Szent Márton városában, Szombathelyen 47. alkalommal került megrendezésre a Savaria Nemzetközi táncverseny • Hetedhéthatár

Sport

Szent Márton városában, Szombathelyen 47. alkalommal került megrendezésre a Savaria Nemzetközi táncverseny

Örömmel tettem eleget Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok, a szombathelyi önkormányzat képviselője meghívásának. Egy féltucat újságíróval Szombathelyre utaztam a Savaria Táncversenyre.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária megnyitja a táncversenyt

A táncverseny előtt a képviselő asszony egy séta keretében megismertetett bennünket a város nevezetes épületeivel, múltjával és jövőbeli elképzeléseivel. Elmondta, hogy könyvet ír a híres szombathelyi asszonyokról. Varga Péter, a Savaria Múzeum tárlatvezetőjétől, aki csatlakozott hozzánk, sok érdekes dolgot tudhattunk meg Szombathelyről és a Szent Márton templomról, amelyet meglátogattunk. A város ókori elődjét Claudius császár alapította a Borostyánkő út mellett i.sz. 43-ban. Az I. világháború békedöntései és a II. világháború pusztításai visszafogták a fejlődést, Szombathely a XX. század végére a régió kulturális oktatási és kereskedelmi központja lett, megőrizve a szentmártoni hagyományokat.

A Szent Márton templom 1668 és 1674 között Batthyány Erzsébet adományaiból épült fel a ma is álló barokk templom, az 1930-31-es átépítést megelőző formájában.

A Stefano Vidoni – Tóth Orsolya páros

A templom négyzetes szentélyének északi falán több vakolatréteg alól középkori freskótöredékek kerültek elő. A töredékek és azok párhuzamai alapján annyit állapíthatunk meg, hogy a szentély északi falának kifestése legalább kettő, de valószínűleg inkább három regiszterre oszlott, amelyeket vízszintes piros sávok választották el egymástól. A legfelső regiszterben – a boltozat íve alatt – körülbelül életnagyságú emberalakok álltak, amelyek közül kettőnek a lába, illetve ruhájának alja még ma is látszik. Az ismert párhuzamok alapján ezeket minden bizonnyal apostolokkal azonosíthatjuk, akiket a megmaradt piros függőleges sáv töredékekei alapján oszlopok (vagy egyszerűen csak sávok) választottak el egymástól.

A Senior III Open standard verseny díjazottai

A táncverseny bulletinjében a fővédnök Hende Csaba honvédelmi miniszter a következőket írta: A tánc legfontosabb tulajdonsága, hogy összehozza az embereket. Összehozza a szórakozni vágyókat, a fiúkat és a lányokat, a fiatalokat és időseket. Összehozza azokat, akik napról napra elkötelezetten gyakorolva a táncban keresik a teljesítmény és tökéletesedés útjait. Összehozza sok-sok országból a legjobbakat itt nálunk Szombathelyen. Így lesz Savaria táncverseny 46 esztendeje minden évben

Az Agora Művelődési és Sportházban lebonyolított Latin Európa-kupában a győzelmet az orosz Andrey Kiselev – Anastasia Selianova páros szerezte meg. A magyar színekben versenyző Stefano Vidoni Tóth Orsolya páros a negyedik lett. A Senior III Open standard versenyben, ahol a versenyzők 50 év felettiek, a győzelmet a cseh Ivo Kreisl – Marie Magdalena Dufkova a harmadik helyet a magyar Kránicz József – Dobó Erika páros mondhatta magáénak.

Az első helyezetteknek járó díjat Dr. Takátsné dr. Tenki Mária adta át.

Fotók: Tóth Iván


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS