Az Első Nemzeti cirkuszévad nyitányáról jelentem • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Az Első Nemzeti cirkuszévad nyitányáról jelentem

Egzotikus állatszám

Január 12-én mutatkozott be a Fővárosi Nagycirkusz új műsorával. Az előadás előtt a Himnuszt játszotta a zenekar, majd a műsorközlő köszöntötte a jelenlévő magyar First Ladyt, Áder János köztársasági elnök feleségét, az amerikai és az angol nagykövetet – a nézők soraiban több parlamenti képviselőt láttam – majd a következőket mondta: „Az elmúlt év cirkusztörténeti elismeréseként a Fővárosi Nagycirkusz – a Magyar Állami Operaházhoz és a Nemzeti Színházhoz hasonlóan – nemzeti előadóművészeti szervezetté vált.”

A következőkben beszámolunk a látott produkciókról.

Magasiskola-Nyitókép
A zenére táncoló holland fríz lovak és a Fővárosi Nagycirkusz Tánckarának közös száma igazi magyar kuriózum.

Eötvös Loránd és partnere- zsonglőr duó
Régi ismerősök, egy igazi cirkuszdinasztia képviselői a manézsban. Eötvös Loránd és felesége virtuóz zsonglőrök. Csupán azt volt nehéz eldönteni, hogy melyik a nagyobb bravúr: könnyed mozdulatokkal levegőben tartani a buzogányokat vagy a közönségnek megszámolni azokat.

Freiheit – lovak szabadidomítása

Egzotikus állatszám-elefánt és tevék
Tevék, szürkemarhák és egy igazi sztár, Szandra, az elefánt, aki Roger Moore partnere volt az egyik James Bond-filmben. Most azonban nem a legendás színészre, hanem a jövő nagy magyar cirkuszcsillagára, ifjabb Richter Józsefre kellett figyelnie.

Ditmar Roland Németh Ágnes – komikus duó
A világszerte nagy tekintélynek örvendő Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is díjazott komikus duó. A házaspár – a férfi 157 cm, a hölgy 201 cm – ezúttal Franciaországból érkezett a magyar porondra, hogy bebizonyítsa: nem a méret a lényeg! Lenyűgöző műsorukat nagy kanál humorral fűszerezték. Sok nevetést, vidámságot nyújtott az elismert artista házaspár műsora.

Elastic-Fantastic-Bombastic-Bungee jumping
A négy fiú a kupolába szerelt trapézok között szinkronban röpködve mutatja meg, milyen is a bungee-jumping. A produkciót kolléganőjük tette még látványosabbá, aki a négyzet közepén lévő tissue-n végzett akrobatikus gyakorlatokat.

The Arc óriás szemafor

Freiheit – lovak szabadidomítása
A cirkuszművészet egyik legnagyobb erénye, hogy gyönyörűen képes bemutatni ember és állat együttműködését, harmóniáját. Ez a szám nemes paripák látványának és az idomár magabiztosságának emlékezetes ötvözete, a holland frízek és arab telivérek szabadidomítása. Csodás látványt varázsolt elénk a hátasok közös, összehangolt munkája, szinkron-mozgása és megtudhattuk mit is jelent a „fonás” technika.

The Arc (Simet László & Simet Olga & Bakk Diana) – óriás szemafor
Simet László, napjaink egyik legnagyobb magyar cirkuszcsillaga húsz évvel ezelőtt nyerte első díját. Bámulatosan sokoldalú. Egyszer a Nyugati pályaudvarnál lélegzetállító magasságban, dróton egyensúlyozva lépked át a Nagykörút nyüzsgő forgalma felett, máskor tévénézők milliárdjai nézik elhűlve az olimpiai záróünnepségen Londonban. Most azonban ezt a magasságot is kevésnek találva, kilépett a „világűrbe” és partnernőivel szkafanderbe öltözve lépked a csillagok között.

Postakocsi-lovas szám

Postakocsi – lovas-szám
Egy nemzeti cirkuszgála elképzelhetetlen a világszerte ismert és csodált lovas tradíciók bemutatása nélkül. Ez a szám egyszerre idézte fel a huszárok színpompás világát és virtuóz lovas tudásának, attrakcióinak hangulatát. A lóháton állva, kantárszárral egyben tartott ménes látványa lenyűgöző volt.

Cigánytábor – zsonglőrök, tűznyelők, táncosok
Vándor vurstli, táncos lányok, vidám kavalkád, késdobáló produkció, zene, zsonglőrök – most mindenki átérezhette, milyen egy klasszikus cigánytábor hangulata. A szám hihetetlenül veszélyes.

Komikus gumiasztal
Ez a humoros, akrobatikus elemekkel fűszerezett szám már meghódította Európa nagy cirkuszait. A Fővárosi Nagycirkusz közönsége most megcsodálhatta a látvány és a komédia tökéletes egyvelegét. Nekem ez a szám nyerte el különösen a tetszésemet.

Golden Power erőemelők

Golden Power – erőemelők
A 2004-es Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál Bronz Bohóc-díjas, elismert duó erőfeszítéseit ezúttal is siker koronázta. Lassú mozdulataik és könnyedségük láttán.

Richter Flórián és lovas akrobatái – zsokészám
A műsor csúcspontját minden kétséget kizáróan a 2008-as Monte Carlo-i Cirkuszfesztivál Arany Bohóc-díjas lovas akrobatái jelentették. Az elképesztően látványos számot a Fővárosi Nagycirkusz közönsége most láthatta először! Richter Flórián, aki a legfénylőbb magyar cirkuszcsillag, az egyetlen Monte Carlo-i győztes, óriási sikert aratott.

A záróképet, amelyen az összes szereplő felvonult, óriási tapsvihar fogadta.


A fellépett artisták eddigi díjai

Simet László: 1992. Budapest Cirkuszfesztivál – bronz díj, 1992. Wuhan – arany díj, 1998. Varsó – arany díj, 2008. Grenoble és Dax – arany díj, 2008. Magyar Köztársaság Lovagkeresztje.

Eötvös Lóránd: 1998. Hortobágyi Károly-díj, 2004. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál – különdíj.

Dittmár Roland: 2008. Budapesti Cirkuszfesztivál – bronz díj

Richter Flórián: 2004. Monte Carlo – Ezüst Bohóc-díjas, 2008. Monte Carlo – Arany Bohóc-díj.

A gálaműsor március 10-ig látható a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Fotók: Lantai József


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS