„Nincs hulladék, nincs munkanélküliség, nincs éhezés és nincs hadviselés...” • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

„Nincs hulladék, nincs munkanélküliség, nincs éhezés és nincs hadviselés…”

beszélgetés Hajnal Klárával és Szalóki Virággal

A kulturális „kreatívságra” mint alternatív életmódra és életfelfogásra a kutatók már évekkel ezelőtt felfigyeltek. Magyarországon is egyre több olyan közösség és kezdeményezés van, mely így definiálja magát. Pécsett is élnek kulturális kreatívok, két képviselőjükkel beszélgettem.

– Kezdjük az elején, kik azok a kulturális kreatívok? Milyen tulajdonságok jellemzik őket, mit képviselnek?

Hajnal Klára: – Amerikai szociológusok azokat az embereket nevezték el így, akik nem voltak besorolhatók egyetlen hagyományos értékrendet vallók közé sem. Többnyire „alternatív” értékeket vallottak, nem értettek egyet, nem érezték jól magukat a mainstream világában. Általában az jellemzi őket, hogy életük és a világ problémái miatt nem hárítják át a felelősséget senkire és semmire sem, hanem – kezdetben – egyéni cselekvési formákat hoznak létre, aztán kisebb közösségeket. Elvonulnak a nagyvárosokból, esetleg organikus gazdálkodásba kezdenek, vagy szociális-karitativ munkát végeznek. Nagy arányban ökológiai tudatosság jellemzi őket és globális felelősség.

A Budapesti Klub alapítója – László Ervin – előadásain már többször is beszélt erről a szociológiai kutatásról, tőle hallottam először, aztán elolvastam a róluk szóló könyvet, amelyet Paul H. Ray, Sherry Ruth Anderson írt.

A TTK Földrajzi Intézetében a hallgatók évek óta szerveznek egy FAIR filmklubot, ahol már vetítettük a róluk szóló filmet – illetve az előadásaimon is gyakran van szó a kreativitásról és a megnyilvánulás lehetőségeiről. Tulajdonképpen a jelenleg zajló paradigmaváltás, átalakuló világ, fenntarthatóság ezzel a gondolatkörrel szinte azonos.

Virág személyes kapcsolata alapján indult el a pécsi KK közösség. Fogel Frigyes személyes jelenléte, aztán a szegedi közösség megalakulása inspirálta, hogy nálunk is legyen „valami”. Meghívtam Kiss Tibor kollégámat a KTK-ról, aki szintén régóta és több hasonló szálról ismerte már a KK jelenséget, és aztán elkezdtünk szervezkedni.

Günter Pauli 2012-ben a Mandulavirágzás Nemzetközi Konferencia vendége volt. A Kék Gazdaság című jelentése a természet végtelen kreativitására mutat rá, és arra, hogy számunkra ez egy tökéletes modell, úgy kell szerveződnünk és működnünk, ahogy a természet évmilliók óta csinálja: végtelen, önszabályozó ciklusokban áramlik az anyag, nincs hulladék, nincs munkanélküliség, nincs éhezés és nincs hadviselés…

– Pécsett hogy indult,  kik vállalták fel kulturális kreatívságukat? És mi történt azóta mióta létrejött  a pécsi kulturális kreatívok csoport?

Szalóki Virág: –  A Kulturális Kreatívokról c. könyv és a Kulturális Kreatívok, The (R)evolution című film révén több éve ismerkedtem meg ezzel a jelenséggel. Először én is „egyedül éreztem magam” a nagy világban, de a könyv és a film alapján már tudtam, hogy ez egyátalán nincs így. Körülbelül egy éve fogalmazódott meg bennem az, hogy talán eljött az ideje egy nagyobb, esetleg több napos rendezvény létrehozásának, ahol a hasonló gondolkodású emberek fórumra lelnek azért, hogy a mai valóságunkkal, valamint az emberben kibontakozó változásokkal szembenézve megoldásokat, alternatívákat találjanak. Ezzel a gondolattal kerestem meg a film készítőjét, az akkor még külföldön élő Fogel Frigyest, aki segítségét is felajánlotta.

Közben elkezdtem keresni a hasonló érdeklődésű embereket a rendezvény megszervezéséhez, a közösség létrehozásához. A sok-sok találkozás alatt kiderült, hogy valóban nem vagyok egyedül érzéseimmel és gondolataimmal, sőt Pécsett és környékén számos olyan csoport, közösség, baráti társaság létezik, akik ugyan különböző területen tevékenykednek, de nagyon hasonlóan vélekednek. Ekkor már együtt döntöttük el azt, hogy egy nagyobb, országos méretű rendezvény megszervezése előtt rendszeresen találkozva beszélgetéseket, elméleti és gyakorlati előadásokat tartunk helyi szinten, meghívva a szakterület hiteles képviselőit mindig az aktuálisan felvetett témával kapcsolatban. Így fel tudjuk mérni a helyi „bázisközösség” érdeklődési körét és igényeit az idei évre tervezett Kulturális Kreatívok Fesztivál programjával kapcsolatban.

A beszélgetéseinket dr. Hajnal Klára, a PTE TTK egyetemi adjunktusa, és dr. Kiss Tibor, a PTE KTK egyetemi docense vezeti. Találkozóink jelenléte 20-50 fő közötti létszámú, egyre bővülő, de változó összetételű. Vannak állandó tagjaink, de a különböző témák mindig új, és különböző attitűddel rendelkező érdeklődőket vonzanak.

– Milyen céljaitok vannak, mi az, amit szeretnétek létrehozni? Önellátó közösségeket? Szellemi műhelyt?

Szalóki Virág: – Sok gondolatunk és persze rengeteg tervünk van. Mindegyikünk egyéni, de nagyon hasonló törekvésekkel érkezik, melyek a beszélgetések során közös nevezőre kerülnek, és együtt alakítjuk tovább azokat. Úgy gondolom, hogy jelenleg ez egy szellemi műhely, amely folyamatosan alakul, formálódik, de távlatilag benne van akár egy önellátó közösség létrehozása is, ami sokunk nagy álma. Egyelőre a napi dolgainkat, problémáinkat szeretnénk megkönnyíteni és megoldást találni rájuk: környezettudatosabb életmód, a megújuló energiák, öko- és biogazdálkodás gyakorlatias megismerése, közösségi kertek, szatyorközösségek, és cserekör létrehozása (vagy a már meglévőkhöz való csatlakozás), az egészséges és harmonikus testi, lelki és szellemi élet feltételeinek megteremtésével az adott környezeti helyzetben.

– Milyenek az első tapasztalatok a városban, azaz milyen visszajelzések érkeznek felétek, mekkora az emberek változási változtatási kedve, hajlandósága – ti hogy látjátok?

Hajnal Klára: – Természetesen vannak, akik érdektelenek, néha cinikus megjegyzéseket is kapunk a Facebook-on, de érdeklődés is van. A városi közösségek fontos szerepet játszanak a város életében és ez egyre tudatosabban jelenik meg a közvéleményben, illetve a város vezetésében. A város fejlődése az emberek, a közösségek fejlődését is magába foglalja, és kölcsönhatásban van. A Városháza is igyekszik hatékony kapcsolatokat létrehozni a városi közösségekkel, példa erre a VárosKooperáció, amely ugyan – átmenetileg – szünetel, de tudnak rólunk.

– Sok helyütt a világban és az országunkban is elindultak hasonló kezdeményezések. Van -e kapcsolat a csoportok között? És mi jellemzi a csoportokat, miben újítottak, milyen kezdeményezések indultak útjukra a világon, vagy itthon?

Szalóki Virág: –  A Kulturális Kreatívok szervezett közösségeinek kialakítására Magyarországon az igény nagyjából egyszerre fogalmazódott meg. Fogel Frigyes egy éve készült újabb riportfilmjei a helyi közösségekről, civil kezdeményezésekről, és a KKNet TV elindulása tovább lendített ezen. Magyarországon több regionális csoportról van tudomásunk. Úgy látszik, hogy a budapestiek és pécsiek mellett az aktivitás a szegediek, a nyíregyháziak körében a legnagyobb. Nemrég Pécsről kezdeményeztük is egy állandó fórum létrejöttét, ahol a kapcsolataink erősítését és egymás munkáját folyamatosan segíthetjük a tapasztalatok átadásával.

– Ha akad valaki, akinek eddig fogalma sem volt róla, hogy ő kulturális kreatív, de kedvet érez, milyen úton – módon veheti fel veletek a kapcsolatot, hogyan csatlakozhat közétek?

Szalóki Virág: –  Eddig havonta tartottuk beszélgetéseinket, de az egyre növekvő igény miatt, például csak ebben a hónapban már a 3. találkozónkra készülünk. A pécsiCsinos Presszó (közösségi tervezéssel megvalósuló újfajta közösségi tér) ad otthont a Pécsi Kulturális Kreatívoknak is. Szervezés alatt van több helyszín, pl. egy Cserkúti Jurta Programsorozat is, ami a női tudatossággal, a mai világunkban igen csak problémás nőiség, nőiesség megélési lehetőségeivel foglalkozik. A következő ilyen programunk április 19-én lesz. Weboldalunk kivitelezése folyamatban, így jelenleg a Facebook oldalunkon találnak meg minket, illetve a kulturaliskreativok.pecs@gmail.com e-mail címre küldött kéréssel az aktuális elektronikus meghívónkat, és hírlevelünket is megkaphatják az érdeklődők.

– Múlt heti, a magyarság nemzeti ünnepe kapcsán megrendezett közös meditációtok milyen tapasztalatokat hozott? Lesznek e még ilyen típusú rendezvények a közeljövőben? Ha nem, milyen lesz a következő kulturális kreatív megmozdulás Pécsett?

Szalóki Virág: – A nagy havazás, a zord időjárás miatt az utolsó pillanatban az egyik helyszínt lemondva, és a tervezettnél kevesebb létszámmal ugyan, de nagyon jól sikerült a meditáció, még országos szinten is. Sok visszajelzést kaptunk, hogy otthon egyedül, vagy kisebb csoportokban csatlakoztak hozzánk. A Hálószövők Csoport következő, Kollektív Tudatemelő Meditációja április 22-e, a Föld napja körül várható. Ezt kiegészítve múlt vasárnap pedig a Havihegyi kápolnába hívtunk minden érdeklődőt, hogy jöjjön el az „Ima Magyarországért” rendezvényre. Mi így csatlakoztunk a Verőcén azonos időben zajló, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepkörébe tartozó rendezvényhez.

Eddigi pécsi találkozóinkon főként, a fizikai világ új paradigmáiról: a fenntartható fejlődésről, a Kék gazdaságról, az Átalakuló városokról, a Helyi pénzről, Közösségi kertekről, Szatyor közösségekről, beszélgettünk a téma hiteles képviselőinek részvételével, és a jövőben tervezzük előadásokat többek között a Részvételi demokráciáról, az Alternatív oktatási lehetőségekről, a Permakultúráról, a Biodinamikus gazdálkodásról, Élő ételekről is.

A Kulturális Kreatívok egyik fő jellemzője a spirituális beállítódás ezért szellemi és lelki dimenziókról is beszélgetünk. Az ezzel kapcsolatos rendezvényeink folyamatosan, és igény szerint várhatóak, hiszen a lelkünk és a szellemünk „rendberakása” is fő feladatunk a fizikai világunk élhetőbbé tétele mellett.

Pár hete az Álomból valóság – Damanhur című film vetítésére került sor Európa legnagyobb ökoközösségéről, majd Egres Katinka kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadása következett a világ ökofaluiról, kiemelve a közösségépítés és a spiritualitás fontosságát.

Az elméleti alapokat, összefüggéseket határozottan fontosnak tartjuk továbbra is, azonban egyre intenzívebben érezzük a cselekvés igényét. Ezért a műhelybeszélgetéseink arról szólnak, hogy milyen formában, milyen programokkal tudnánk megvalósítani az egyéni és közösségi céljainkat városunkban és környékén, és ezzel szinkronban személyes vállalásokkal alakítjuk ki a Pécsi Kulturális Kreatívok programjait. Nemsokára pedig egy hagyományt teremtő Ölelésnapot is szeretnénk városunkban szervezni. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS