Hároméves együttműködési megállapodást írt alá a nemzetközi és a magyar judo szövetség elnöke • Hetedhéthatár

Sport

Hároméves együttműködési megállapodást írt alá a nemzetközi és a magyar judo szövetség elnöke

Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke, Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke, valamint Simicskó István sportért felelős szakállamtitkár háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Judo Grand Prix (GP) megrendezéséről 2014 január 11-én a Hotel Sofitel Bellevue-termében. Ez azt jelenti, hogy hazánk idén és a következő két esztendőben házigazdája lehet a World Judo Tour egyik kiemelt eseményének.

Marius Vizer

Marius Vizer

Marius Vizer elmondta, hogy a magyar dzsúdó életében – az eredményeket és a kormányzati támogatást tekintve – most érkezett el az a pillanat, hogy bekerüljön a World Judo Tourba, s ilyen szintű viadalnak legyen a házigazdája. Ez a lehetőség a magyar judo komoly elismerése, az elmúlt években a MJSZ rendezésében jónéhány felnőtt és korosztályos világversenyre került sor, továbbá ez annak is köszönhető, hogy Magyarország cselgáncsban jelenleg a világ 10-15 legerősebb nemzete közé tartozik. Az estleges budapesti világbajnokság rendezéssel kapcsolatban annyit tett hozzá: először legyen a GP sikeres, s utána lehet majd a vb-rendezésről beszélni.

A Grand Prix viadalokon százezer dolláros összdíjazásért harcolnak a világ legjobbjai, de nem elsősorban ezért indulnak szívesen ezeken a versenyeken a nemzetközi élvonalba tartozó sportolók: a GP-ken ugyanis több világranglista pontot szerezhetnek. A korábban az A-kategóriás viadalok, majd a Világkupa-, a legutóbbi időben pedig a European Open-sorozat részeként megrendezett Hungária Kupákhoz képest a budapesti Grand Prix-n háromszoros szorzóval lehet pontokat szerezni, vagyis egy magyarországi győzelem három European Open- győzelemmel ér fel! A győzelemért 300, a második helyért 180, a harmadikért pedig 120 pont jár. Rendezőként hazánk minden súlycsoportban négy versenyzőt indíthat.

 

Az eddigi magyar aranyérmesek

A Grand Prix-versenyek 2009 óta íródó történetében eddig hat aranyérmet szereztek a magyarok: Csernoviczki Éva és Joó Abigél kétszer, Mészáros Anett és Krizsán Szabolcs egyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A mieink mindeddig huszonkét GP-érmet gyűjtöttek, a legtöbbet – hatot – Ungvári Miklós hozta haza.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS