Pécsen tartja éves közgyűlését az Európai Kórusszövetség • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Pécsen tartja éves közgyűlését az Európai Kórusszövetség

A 2015-ös Europa Cantat fesztivál házigazdája, Pécs ad otthont november 8. és 10. között az Európai Kórusszövetség éves közgyűlésének – jelentette be Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere és Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke szerdán.

ec2015logoPáva Zsolt elmondta, hogy a rendezvényre 120 vendéget várnak 24 országból. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a résztvevőknek a szakmai találkozón lehetőségük lesz ízelítőt kapni a város hangulatából, infrastruktúrájából, hiszen 2015. július 24. és augusztus 2. között Pécs már másodszor adhat otthont a világ egyik leghíresebb, mintegy négyezer résztvevőt felvonultató kórusfesztiváljának, az Europa Cantatnak. A rendezvénynek 1988-ban első szocialista országbeli városként volt a házigazdája a baranyai város.

Az Europa Cantat a kontinens legnagyobb kulturális fesztiváljai közé tartozik, ezért a 2015-ös programmal kapcsolatos szervezőmunka már el is indult. Ennek egyik fontos állomása a közgyűlés, amelyen a nemzetközi és hazai kórusszakma képviselőinek bemutatják a fesztivál koncepcióját és sokszínű programját. Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke a részletekről szólva elmondta, hogy a közgyűlés hivatalos programját interaktív szakmai előadások és koncertek tarkítják. Bemutatkoznak például a pécsi kórusélet különböző szereplői, szombat este pedig a Pécsi Egyetemi Kórus és Zenekar is nyilvános koncertet ad Kamp Salamon vezényletével és Szamosi Szabolcs közreműködésével orgonán a Pécsi Székesegyházban. Lakner Tamás pedig ismét közös éneklésre invitálja a koncert közönségét az Énekel a város elnevezésű kezdeményezés újabb felvonásaként.

A közgyűlés másik fontos témája a nemzetközi együttműködés lesz. Bemutatják a kórusszövetség VOICE (Vision On Innovation for Choral music in Europe) európai uniós projektjének eddigi eredményeit. A VOICE az európai kórusszakma összefogásából született és nyert el jelentős uniós támogatást 14 partner részvételével 11 országból. Pécsett ennek az együttműködésnek keretében valósult meg augusztusban a EuroChoir – Európai Ifjúsági Kórus rendezvény.

Lakner Tamás, a Regionális Művészeti Tanács elnöke elmondta: a 2015-ös eseményen nemcsak a Pécs környéki és a hazai kórusélet kap komoly bemutatkozási lehetőséget, hanem a közép-kelet európai művészek is. Hozzátette: a remények szerint a Cantat hosszú távon a hazai kóruséletnek is új lendületet ad majd.

Az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezetnek ötven tagszervezete van Európában, továbbá több száz kórus- és egyéni tagja a világ ötven országában, így közvetlenül több mint egymillió, közvetve több mint 20 millió énekest, karvezetőt, zeneszerzőt képvisel és ér el. Vezető páneurópai, közhasznú csúcsszervezetként célja a kóruszene területén elősegíteni ifjúsági és felnőtt énekesek oktatási, kulturális együttműködési programjait. Az Európai Kórusszövetség 2012-ben jelentette be, hogy Pécs rendezheti a 2015-ös Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált. A hagyományosan háromévente rendezendő fesztivált 2013-ban Torinóban tartották több mint négyezer résztvevővel.

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS