Értékes könyv, példamutató gyógyszerészekről • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Értékes könyv, példamutató gyógyszerészekről

Témaválasztásában különleges, a szó szoros értelmében hiánypótló könyv bemutatására kerül sor május 8-án Pécsett. A Dél-Dunántúl neves gyógyszerészei című kötet 26 dél-dunántúli gyógyszerész munkásságát tekinti át, azonban az életrajzok tényszerű bemutatásánál jóval többet nyújt az olvasóknak. Mindenki számára példát mutató életpályákat láthatunk, tudós emberek történeteit, akik a tudomány magas fokú ismeretén túl emberségükkel, a másokon való segítésükkel alkottak maradandót. Tették ezt gyakran igen nehéz körülmények között, háborúk, nélkülözések idején, szülő-, vagy lakóhelyüktől, családjuktól távol, a szakterületükhöz való teljes odaadással és lelkiismerettel.

A kötet borítója

A kötet borítója

Dr. Miseta Attila egyetemi tanár a könyv előszavában a következőket írja: Több mint 10 év telt el, amióta Szolcsányi János akadémikus vezetésével létrejött az önálló Gyógyszerésztudományi Szak a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán belül. Az áldozatos úttörő munka alapkövét a hozzáértő gyógyszerész, orvos, vegyész és biológus oktatók letették. Küszöbön áll az önálló Gyógyszerésztudományi Kar létrehozása. Kettős öröm tölt el, amikor az előszót írhatom. Mint az Általános Orvostudományi Kar dékánja arra buzdítottam az év elején megalakult és a Gyógyszerészeti Intézeten belül működő gyógyszerészettörténeti csoportot, hogy érdemes lenne jellemezni Dél-Dunántúl (Baranya, Somogy és Tolna megyék) példamutató gyógyszerész egyéniségeinek életpályáját. Lám, a javaslat megvalósult.

A szerkesztők, Lárencz László és Szabó László Gyula, szándékosan ügyeltek arra, hogy meghagyják a szerzők – köztük a Hetedhéthatár munkatársa, Trebbin Ágost – egyéni látásmódját, fogalmazási stílusát. Vannak olyan tanulmányok, melyek országot behálózó gyógyszerész-dinasztia történetét összegzik, de több helyen a meglévő, és többségében újabb adatokkal kibővített ismereteket közlik. A válogatás fő szempontja a kiemelkedőt alkotó egyéniségek és tudományos munkásságuk, értékmentő aktivitásuk, családi példaadásuk bemutatása volt.

A PTE ÁOK gondozásában napvilágot látott kötet nyilvános bemutatójára május 8-án 17.00 órakor kerül sor Pécsett, a Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17.). A könyvbemutató előadást Szabó László Gyula, az MTA doktora, emeritus professzor tartja, az est házigazdája Trebbin Ágost, a Sétatéri Esték előadássorozat szervezője lesz.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS