Lengyel dráma a Zsolnay Színház novemberi előadásában • Hetedhéthatár

Színház

Lengyel dráma a Zsolnay Színház novemberi előadásában

Artur Palyga A zsidó című kortárs lengyel drámáját hozza Pécsre a Nézőművészeti Kft. társulat, melynek emblematikus előadásaitól eltérően egy rendkívül erőteljes új történet színrevitelét élheti át a publikum.

A_ZsidoA Szkéné Színházban tartott bemutató voltaképpen meglepetés volt, hiszen a társulat emblematikus előadásaitól eltérően ezúttal nem magukra a színészekre íródott színdarabot, hanem egy rendkívül erőteljes és hatásos új történetet, egy a hazájában nagy sikerrel játszott dráma színrevitelét valósították meg.

E dráma a 2003-ban Varsóban létrehozott Dráma Laboratórium egyik fontos „eredménye”. A radikalizmus igényével fellépő írói műhely fiatal drámaíróknak kíván önkifejezési lehetőséget teremteni, és a kortárs drámairodalmat a kommercializálodó társadalom ellenszereként kezeli.

Artur Palyga 2008-ban írott darabja a lengyel történelmi múltat ambivalensen megítélő szatírikus társadalombírálatával, igencsak kényes témához nyúl. A zsidó egy rendkívül bátor és nyílt szembenézés a XX. század – nemzeti lelkiismeretet is érzékenyen érintő – mindeddig fel nem dolgozott, meg nem emésztett kérdéseivel. A zsidó pogromot, a katolikus egyház tévedéseit, vagy a politika túlkapásait közelmúltban feltáró dokumentumok történelmi szembenézésre és össztársadalmi felelősségvállalásra sarkallták a szerzőt.

A Nézőművészeti Kft feladatának tekinti érzékeny társadalmi kérdések felvetését a hazai színpadokon, s ennek Palyga darabja remek apropót teremthet. Az újszerű dramaturgiai megoldások nagymértékben segíthetik, az amúgy kisrealista színpadi keretek újraértelmezését.

A produkció létrehozásában a budapesti Gólem Színház nyújt szakmai támogatást a zsidó kultúrát érintő kérdésekben. Emellett Szabó Máté fiatal rendező lengyelországi rendezései során szerzett tapasztalatai is segítik a témában való alaposabb elmélyülést.

Helyszín: Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem
Az előadás 19:00 órakor kezdődik.
Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Szereplők: Mucsi Zoltán, Lázár Kati, Katona László, Sárközi-Nagy Ilona, Tamási Zoltán
Rendezte: Szabó Máté

Az előadás honlapja


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS