Nagy Bandó András, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Nagy Bandó András

Nagy Bandó András írásai: 4

In memoriam Juhani Nagy János

Egy éve történt. Ha nem is
mindent, de agyamba véstek.
Nem gondoltam, hogy velem is

Búcsú Juhani Nagy Jánostól

Rossz előjel: a Sosemvolt Toscana című regényem hozott össze bennünket, melynek főhőse rákban hal meg. Egy évre rá, idén kora tavasszal kezdtük tervezgetni a Mihály könyve című, Csokonai életéről írt, díjnyertes regényének kiadását. Tavaly, a regény befejezése után pár nappal már műtőasztalon feküdt – agydaganattal. Regénye díszbemutatóján, Debrecenben találkoztunk először, és kis híján utolszor.

Éljen Csokonai!

Szerzőtársunk és barátunk, Juhani Nagy János (1953– ) e regénye, a Mihály könyve 2006-ban második díjat nyert a Debrecen városa által meghirdetett Csokonai regénypályázaton. A mű debreceni szerzője jó néhány kötettel már bemutatkozott az olvasók előtt, ez a regénye azonban valamennyi közül kiemelkedik. Juhani Nagy János a költő halála napján indítja történetét, innen indul a modern mese, egészen a mai mindennapokig eljutva, mintegy visszafelé kanyarogva, úgy Csokonai életében, mint a történelemben.

Halad a kor velem

Úgy tűnik, ötven közelében és kevéssel ötven fölött az egész életem másképp alakul, mint annak előtte. Mások az olvasmányaim, mások állnak közelebb hozzám, más dolgok érdekelnek, és egyre inkább más dolgok válnak fontossá. Az idő szelektál.Archívum

Hirdetés