Éljen Csokonai! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Éljen Csokonai!

Szerzőtársunk és barátunk, Juhani Nagy János (1953– ) e regénye, a Mihály könyve 2006-ban második díjat nyert a Debrecen városa által meghirdetett Csokonai regénypályázaton.

A mű debreceni szerzője jó néhány kötettel már bemutatkozott az olvasók előtt, ez a regénye azonban valamennyi közül kiemelkedik. Juhani Nagy János a költő halála napján indítja történetét, innen indul a modern mese, egészen a mai mindennapokig eljutva, mintegy visszafelé kanyarogva, úgy Csokonai életében, mint a történelemben. A több mint kétszáz kéziratoldalas regény alapötlete, hogy Hatvani István tudós professzor kigyógyítja halálos betegségéből a magyar felvilágosodás legnagyobb költőjét, s titokban élik tovább kalandokkal teli életüket.

A „kalandregény” szervesen kapcsolódik Debrecen történetébe és történelmébe, Csokonai Vitéz Mihály élettörténete pedig a cívis város krónikájának elidegeníthetetlen részévé válik. A költő és kortársai sorsán keresztül betekinthetünk Debrecen hajdani életébe, konyháira és fazekaiba, képet kapunk a város utcáiról és tereiről éppúgy, mint polgárainak portáiról, jellegzetes figuráiról, tudós orvosainak praxisáról, papjairól és politikusairól.

A tizenötödik könyvéhez érkezett Juhani jól bánik a nyelvvel és a művelődéstörténeti adatokkal, magabiztosan bírja a Csokonai korára jellemző magyar nyelvet, és mindezt élvezetes és ízes stílusban ötvözve ismerteti meg az olvasóval. „Két malomban őrlődöm” – jelezte baráti körének a pályázati határidő szorítását még éppen hogy lebíró, de a szervezetét megtámadó daganatos betegséggel mind a mai napig küzdő szerző. „Iparkodtam, ahogy tudtam.”

A Mihály könyve nem csupán jól és szakmailag is kifogástalanul megírt és szerkesztett mű, több annál: kórkép és vendégszövegeivel is meglepő történelmi tabló. Megírásával és a regény megjelenésével nemcsak Juhani Nagy János, de maga a város, az író szülővárosa is több és gazdagabb lesz.

Az idei Ünnepi Könyvhéten egy csak és kizárólag Debrecenhez kötődő mű kerül majd az olvasók kezébe: a szerző Debrecen szülötte, a történet a városhoz kötődik, Csokonai Debrecenhez kötődéséről nem is szólva. A könyvet a debreceni Kinizsi Nyomda nyomja, és terveink szerint Debrecenben tartjuk a Mihály könyve május végi díszbemutatóját is. Egyedül a Szamárfül Kiadó nem kötődik Debrecenhez, de az e tájon is jól ismert képviselőjét több száz szép emlék fűzi a cívis városhoz és írástudó-írásszerető polgáraihoz.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS