Visszatért Pécsre egy különleges ősnyomtatvány • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Visszatért Pécsre egy különleges ősnyomtatvány

CaraccioloÉrtékes ősnyomtatvány került vissza nemrég Pécsre. Az itáliai Roberto Caracciolo műve, az 1489-ben Velencében kiadott Beszédek a szentek dicséretéről című prédikációskötet valaha Pécsett használatos példánya újra a Püspökség tulajdonában van, és az érdeklődők, valamint a sajtó munkatársai megtekinthetik február 25-én.

A Roberto Caracciolo szentbeszédeit tartalmazó ősnyomtatvány elsősorban pécsi vonatkozása miatt kiemelkedő fontosságú: egy pécsi prédikátor tulajdonát képezte a 15. század végén. Egykori tulajdonosától nemcsak széljegyzetek maradtak fenn a kötet lapjain, de a nyomtatvány végén található nyolc, kézzel írott lap is az ő betoldása.

A szerző feltehetően Pécs hivatalos hitszónoka volt az 1490-es évek derekán, valószínűleg ferences szerzetes. Kézírásos prédikációvázlatai a hazai prédikációtörténet egyedülálló dokumentumát jelentik. A könyv most egy átgondolt és hosszú távú kulturális elképzelés következtében visszakerült abba a közegbe, ahol egykor a lelkek épülését szolgálta.

A kötetet február 25-én délután 3 órakor Udvardy György megyéspüspök, valamint Tóthné Radó Cecília és Sarbak Gábor irodalomtörténészek mutatják be a Dóm-kőtárban.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS