POSZT-on jártam • Hetedhéthatár

Színház

POSZT-on jártam

Ez évben is Pécs, Európa ex kulturális fővárosa adott helyszínt immár tizenkettedik alkalommal az Országos Színházi Találkozónak. A találkozóról kiadott programfüzetben mintegy félezer kulturális esemény közül lehetett válogatni. Délután 1 óra körül értem nyugodtan mondhatjuk ez időben az ország színházi fővárosába. Ebéd után utam a Széchenyi téren felállított Magyar Teátrum Sátorba vezetett, amely az esős idő ellenére is megtelt. Párválasztó címmel beszélgetés zajlott Kőszegi Ákos, a Kecskeméti Katona József Színház színésze, és akit választott, Kútvölgyi Erzsébet, a Vígszínház Kossuth-díjas színésznője között.

Szarvas István és Cseke Péter (Fotó: Lantai József)

Megtudtuk, hogy Kőszegi Ákos elégedett szerepei mennyiségével és minőségével, nagy lelkesedéssel beszélt legújabb szerepéről az Újvilág Passiójáról, nagyon megfogta az újszerű feldolgozás terve. Erről volt módom egy más alkalommal dr. Cseke Péterrel beszélgetni. Arról faggattam a Kecskeméti Katona József Színház nemrég művészetből doktorált igazgatóját, hogy eltér jelentősen az ő feldolgozásuk a korábbiaktól. A következőt felelte: „Kocsis L. Mihállyal az eddigiektől eltérően dolgoztuk fel. Ez a keresztény hit egyik legfontosabb evangéliumi története. Jézus Krisztus halálát már számos irodalmi és színházi alkotásban feldolgozták. Színházunkban új oldalról közelítjük meg a szenvedéstörténetet, hiszen a zenés szabadtéri játék Amerikába is elkalauzolja a nézőt és a magyarság históriájáról is mesél.” Ez nem volt elmondható a Kossuth-díjas színésznőről. Ahogy elkezdtek egymással évődni szeretettel mindenki elfelejtette a kinti esőt, bent felsütött nap.

Kőszegi Ákostól megtudtuk, hogy számára a színészet nagyasszonya, Kútvölgyi, óriási megtiszteltetésnek érzi, ha vele együtt szerepelhet, amelyhez volt néhányszor szerencséje és várja a lehetőséget.

Kútvölgyi elmondta, hogy mikor házaspárt játszott nálánál majdnem tíz évvel fiatalabb kollégájával, éveket fiatalodott. A valóságban is el tudná képzelni férjének Ákost. Nekem nincs ősz hajszálam, neked pedig van – mondta. Ezután jöttek az anekdoták.

Kútvölgyi elmesélte, pályája kezdetén anyaszült meztelenül kellett szerepelniük Gálffy Lászlóval egy darabban. Mindig halogatták a próbákon ezt a jelenetet. Egyszer fogta magát, azt mondta minden lámpát kapcsoljatok be, és most nézzetek meg. Így elejét vették a későbbi előadás közbeni leskelődéseknek. Fiatal színésznő korában volt egy fiatal színész, aki a színésznőket szerette fogdosni. Egyszer barátnőjének épp a fenekét markolászta. Erre Kútvölgyi rácsapott a kezére, és azt mondta, szálljál le a páromról. A színész megdöbbent, és elmesélte mindenkinek, hogy Kútvölgyi leszbikus, amin Kútvölgyi akkori partnere igen csak meglepődött.

Kútvölgyi Erzsébet és Szarvas István

A színészek beszélgetése után módom volt néhány szót váltani Kútvölgyi Erzsébettel.

Művésznő! Ön szólt arról, hogy a fiatal színészek nem tisztelik a kevésbé fiatalokat. Szívemből szólt, ez tapasztalható a járműveken, ahol tizen-huszonévesek ülnek, és az idősebbek állnak. Amikor Ön még fiatalabb volt, nem így volt?

Persze, le se mertünk ülni a jelenlétükben, még megszólítani is alig mertük őket.

Az Ön véleménye szerint a mostani legismertebb színészek rendelkeznek azzal a nagysággal, mint a régiek?

Most is vannak nagy színészek, de amikor azok megjelentek, érezni lehetett, hogy egy színészkirály, vagy -királyné jelent meg. A mostaniaknál nem mindig érezhető, de úgy viselkednek. Megváltozott a környezet.

Törőcsik Mari (a POSZT-Visszapillantás című kiállítás egyik képe)

Utam következő állomása a nemrég megnyílt Belvárosi Könyvtárba vezetett, ahol a kedves könyvtársnő megmutatta online-szerkesztőnk, Komlós Attila POSZT–visszapillantás című fotókiállítását. Attila képei a korábbi pécsi színházi találkozókról villantanak fel pillanatokat. A fotókon a színházi előadások jelenetei mellett a fesztivál hangulata is megjelent láthatók voltak felvételek szakmai beszélgetésekről, felolvasószínházi előadásokról, kiállításokról, továbbá életképek az utcákról, terekről. Számomra a Törőcsik Mari színészkirálynőről készült portré fotó tette a legnagyobb benyomást.

Utolsó programként részt vettem a pécsi KuPé folyóirat „A szavak ereje a költészet mágiája-író olvasó találkozó műhelytitkokkal” című rendezvényen, ahol vendégként Geiger Erzsébet, Markovics Anita, Fűkő Béla és Komlós Attila szerepeltek. Otthon újra átnézve a programfüzetet, szomorúan tapasztaltam, hogy két kedves ismerősöm programját nem vettem észre. Ők Nagy Bandó András és Jordán Tamás voltak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS