Pénteken kezdődik a Design Hét Budapest • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pénteken kezdődik a Design Hét Budapest

A Design Hét Budapest fesztivál a kortárs design mint kulcsfontosságú kreatív iparág hazai és nemzetközi eredményeire, tendenciáira fókuszál. A design ma már nemcsak az ipari termelésben van jelen, de életünk valamennyi pillanatában interakcióba kerülünk vele az épített környezet, a használati tárgyak, a szolgáltatások vagy éppen a kommunikáció területén.

A Design Hét nyitórendezvénye a Metszéspontok címet viseli. A kiállítás a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével.

A Design Hét Budapest díszvendége Olaszország. Ma már történelem, hogy a 20. század derekán tehetséges formatervezők és ambiciózus gyártók együttműködésének eredményeként hogyan vált egy életstílus jelképévé az olasz design, és az is közismert, hogy az olasz formatervezés a mai napig olyan példamutató iparág, melyben harmonikusan simul össze művészet, kézművesség és sorozatgyártás, humor és funkció, stílus és kreatív szaktudás. Bemutatkozik számos világhírű olasz márka: a világ egyik legfontosabb designmúzeuma, a Triennale di Milano, valamint korunk egyik legnevesebb formatervezője, Michele De Lucchi. A következő napok, hetek eseményein egyértelművé válik, mit is jelent a fogalom: Design Made in Italy.

A gasztronómia és a design egymástól elválaszthatatlan fogalmak, hiszen köztudott, hogy az étel látványa legalább olyan fontos, mint az íze. De hol vannak pontosan az ételkészítés és a kreatív alkotás metszéspontjai? Hányféleképpen jelenhet meg mindebben a méltán híres olasz konyha? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az idei Design Hét Gasztro résztvevői. A 10. Design Hét alkalmából a népszerű Fausto’s, Krizia és Trattoria Pomo d’Oro éttermek e tíz napban különleges Olasz Design Menüvel várják vendégeiket.

A hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő Vásárlási Akció idén is 72 helyszínen várja az egyedi, különleges, formatervezett tárgyak rajongóit Budapest-szerte. Divat és formatervezés, ajándék és használati tárgy, lakberendezési vagy képzőművészeti darab, ékszer vagy szakkönyv: a Vásárlási Akcióban biztosan talál majd mindenki néhány kedvére való darabot.

Budapest kincseinek, értékeinek felfedezésére invitálnak, immáron sokadik alkalommal, a Design Túrák, melyek hagyományosan a Design Hét Budapest legnépszerűbb elemei közé tartoznak. Idén lehetőség lesz ellátogatni a kelenföldi hőerőműbe, a margitszigeti víztoronyba, az óbudai gázgyárba, az érdeklődők tematikus sétákon vehetnek részt, ahol megtekinthetnek többek között parkokat, irodaházakat, síremlékeket, vagy falakra készült spontán alkotásokat.

Design a Kirakatban projekt keretében három budapesti művészeti iskola diákjainak installációi kerülnek jelenleg üresen álló üzlethelyiségek kirakataiba a Kossuth Lajos és Semmelweis utcákban.

A Design Hét szakmai rendezvényei közül kiemelkednek a divatbemutatók, előadások, kerekasztal beszélgetések, különböző kiállítások, workshopok, melyeken a szakma képviselői a legújabb trendeket ismerhetik meg, és kapcsolatokat építhetnek.

A Design Hét honlapja, tele rengeteg információval: www.designhet.hu
Letölthető programfüzet: http://designhet.hu/2013/program.pdf


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS