Mikola Bálint: A gyógyszerészek szerepe kiemelkedő az alapellátásban • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Mikola Bálint: A gyógyszerészek szerepe kiemelkedő az alapellátásban

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén ötödik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az „Az év gyógyszerésze” cím elnyerésére.

Dr. Mikola Bálint és Szarvas István

Dr. Mikola Bálint és Szarvas István

Budapesten 2015 március 4-én a Sofitel Szállodában tartott sajtótájékoztatón Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki az újságírók szerepvállalásáért, melyet a társadalom figyelmének felhívásában tanúsítottak.

Véleménye szerint a Roche Magyarország a beteg-közeli gyógyítás megvalósítása terén immár áttörést ért el a szakmai szervezetek és az újságírók közreműködésével, a társadalom szereplői felismerték, hogy a gyógyszeres terápia menedzselése egy nagyon fontos pozíció ma a gyógyító munkában.

A gyógyszerészek szerepe kiemelkedő jelentőséggel bír az alapellátásban, illetve a járóbeteg-szakellátásban egyaránt, hiszen itt a legerősebb és a leggyakoribb a kapcsolat gyógyszerész és beteg között, így a lehető legmagasabb szinten kell a felmerülő igényeket kielégíteni.

A pályázat témakörei idén új elemekkel gazdagodtak, mely lehetővé teszi a szakemberek minél szélesebb körben történő bevonását. Az idei témakörök közt szerepel az egészség fenntartása, az önmenedzselés, a gyógynövények alkalmazása, a terápiamenedzsment.

A pályázat, a szakmai plénum előtt, a hétvégén megrendezésre kerülő Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közgyűlésén kerül kihirdetésre.

Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke elmondta, hogy a témakörök célja a hatékony és biztonságos gyógyszeres terápia elősegítése, a betegközpontú gyógyszerészi munka. Már az egyetemi képzés folyamán is törekednek a megfelelő színvonalú képzésre, hogy a frissen kikerült szakemberek felkészülten indulhassanak neki ennek a munkának.

A Gyógyszerészi Gondozási Szakmai Bizottság az elmúlt években olyan gyógyszerészi irányelvek kidolgozásán fáradozott, mint például a krónikus betegségekhez kapcsolódó gyógyszeres ellátás a patikában, illetve a gyógyszerészek szerepe az önmenedzselésben. Ennek a küldetésnek a megvalósítása csak abban az esetben lehet sikeres, amennyiben elegendő és megfelelő szakmai hátterű gyógyszerész áll rendelkezésre, akiknek a munkáját megfelelő számú és képzettségű asszisztens segíti, így a gyógyszerész sokkal nagyobb figyelmet tud fordítani a beteg személyre szabott tanácsadására.

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója kiemelte, azért álltak a gyógyszerész gondozás mögé, mert úgy vélik, a gyógyszertár maga is egy egészségügyi intézmény, ahol a gyógyszerészek munkája révén megvalósul az a személyre szabott gyógyítás, mely a Roche meghatározott stratégiájának szerves részét képezi.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke visszatekintett azokra az időkre, amikor gyógyszerészi gondozás programja 10 évvel ezelőtt elkezdődött. Ekkor indult el Erős Antónia közreműködésével a diabétesz program a gyógyszertárakban, mely rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, így patikák és gyógyszerészek egyaránt csatlakoztak a kezdeményezéshez, melyet a Roche Magyarország támogatott és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége indított útjára. Ennek a folyamatnak, valamint számos egyéb együttműködésnek köszönhetően alakult meg a már korábban említett Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága, melynek feladata a magyarországi gyógyszerészi gondozói szakmai folyamatok összehangolása. A bizottság a GYEMSZI-vel közösen készítette el azokat a gyógyszertári protokollokat, melyek gyakorlati tesztelése jelenleg folyik a patikákban.

A jövőt illetően a személyre szabott gyógyszerezés megvalósítása a cél, mely a gyógyszeres terápiák eredményességét és biztonságát hivatott növelni. A kiírt témákban törekedtek arra, hogy a gyógyszerbiztonság és a farmakoterápia idén hangsúlyosabb szerepet kapjon.

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője ismertette a pályázat folyamatát: az Év Gyógyszerészére a hagyományoknak megfelelően lakossági és szakmai oldalról is lehet javaslatot tenni. A 10-10 legtöbb szavazatot kapott gyógyszerészt a pályázatot szervező Nero Solution Kft. személyesen kéri fel a pályamunkák elkészítésére. A pályázatok leadásának határideje 2014. augusztus 30. A 20 pályázati anyagból a szakmai zsűri (Dr. Mikola Bálint – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Prof. Dr. Szökő Éva – Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Dr. Szabó Sándor – Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke és Dr. Samu Antal – Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke) anonim elbírálással, kiválasztja a legjobbat. Az Év Gyógyszerésze címet és a többi díjat a 2015 októberében megrendezésre kerülő, ünnepélyes díjátadón kerül átadásra.

A szavazatok beérkezésének határideje 2015. április 30. A 2015-ös év Év Gyógyszerészének választott jelentkező a páratlan szakmai elismerésen túl idén is értékes ajándékban részesül. A pályázatról további részletes információk az Év Gyógyszerésze honlapon találhatók.

A sajtótájékoztató után felhívtam Dr Mikola Bálint elnök úr figyelmét, hogy a légúti betegségeknél különösen a COPD és asztma esetében a gyártók nem fordítanak elegendő figyelmet arra, hogy a betegek megfelelően használhassák az inhalációs készülékeket. Az elnök megígérte, hogy felhívja erre a hiányosságra a gyártók figyelmét.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS