarországon is.


Uhrik Dóra

Liszt-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes művész, a Pécsi Balett Együttes volt szóló táncosa, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Táncművészeti Igazgatóhelyettese, aki klasszikus balett órát tart. A mesternő a technikai képzésen túl nagy hangsúlyt fektet a színpadi jelenlét és előadói készség fejlesztésére is. Személyes példája és egyénisége nagy hatással van a résztvevőkre. 


Zachár Lóránd

A Rotterdam Dance Works táncosa, a színpadon töltött évei során tanult, látott, megélt táncélményeiből csemegézve, azokat saját szűrőjén átrostálva állítja össze az európai modern alapú tréningét, melyben az általa fontosnak tartott technikai szempontok érvényesítésén túl úgy fűzi a gyakorlatok láncát, hogy az lendületes, és élvezetes legyen. Az órák egyenlő arányban tartalmaznak talaj, izolációs és pas de deux részeket.


Bakó Gábor

A hazai táncélet jeles képviselője, számos nagysikerű magyar és külföldi zenés darab koreográfusa, társrendezője. Musical jazz órái a rendezvény legpopulárisabb elemei, hiszen stílusát tekintve könnyedebb műfaj, amely a balett, moderntánc, a néptáncok elemeiből építkezik. A kurzus egy izolációs tréning fokozatos felépítésén keresztül ismerteti meg a tanulókkal a jazztánc alapjait. Bakó Gábor megnyerő egyéni stílusa, kitartása és magas szintű tudása követendő példa tanítványai számára.


Földi Béla

Modern tánc óráit sajátos ízzel keveri, klasszikus balett, Raza Hammadi-féle jazz és Limón technika elemeivel. Saját meghatározása szerint a stílus, amit oktat, tudatos testképzés, energiai hatások és ellenhatások, fizikai törvényszerűség az emberi fizikum, és a ráható energiák között. Anatómiai ésszerűség, a táncos sokoldalúságának és lehetőségeinek maximális kihasználásával.


Lakatos János

Nívódíjas táncművész, 1995-2000 között a hatszoros magyar bajnok tornászcsapat tagja. Hosszú ideig tanított az Egyesült Államokban a női válogatott tornász csapat edzőjeként. Amerikai jazz óráját modern és klasszikus elemekkel ötvözve alakította ki. „Ha készen van az eszköztárad, meg tudod szólaltatni a „hangszert”, bármilyen legyen is az. Ha tudod használni (jól használni!) a testedet, akkor bármit meg tudsz csinálni.” A jazz a táncokon belül az a műfaj, amelybe nagyon sok minden belefér. Pont úgy, mint a jazz zenei műfajba. Sok stílust átfed, ötvöz azáltal, hogy pillanatnyi és aktuális lelkiállapotokat tükröz. Ha épp lírai a hangulatom, azt, ha progresszív, akkor azt. Mindenhez megtalálni benne a megfelelő kifejezési formát.


Kurzusok általános iskolásoknak

2010-ben a rendezvény kibővült a kimondottan általános iskolás gyermekek részére meghirdetett kurzusokkal. A program célja a tánc eszközeivel történő személyiségfejlesztés. A tánc kommunikációs, kapcsolatteremtő eszköz, mely által az ember saját magával, társaival és környezetével teremt harmóniát. A testi, szellemi valamint lelki folyamatokra épülő mozgás megnyilvánulási formái elősegítik az emberi kapcsolatok kialakulását, az értelmi és érzelmi képességek kibontakoztatását és az önfejlesztés lehetőségének megélését. Az oktatás során a résztvevők a tánctechnikák és kreativitás útjain haladnak, szem előtt tartva, hogy az alapfok a hivatásos képzés kapuja lehet. A technikai képzés elősegíti az oktatási folyamatban résztvevők számára a saját adottságaik szerinti képességfejlesztést.
A gyermekek részére meghirdetett órák mesterei:


Lovas Pál

Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész, balett művész, táncpedagógus, a Pécsi Balett Együttes volt szóló táncosa, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola balettmestere. Kifejezetten gyermekek részére meghirdetett klasszikus balett órái megalapozzák a jövő generációjának tánctudását. Személyes példája és egyénisége nagy hatással van a résztvevőkre.


Bakó Gábor

A kifejezetten gyermekeknek ajánlott Amerikai jazz órái a rendezvény legpopulárisabb elemei, hiszen stílusát tekintve könnyedebb műfaj, amely a balett, moderntánc, a néptáncok elemeiből építkezik. A kurzus egy izolációs tréning fokozatos felépítésén keresztül ismerteti meg a tanulókkal a jazztánc alapjait. Az óra magával ragadja azokat is, akik csak most kezdtek tánccal foglalkozni.


Táncpedagógus továbbképzés a tánckurzussal egyidőben

A Tánckurzussal egyidejűleg 30 órás akkreditált táncpedagógus továbbképzés is megrendezésre kerül, alapfokú iskolákban tanító táncpedagógusok számára. A továbbképzés az alapfokú művészetoktatás kereteinek figyelembe vételével a táncpedagógusok elméleti és gyakorlati ismereteinek megújítását, bővítését, fejlesztését szolgálja. A modern tánc és klasszikus balett szakirányban történő továbbképzés egyedi színfolt, ennek szükségessége az alapfokú művészetoktatási iskolák tanterve miatt indokolt. A továbbképzés tanárai saját területük legjobbjai, akik új utakat mutatnak, hogyan lehetne célszerűbben, eredményesebben tanítani táncra a holnap táncosait.

A továbbképzés tanárai:

Nübl Tamara (Szakmai elmélet – Táncműelemzés)
Uhrik Dóra
(Szakmai gyakorlat és módszertan klasszikus balett pedagógusok részére)
Szigeti Oktávia
(Szakmai gyakorlat és módszertan moderntánc pedagógusok részére)

Információ: www.emes.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS