Júlia-vázák a budapesti Új Budapest Galériában • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Júlia-vázák a budapesti Új Budapest Galériában

A Fővám téri Bálna Új Budapest Galériában június 23-án megnyitották a Zsolnay Óriás vázák kiállítást, ahol beszédet mondott Tarlós István fővárosi főpolgármester és Páva Zsolt Pécs polgármestere. Megjelentek a Zsolnay-család tagjai.

A polgármesterektől megtudtuk a vázák kalandos történetét.

Tarlós István és Páva Zsolt kézfogása (Fotó: Lantai József)

Tarlós István és Páva Zsolt kézfogása (Fotó: Lantai József)

Az első Júlia-váza (mely tervezője, Zsolnay Júlia után kapta nevét) 2013-ban került a gyűjteménybe Dr. Gyugyi László adományaként, s már ekkor tudni lehetett: létezik egy párja. Csak két ilyen váza készült, melyek formája megegyezik, a dekoráció azonban – bár harmonizál – mégis eltérő. A másik Júlia-váza eredeti tulajdonosa az Amerikában élő Mary Weber, aki magyar emigráns szülők gyermekeként közvetlen kapcsolatban állt a magyar kultúrával. Antik tárgyak iránti érdeklődése vezette a Zsolnay díszkerámiák gyűjtéséhez. Gyugyi Lászlóval 1977-ben találkozott egy antik-aukción, amely szoros barátsághoz és kettőjük közötti kölcsönös tisztelethez vezetett.

A Júlia-váza Mary Weber 200 darabos magyar kerámiagyűjteményének csúcsdarabja volt, szerepelt a Bard Graduate Center rendezésében 2002-ben létrejött nagyszabású Zsolnay-kiállításon, New Yorkban. A New York-i kiállítás és különösen a Gyugyi-gyűjtemény Pécsre kerülése egyre inkább érlelte a gondolatot Mary Weberben, hogy neki, a magyar emigráns szülők gyermekének, szintén vissza kellene juttatni szeretett Júlia vázáját Pécsre. Kívánsága rövid idővel 90. születésnapja után valóra vált.

A tárgy 126 év távollét után, 2014. május 14-én érkezett vissza Dr. Gyugyi László tevékeny közreműködésével Pécsre, és azóta mindkét váza a Gyugyi-gyűjtemény állandó kiállítását gazdagítja. A vázapár Budapesten egy hónapon át lesz látható, ezt követően visszatér Pécsre.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS