Csernoviczki Éva: apró lépést tettem Rió felé • Hetedhéthatár

Sport

Csernoviczki Éva: apró lépést tettem Rió felé

Megvan az első aranyérem a budapesti Judo Grand Prix ma kezdődő történetében: Csernoviczki Éva, az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmese és Európa-bajnoka a dobogó legfelső fokára állhatott az év leghosszabb napján, június 21 én 18 óra 15 perckor a Papp László Sportarénában. A mieink közül Karakas Hedvig is remekelt: ő már fél órával előtte megszerezte a magyar csapat első érmét, egy bronzot, a dobogó harmadik fokára állhatott, Maros Barbara és Szabó Franciska pedig a hetedik helyen zárta a százezer dolláros összdíjazású olimpiai kvalifikációs viadalt.

Csernoviczki Éva

Csernoviczki Éva

A fiúknak nem ment igazán ezen a napon, a tizenegy magyar induló közül csak egynek, a beugróként, Ungvári Miklós helyén szereplő Pál Gyulának sikerült venni az első akadályt. A Honvéd-Kipex fiatalja előbb indiai riválisát győzte le, a második meccsén pedig alaposan megszorongatta az olimpiai bajnok Savdatuasvilit, de az amúgy remek formában lévő grúz judós egy jukónyi különbséggel végül tovább lépett. A mieink közül többen is közel álltak a továbbjutáshoz, ám a döntő pillanatokban az ellenfelek kerekedtek felül.

A hölgyeknél azonban kitettek magukért a mieink. Különösen az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva volt elemében, akinek tényleg rengeteg erőt ad a hazai közönség buzdítása: egy papírformának számító ippon győzelem (a bolgár Damjanova) után a japánok üstökösével, az ifjúsági világbajnok Kondo Amival vívott szikrázóan kemény csatát. A tizenkilenc éves japán remekül küzdött, de végig Csernoviczki Csaba tanítványának kezében volt az irányítás, s végül két jukóval a magyar klasszis jutott be az elődöntőbe.

Ott Taciana Lima várt rá, aki Guinea-Bissauból érkezett. Mielőtt bárki legyintene: a kétszeres Afrika-bajnok eredménylistáját már több mint egy tucatnyi Világkupa-érem ékesíti, két korábbi Grand Prix-viadalon is bronzérmes volt, s a Nemzetközi Judo Szövetség támogatásának köszönhetően rendszeresen résztvevője a legrangosabb tornáknak és edzőtáboroknak. Lima igazolta is jó hírét, teljes erőbedobásra kényszerítette a tatabányai versenyzőt, ám ezúttal is Csernoviczki Éva irányított. Intésekkel a magyar oldalon volt az előny, de Évi nem várta meg a végét: az utolsó fél percben ipponnal döntötte el a csatát, s ezzel bejutott a fináléba.

Szép emlékek elevenedtek fel a nézők előtt, hiszen egy évvel ezelőtt, a budapesti Európa-bajnokság is Csernoviczki Éva remeklésével kezdődött: a nyitónapon szerezte meg pályafutásának első kontinensbajnoki címét. Szombat délután immár kétszeres Európa-bajnokként lépett tatamira az olasz Valentina Moscatt ellen, hogy az első budapesti Grand Prix-t is emlékezetessé tegye. A rivális sem ismeretlen a „szakmában”, Európa-bajnoki ezüstérmes, akinek azonban pocsék a mérlege a magyar versenyző ellen: korábban hétszer találkoztak, s csak a „kezdetek kezdetén”, 2004-ben tudott nyerni egy meccset Csernoviczki Éva ellen.

Most sem járt sikerrel, a súlycsoport magyar klasszisa erős kezekkel mozgatta az olasz lányt, akit a mérkőzés folyamán három alkalommal is intettek,  magyar lányt pedig egyszer így a vége magyar győzelem lett! Csernoviczki Éva ezzel történelmet is írt: ő nyerte az első budapesti judo GP első aranyérmét! A medált Csányi Sándortól, a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli alelnökétől, a pénzdíjat – 3000 USA dollárt – és a virágcsokrot pedig dr. Tóth Lászlótól, a Magyar Judo Szövetség elnökétől vehette át.

„A Kondo elleni meccs a döntő is lehetett volna, mivel jelenleg ő az elsőszámú japán, ő nyerte az ottani bajnokságot és ipponnal verte a világbajnok mongolt. Nehéz meccsem volt ellene, éreztem a nyakamat, el is fáradtam, de örülök, hogy össze tudtam magam szedni utána.”. A 52 kilósoknál Maros Barbara és Balogh Daniella is győzelemmel kezdett A Honvéd-Kipex junior világbajnoki érmese aztán a második meccsét is behúzta. A folytatásban túlságosan kemény ellenfelei voltak, előbb a franciák Európa-bajnoka, Annabelle Euranie kényszeríttette megadásra, majd a vigaszágon a franciák olimpiai bronzérmese, Priscilla Gneto állta az útját, így Maros Barbara hetedik lett, ezzel negyvennyolc világranglista-pontot is bezsebelt.

Az 57 kilogrammban Karakas Hedvignek tapsolt a publikum, miután ipponnal hozta az első meccsét az olasz Lo Giudice ellen. A negyeddöntőben a szlovénok világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, Vlora Bedeti következett. A mérkőzés nem hozott akciópontot, csak intéseket. A hazai pálya egy parányit sem lejtett a magyar oldalra, sőt, tizenöt másodperccel a befejezés előtt – talán kissé túl szigorúan – Hédi megkapta a negyedik intését is, vagyis leléptették.

A vigaszágon a német Roper sérülés miatt nem állt ki Hédi ellen, aki így – akárcsak egy évvel ezelőtt, az Európa-bajnokságon – éremért léphetett tatamira a hazai közönség előtt. Nem is akármilyen összecsapás várt rá, a sors úgy hozta, hogy sor került a londoni olimpia negyeddöntőjének visszavágójára, az ötkarikás ezüstérmes Corina Caprioriu ellen…

A 2011-es bakui World Judo Masters és legutóbb, a havannai Grand Prix magyar győzelmet hozott ebben a párharcban, a másik három találkozón azonban a román judós bizonyult jobbnak. A Papp László Sportarénában intéssel Hédi szerzett vezetést a meccs felénél, aztán egy biztató földharc akció ért véget sikertelenül. Egy szerencsés kontrával Hédi jukóra növelte az előnyt, s a földön harcolva ki is húzta a mérkőzés végét jelentő gongszóig! Egy szépen csillogó bronzérem (Havanna után immár a második ebben az olimpiai kvalifikációs sorozatban), s a mellé járó ezer dolláros pénzdíj is a Honvéd judósának jutalma lett!

„Amikor a szlovén lány ellen négy intéssel leléptettek, nem is csalódott, hanem értetlen voltam – kezdte összegzését Karakas Hédi az MTI-nek. – Ha valaki jobb nálam és meg tud dobni, azt elismerem, de azzal, hogy ő kizárja az én judómat és kapkodással, semmittevéssel próbál úgy tenni, mintha kezdeményezne, azt nem tudom elfogadni. Edzőmmel, Toncs Péterrel ki fogunk találni valami jó taktikát ellene.”

Ami a bronzmeccset illeti, Karakas Hedvig közölte, ez a siker nem elégtétel a számára, mivel jó lett volna négyben lennie az olimpián. „Ezzel együtt nagyon örülök, hogy nemrég Havannában is bronzérmes lettem és felfelé ível a pályám.”

Csernoviczki Éva és Szarvas István

Csernoviczki Éva és Szarvas István

 

Az ünnepélyes eredményhirdetés után a fáradt, de boldog aranyérmes Csernoviczki a TV és rádió interjúk után készséggel válaszolt lapunk kérdéseire a MIX zónában.

Éva, gratulálok az aranyéremhez! Mi a következő program?

Köszönöm! A következő versenyem az augusztus 25-én kezdődő, Oroszországban megrendezésre kerülő cseljabinszki világbajnokság, addig nem kívánok versenyezni.

Ezt a győzelmet tekinthetjük egy lépésnek a 2016 évi Riói olimpiára?

Ha lépésnek tekintjük, akkor ez egy nagyon apró lépés. Még két év van és addig sokminden történhet.

(Fotók: Henter Pál)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS