Alföldi színháza - Öt nemzeti év • Hetedhéthatár

Színház

Alföldi színháza – Öt nemzeti év

A könyv borítója

Szeptember 8-án a pécsi Zsolnay Negyed zsúfolásig megtelt E78 Panorámatermében Csáki Judit beszélgetett Alföldi Róberttel, a héten megjelent,  „Alföldi színháza – Öt nemzeti év” című könyvről.

Csáki Judit 426 oldalas kötete áttekinti a Nemzeti Színház elmúlt öt évadát, interjúkban megszólaltatva az időszak fontos szereplőit, többek között Rába Rolandot, László Zsoltot, Molnár Piroskát, Mohácsi Jánost, Závada Pált, Stohl Andrást, vagy Ascher Tamást. Az interjúkra Alföldi reflektál, kommentárjai segítenek megérteni egy-egy produkció, esemény hátterét. A dőlt betűs gondolatokból sokak számára kirajzolódhat Alföldi portréja is.

A kötetet egy több mint 50 oldalból álló függelék egészíti ki, mely felsorolja a Nemzeti Színház 2008 és 2013 közötti bemutatóit – szereposztásokkal, a nézőszámok és az előadások költségének adataival –, vendégjátékait, drámapályázatait, felolvasószínházi eseményeit, kiállításait, valamint a teátrum állami támogatásának alakulását is.

Mindezek tények, a könyvről és a Nemzeti Színház elmúlt öt évéről. Mögöttük a társulatépítés és a közönségszervezés lépcsőfokai,  egy évek alatt fokozatosan kiteljesedő művészi fejlődés állomásai rajzolódnak ki.

Alföldi Róbert és Csáky Judit

Egy olyan színházé, amelyik előtt 2013-ra nyitva állt az út a további kiteljesedés felé, színházművészi szempontból nemzetközi mércével mérve is versenyképes; Magyarországot, és a magyar kultúra jóhírét határokon túlra elvivő intézményé. Ahova Alföldi Róbert könyvbemutatón elhangzott mondatát idézve nem buszokkal odaszállított, hanem saját akaratából érkező közönség azért látogat el, mert a színre vitt, nehéz, kortárs magyar darabok fontos problémákat vetnek fel. Ahol a közönségben jelen van a szinte megszólíthatatlan 14-25 év közötti generáció, ráadásul a fiatalok a szüleiket, majd a szülők a nagyszülőket is hozzák magukkal. Amelyben a majdnem biztosra vehető kasszasikert hozó népszerű előadások helyett a nézőszámot és a bevételt illetően kockázatosabb, ámde figyelemfelkeltő, elgondolkodtató, a napi aktuális problémákat körüljáró, fajsúlyos, igényes, modern és bátor produkciók kapnak helyet.

A beszélgetés közönsége

A következőkben a könyv bevezetőjéből idézünk részleteket. Ez a könyv a Nemzeti Színház elmúlt öt évéről szól. Kiknek szól? Azoknak mindenképpen, akik közelebbről vagy távolabbról ugyancsak tanúi-nézői voltak az elmúlt időszaknak. Azoknak is, akiket általában érdekel, hogyan alakul ki vagy át egy színházi arculat, hogyan épül fel egy társulat, hogyan fejlődik ki egy markáns repetroár. Azoknak is, akiket érdekel, hogyan éli egy színház a hétköznapjait, bemutatótól bemutatóig; milyen az, amikor valami nagyon összejön, és milyen az, amikor nem. És szól azoknak, akik Alföldi Róbertre, a színház igazgatójára kíváncsiak, pontosabban arra: hogyan dolgozott a színház élén a celebből, színészből, rendezőből lett igazgató, hogyan változott e meghatározó évek alatt, és hogyan gondolkodik a színházi és színház körüli helyzetekről, eseményekről.

(Fotók: a szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS