Átadták a Színikritikusok Díját • Hetedhéthatár

Színház

Átadták a Színikritikusok Díját

A Színházi Kritikusok Céhe 33. alkalommal adta át a Trafó – Kortárs Művészetek Házában vasárnap este megrendezett díjátadó gálaesten az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját.

Idén a Színházi Kritikusok Céhe 23 tagja mondott véleményt szavazással a 2012/13 évad általa látott előadásairól. Összesen tizenöt kategóriában, kategóriánként három-három jelölt versengett, s hogy ki kapta meg a díjat, az a szeptember 22-i, nagyközönség számára is nyilvános díjátadó gálaesten derült ki. A gálát Gergye Krisztián rendezte, a fellépők között voltak színészek, táncosok és zenészek is. A három műsorvezető, Bodor Johanna, Szalontay Tünde és Tóth Evelin három műfajból érkezett. Ezt a sokszínűséget mutatta a fellépők listája: Lőrinc Katalin és a MU Terminál táncosai, valamint a Philipp György művészeti vezetésével közreműködő À la cARTe kórus is.


A díjazottak

A legjobb új magyar dráma / színpadi szöveg:
SZÉKELY CSABA: Bányavakság

A legjobb előadás:
A NÉP ELLENSÉGE
Katona József Színház, rendezte: Zsámbéki Gábor

A legjobb rendezés:
ANGYALOK AMERIKÁBAN
Nemzeti Színház, rendezte: Andrei Şerban

A legjobb zenés/szórakoztató előadás:
LILIOMFI
Örkény Színház, rendezte: Mohácsi János

A legjobb független színházi előadás:
A DOHÁNY UTCAI SERIFF
Füge Produkció – Kaposvári Egyetem, rendezte: Mohácsi János

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás:
SEMMI Budapest Bábszínház, rendezte: Hoffer Károly

A legjobb női főszereplő:
CSÁKÁNYI ESZTER
A 42. hét, Pintér Béla és Társulata
és
ESZENYI ENIKŐ
Jóembert keresünk, Vígszínház

A legjobb férfi főszereplő:
STOHL ANDRÁS
Mephisto, Nemzeti Színház

A legjobb női mellékszereplő:
TENKI RÉKA
Sirály, Nemzeti Színház

A legjobb férfi mellékszereplő:
BÁNYAI KELEMEN BARNA
Bányavakság, Yorick Stúdió – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

A legjobb díszlet:
ANGYALOK AMERIKÁBAN
Nemzeti Színház, tervezte: Izsák Lili

A legjobb jelmez:
LILIOMFI
Örkény Színház, tervezte: Remete Kriszta

A legjobb színházi zene:
A DOHÁNY UTCAI SERIFF / LILIOMFI
Füge Produkció – Kaposvári Egyetem / Örkény Színház, szerző: Kovács Márton

A legígéretesebb pályakezdő:
TASNÁDI BENCE
Katona József Színház

Különdíj:
ORLAI TIBORnak produceri tevékenységéért


Életműdíj

A Színházi Kritikusok Céhe idén harmadik alkalommal életműdíjat is átadott. A Színikritikusok Díja 15 kategóriájával ellentétben itt nincsenek jelöltek, a szervezet tagsága többfordulós szavazás útján dönti el, ki kapja az elismerést. Az életműdíjat először 2011-ben adta ki a Színházi Kritikusok Céhe, akkor Törőcsik Mari vehette át az elismerést, egy évvel később Senkálszky Endre kolozsvári színművészt tüntették ki a kritikusok. Az életműdíjat 2013-ban Zsámbéki Gábor kapta.


A Magyar Színházi Társaság Elnökségének nyílt levele

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége nyílt levélben üdvözölte a Magyar Dráma Napján a Színházi Kritikusok Céhe és a Színházi Dramaturgok Céhe díjátadóját. Az alábbiakban közöljük a nyílt levél szövegét:

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége fontosnak tart minden olyan, már hagyománnyá vált szakmai gesztust: díjat, elismerést, amely megkérdőjelezhető értékeket felmutató világunkban a minőséget honorálja.

Ilyen a Színházi Kritikusok Díja, ami idén harmincharmadik alkalommal kerül átadásra. Úgy gondoljuk, hogy megfontolt döntések alapján kerülnek ki az egyes kategóriák nyertesei, akiknek személyére a díjkiosztón derül fény. A kritikus-társadalom, elkötelezett hivatásos nézőink csapata, a magyar színházi élet szerves része. Minden megnyilvánulása visszahat színházi munkánkra, értelmezéseivel irányt mutat vagy megálljt parancsol, alkotók felemelkedésében vagy mélybe zuhanásában játszik szerepet. A felkészült kritikusok alapos elemzése, megértve az alkotás természetét, empatikus hozzáállásával segít jobbítani azt.

A dramaturgok részesei a színházi alkotó folyamatoknak. Társaink ők, alkotók, bábák néha, akik jó szemmel és jó ízléssel fedeznek fel – vagy engednek süllyesztőbe műveket, sorsokat. Az ember tragédiája színre kerülésének ünnepnapján a majd húsz év óta kiadott díjak értékét a díjazottak későbbi bemutatói, a reprízek sorozatai igazolták.

Örülhetünk tehát szeptember 21-én, a magyar dráma napján, hiszen a kiosztásra került díjak a magyar színházművészet maradandó értékeire hívják fel figyelmünket.

Köszönjük mind a Kritikus, mind pedig a Dramaturg Céh tagjainak, hogy tevékenységükkel szolgálják színházművészetünk társadalmi rangjának növelését.

Budapest, 2013. szeptember 21.
A Magyar Színházi Társaság Elnöksége


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS