A gyógyító mofetta (1-5.) • Hetedhéthatár

Emberi tényező

A gyógyító mofetta (1-5.)

1.

Hőváltozás hatására csuklóig, bokáig elfehéredő végtagok, kínzó fájdalommal járó kisebesedések az ujjvégeken – ezek a külső tünetei a Raynaud-szindrómának, a belsők a tüdőn, a szíven, a vesén jelentkeznek a hajszálerek rossz, görcsös működése, illetve nem működése következtében. Mindezt nem orvosi könyvből olvastam ki – valószínűleg más a precíz meghatározása a tünetegyüttesnek -, hanem saját magamon érzékelem öt éve. Túl több infúziós kezelésen, látva-érezve a fokozatos romlást, néha – főleg egy ilyen kemény tél után, mint az idei volt – az elkeseredésig jutottam. A most tavaszi egyik ujjkisebesedéskor lapunk tördelője, Cser Valér az Élet és Tudományban egy írásra bukkant, és azonnal felhívott telefonon, hogy pont az én bajomra van egy természetes gyógymód: a mátraderecskei mofetta.

A mofettában

Azonnal bejelentkeztem, és március 27-étől részt vettem a mofettakúrán. Hazatértem, vártam egy hónapot – nem akartam az első benyomásokat elhamarkodottan közzé tenni -, de most eljött az ideje, hogy többek között a Raynaud-szindrómásokkal, az érszűkületesekkel, a cukorbetegekkel megosszam tapasztalataimat.

A mofetta, a szén-dioxid szárazfürdő Erdélyben évszázadok óta ismert. Valószínűleg a sebes, fáradt láb egyszercsak meggyógyult, miután egy gödörbe lógatták, megpihenve a szélén. Ezekbe a gödrökbe szén-dioxid gáz szivárgott, és gyógyított, illetve pusztított, ha egy egér, patkány vagy más állat beletévedt. Aztán létrehozták az erdélyi mofettákat, amelyekben felöltözve állnak az emberek, vigyázva, nehogy a levegőnél nehezebb szén-dioxid gázba szippantsanak. Ugyanígy működik a mátraderecskei mofetta is (de van két különlegessége, a töménysége és a radontartalma).

A vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből feljövő szén-dioxid szivárgási helyére építették fel a jelenlegi mofettát. A faburkolatú „gödör”-ben állva-ülve töltik a betegek a 25 perces kezelési időt.

A kezelés nem veszélytelen, hiszen a 93-95 térfogatszázalékos szén-dioxid életveszélyes lehet, ha valaki beleesik. A veszélyes határt piros csík jelzi körben, továbbá a betegekre nagy szeretettel ügyelő nyugdíjas mentőápoló, Fodor Sándor minden csoportnak megmutatja a szintet egy égő gyertyával: ahogy süllyeszti lefelé a gyertyát, pontosan látható, hol alszik el, meddig jön fel a gáz.

Kedélyességével ő oldja a hangulatot is – beszélgetéssel, viccelődéssel telik a közel fél óra általában. Pamutholmikba célszerű öltözni, ezeken áthatol a gáz teljes egészében (a műanyagon nem).

Amikor először léptem a mofettába, pár perc elteltével éreztem, hogyan melegszik át alulról fölfelé a testem. Általában 11-kor mentem a kezelésre, csütörtöktől szombatig. Vasárnap nincs kezelés, és aznap pontban 11-kor, a szállásadó házigazdával, Fónad Istvánnal közöltem: „elvonási tüneteim vannak, hiányzik a mofetta”. Vagyis nemcsak az agyam fogta fel, hogy itt valami jó történik velem, hanem a testem is!

A mofettában

A kezeléseket vérnyomásméréssel kezdik, majd a mofetta után is az jön a húszperces pihenő végén, ezt követi a negyedórás gyógytorna. (Ebben nemcsak a betegek vesznek részt, általában az ott dolgozók is: jókat szippantva a mátrai tiszta levegőből.)

A hangulat nem kórházi, nem szanatóriumi, hanem inkább üdülőhelyi a mofettában. Az orvosok, az ápolók kedvesek, mosolygósak, barátságosak – az ország minden részéből érkező betegtársak úgyszintén. Mindenki gyógyulni akar, súlyos baján enyhíteni – és ez a közös akarat egymást erősítő. Van, aki már az első kezelésektől kezdve, 1995-től idejár Mátraderecskére. És amikor azt kérdezem a kecskeméti betegtárstól, az érszűkületestől, hogy mi lenne vele a mofetta nélkül, ránéz a lábára, és csak ennyit közöl: „nem lenne lábam”. Aki pedig már elvesztette az egyik lábát, abban bízik, hogy a másik megmaradhat – ezért szedte össze a család a pénzt a kezelésre (a gyógygázzá minősítés már négy éve megtörtént, de a tb még nem támogatja ezt a gyógykezelést). Bereczki Sándor Debrecenből jött, mindkét lába érszűkületes, mint mondja a második stádiumban van. A lába fáradékony, 3-500 métert tudott menni. Két hétre jöttek Mátraderecskére, és az első hét után már 3 kilométert elsétált. Érzi, hogy fáj, de tud menni! Felesége és egy baráti házaspár kísérte el, ők is részt vesznek a kezeléseken, délutánonként pedig ismerkednek a Mátrával, a környező településekkel.

Letelt a kúra, a Pécstől 350 kilométerre lévő Mátraderecskéről hazatértem. Sokan kíváncsian várták a hatást, jómagam is. Amit megdöbbenve tapasztaltam: megváltozott a kézfej-lábfej színe, pirosas lett. Az ujjakon látható ez a legjobban: a kézfejtől nézve az első ujjperc végéig felkúszott a pirosság, korábban ezek inkább sárgás-fehérek voltak, míg az ujjvégek „fagyási” pirost mutattak. Eltelt egy hónap, és még mindig látom-érzem az átmelegítő hatást: maradt piros az első ujjperc, a második is kevésbé halovány, és az ujjvégek se sebesedtek ki azóta. Ahogy tehetem, megyek vissza Mátraderecskére újabb kezelésre.

1995-től fogad betegeket a mofetta, én egyike voltam a több mint ötezernek.

2.

A mofettában

Több mint ötezer beteg kereste fel a mátraderecskei mofettát az elmúlt nyolc évben. Kinek orvos ajánlotta, kinek az ismerőse járt itt, ki valamilyen újságban olvasott a szén-dioxid szárazfürdőről. A 93-95 térfogatszázalékos szén-dioxidot és radont tartalmazó gyógygáz ezer méter mélyről, óránként 400 literes intenzitással tör a felszínre. Amilyen elképzelhetetlennek tűnik első hallásra, olyan egyszerű a mofettabeli kezelés: körülbelül derékig szén-dioxid gázban állva pár perc alatt átmelegszik az ember teste, ez az, amit azonnal érezni lehet.

A bőrön keresztül „megbombázott” hajszálerek az egész testet serkentik: beindul az értágító hatás a kötőszövetekben, a belső szervekben. A gyógygáz alkalmas a szív- és perifériás verőérbetegségben szenvedők, cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok, magas vérnyomás kezelésére.

Dr. László Márta főorvos 1981-től dolgozik a Mátrában, a parádfürdői állami kórházban a reumatológiának és a fizioterápiának volt a szakmai vezetője. Parádfürdőn szénsavas fürdővel is gyógyított, így a szén-dioxid érbetegségekre kifejtett hatásáról sok mindent tudott.

Amikor Mátraderecskén – Parádfürdőtől pár kilométerre – a természetes szén-dioxid feláramlás ismertté vált, megkeresték a belgyógyász-reumatológus-fizioterápiás szakorvost, hogy tudásával segítse a szárazfürdő szakmai kialakítását, működtetését.

Dr. László Márta főorvos

– Nemcsak a hagyományos értelemben vett érszűkületes betegség kezelésére használható sikerrel a szén-dioxid szárazfürdő, hanem az anyagcsere-betegséghez, a cukorbetegséghez, az egyes immunbetegségekhez társuló elváltozások kezelésére is – mondja dr. László Márta. – Az alapbetegséget kell kordában tartani gyógyszerrel, infúzióval, és ezek mellett van jelentősége a gyógytornának és a szén-dioxid szárazfürdőnek. De a törések utáni állapotok javításában is jó eredményeket lehet elérni a mofetta használatával. A betegek véleménye és az objektív vizsgálati eljárások egyaránt igazolják az eredményeket. Ezért is sikerült a gyógygázzá nyilvánítás 1999-ben, amelynek előkészítése nagy szakmai kihívás volt. De nem állunk meg a mofettánál: a kezelések kiegészítéseként a Mátrában meglévő gyógyvizek ivókúrára használhatók, továbbá elkezdtük a relaxációs foglalkozásokat is. Az őszre elkészülő új épületben a szén-dioxid szárazfürdőt komplex fizioterápiás kezelések egészítik ki.

A mofetta másik orvosa dr. Dobos Ilona, aki egyben Mátraderecske egyik háziorvosa (a másik a férje).

Dr. Dobos Ilona

– 1995-ben kezdtük a próbakezeléseket – emlékszik a kezdetekre dr. Dobos Ilona. – Ezt megelőzően körbenéztünk a saját falunkban, meg a szomszédos településeken, alsóvégtagi érszűkületesekkel kezdtük a kezelést. A környező háziorvosok is adtak címeket, neveket. A szárazfürdő kiegészítő kezelés, de annak nagyon jó. Orvosi felügyelet alatt folyik, természetesen. Az előzetesen elküldött szív-, tüdőleletek kórházi zárójelentések és laboratóriumi eredmények alapján visszajelezzük, ha valamilyen probléma van, ami miatt az illetőt nem lehet a szén-dioxid gázba engedni. Izületi gyulladásos, lázas állapotú, vérzékeny, TBC-s betegeket nem kezelhetünk a mofettában, továbbá infarktus után is fél évet várni kell a kezeléssel. Általában el kell érni a stabil állapotot nagy érműtét után, mozgáskárosodással járó agyi eseményt követően, pajzsmirigy-túlműködés esetén. Annál hatásosabb a kúra minél több kezelésből áll, 12-15-öt ajánlunk, de néha 20-at is.

Az első évben – 1995-ben – száz beteget fogadott a mofetta. 2002-ben már ezernégyszázat, ez már a jelenlegi kapacitás felső határa, hiszen csak tavasztól őszig fogadóképes a mofetta, napi 60-80 főt számítva. Az új, most épülő mofetta naponta háromszáz beteget tud fogadni. A jelenlegi szárazfürdő megmarad kutatóháznak.

Kiss Istvánné Jolika, a mofetta vezető asszisztense arról beszél, hogy az eltelt nyolc évben volt részük bőven sikerélményekben:

Kiss Istvánné, Jolika, vezető asszisztens

– A legemlékezetesebb az volt, amikor az egyik Bürger-kóros beteg úgy került hozzánk, hogy a lábujjai amputálása után nem gyógyultak be a sebek fél éve. A szén-dioxid szárazfürdő hatására a sebek begyógyultak, a fájdalom megszűnt, a kezelt személy újra dolgozik. Saját tapasztalatom az, hogy sok beteg sebes lábbal jön először, folyamatosan végezzük a lábkötözést, aztán egyszercsak nem kell kötözni, begyógyult a seb. Látom a járásán is sok betegnek, hogy mennyivel könnyebben tesz meg adott távot. Sok a visszatérő beteg, az ország minden pontjáról.

Bereczki Sándor második stádiumú érszűkületes, fájó, fáradékony lábbal. Felesége és egy baráti házaspár kísérte el a mátraderecskei kezelésre Debrecenből. Mind a négyen részt vesznek a kúrán.

– Egy hét telt el a kezelés kezdete óta, tehát félidőben vagyunk – közli Bereczki Sándor. – Amikor ideértünk, 3-500 métert tudtam megtenni, most már három kilométert elgyalogolok. Persze, hogy fáj, de tudok menni! A Nők Lapjában olvastunk a mátraderecskei mofettáról, első alkalommal vagyunk itt. Sok kezelésen jártam már, Keszthelyen, Hajdúszoboszlón, Zalakaroson, Debrecenben. Ezek nélkül lehet, hogy már nem lenne lábam.

3.

A mofettában

Évtizedek óta itták a mátraderecskeiek a csevicét, két ház udvarán is merítették a gémeskútból a szénsavas vizet, s vitték még az aratáshoz is. A csevice kevésbé szénsavas, mint a bolti ásványvíz, s jellegzetes íze van. A falu nyolcvan százaléka ezt fogyasztotta. Aztán jött az 1992-es kemény tél, és több házban rosszullétet éreztek az ott élők.

– Főleg a Mátyás utcai házak földes szobáiban lakók panaszkodtak fejfájásra, szédülésre – meséli a kezdeteket Fónad István, szállásadó házigazdám, aki a Polgármesteri Hivatal dolgozója. – Amikor a vizsgálatok elindultak, katasztrófahelyzetként éltük meg a nagy töménységű szén-dioxid felszivárgását, valamint a radon jelenlétét. A média vészhelyzetről, kitelepítésről beszélt és írt. De aztán kiderült, hogy az aljzatbetonos, jól szigetelt házaknál a műszerek nem mutattak veszélyt. Két ház mentesítését kellett csupán megoldani. És katasztrófa helyett többek között ez is jelentheti a település jövőjét: a mofetta gyógyhatását már sokan ismerik, épül az új mofetta, beindul a gyógyturizmus, szaporodnak a vendégfogadó helyek.

Az épülő új mofetta

A palócok szeretetét minden vendég érzi, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a súlyos betegek is ide úgy jönnek, mint egy üdülésre. Házigazdám természetesen vicces történetet is tud a mofettával kapcsolatban. Egyszer feltűnt a betegek között egy öreg parasztbácsi, jól lebarnult arcától nagyon elütött majdnem fehér, lekopasztott feje. A mátraderecskeiek tapintatosak, nem kérdeztek rá, hogy miért borotválták kopaszra. Aztán az egyik kezelés után a kocsmában fröccsözgetve az öregnek megeredt a nyelve: „Képzeljék! Nem volt rajtam fecske negyven éve, most három fürdőruhát vett nekem az asszony, nem tudta, hogy ez a fürdő nem nedves, hanem száraz, és ruhástól kell benne állni. Arról meg nem is beszélve, hogy kopaszra nyírattak, nehogy megfázzak a fürdő után a nedves hajjal! Hát ezért világít most így a fejem teteje…”

Magyarország egyetlen szén-dioxid szárazfürdőjében, a mofettában ruhástól, felöltözve folyik a kezelés (mint Erdélyben is, Ausztriában is a mofettákban). Célszerű a pamutruházat, hogy a gáz minél jobban hozzáférjen a bőrhöz, s ezen keresztül kifejthesse gyógyhatását.

Minden kezelést pihenés, majd torna követ

A mofetta kiválóan alkalmas többek között szív és perifériás verőérbetegségben szenvedőknek, cukorbetegségek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, Buerger-kórral, Raynaud szindrómával, fagyás utáni állapottal, szklerodermával, izületi bántalmakkal küszködőknek. A kezelésre egy hónapnál nem régebbi tüdő-, szívleletekkel, laborvizsgálati eredményekkel, kórházi zárójelentésekkel kell érkezni. Szigorú orvosi ellenőrzés mellett folyik a kezelés. (Magas vérnyomás – 200/100 Hgmm felett -, szívbetegség, veseelégtelenség, gyulladásos betegségek, rosszindulatú daganatos megbetegedések, tbc, alkoholizmus stb. esetén nem ajánlott a szén-dioxid szárazfürdő.)

Mint ahogy dr. László Márta főorvos és dr. Dobos Ilona orvos hangsúlyozza: az alapbetegséget (érszűkület, cukorbetegség, immunbetegség stb.) kell kordában tartani belgyógyászati módszerekkel – gyógyszer, infúzió – és ezek mellett a szén-dioxid szárazfürdőnek és a gyógytornának van nagy jelentősége abban, hogy a további állapotromlást lassítsák vagy megállítsák, vagy netán az állapoton javítsanak.

A mintegy félórás szárazfürdőt pihenés, majd vérnyomásmérés követi, aztán kezdődik a negyedórás gyógytorna, melyen általában a mofetta dolgozói is részt vesznek.

A gyógytornász is együtt mozog a kezeltekkel

– Mielőtt a mofettában elkezdtük volna a gyógytornát, különböző kórházak angiológiai osztályait, azaz az érosztályait kerestem fel, valamint elmentem több rehabilitációs intézetbe, gyógytornászokkal konzultáltam, voltam bőrgyógyászaton is, hogy a fekélyek kezelésére milyen mozgásterápiát alkalmazzak, végül összeállítottam azokat a gyakorlatsorozatokat, amelyeket használunk – mondja Tarjániné Zsuzsa gyógytornász, aki saját magán is segített a gyógytornával egy súlyos autóbaleset után. – Főleg érszűkületes betegekhez, izületi bántalmakkal, keringési rendellenességgel, nyirokkeringési problémákkal küszködőkhöz kellett igazítanom a tornát, mely elsősorban értorna, valamint tartásjavító és mozgássegítő. A betegekkel először is a mozgást kell megszerettetnem. Sok idős ember kezdetben nem akar mozogni. De a mátrai jó levegő, a teremben vagy szép időben a teraszon végzett torna hamar eredményt mutat! És az ilyen típusú betegségeknél minden kis eredménynek örülni kell. Az együttes torna végeztével kezdődnek a különtornák, a kimozgatások, a tanácsadások.

4.

Az Alacsony-Tátrából ideáramló jó levegő, az agyag – amelyre 1912-ben téglagyárat telepített Bell Miklós -, a termálvíz, a föld mélyéből szivárgó szén-dioxid gáz, ezeknek az adottságoknak a kihasználása teszi életképessé az egyébként a Mátra hűvösebb, északi részén található települést, Mátraderecskét. A falu első embere tizenhat éve Zám Ferenc.

Az új mofetta látványterve

– Az agyag megtart bennünket, mint annak idején Bell Miklóst, vagyis a természetadta dolgokra helyezzük a hangsúlyt – mondja a polgármester. – Tudjuk, hogy vannak adottságaink, és ezekkel igyekszünk jól bánni. Ugyanakkor televagyunk kérdőjelekkel, például, hogy a szén-dioxid gáz gyógyító hatásának felhasználására szabad volt-e ennyi energiát fordítanunk, lesz-e olyan időszak, amikorra beérik ennek a gyümölcse? Tíz év kemény munka és komoly ráfordítás van mögöttünk. A mofetta egyre ismertebb, több mint ötezer beteg jött eddig a szárazfürdőbe. 1999-ben a szén-dioxid gázfürdő gázát gyógygázzá minősítette a Népjóléti Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága. Ugyanakkor a betegek nem kapnak támogatást a kezelési díjhoz, pedig nagy szükségük lenne rá. Elképesztő, hogy a családnak kell összeadnia a pénzt a tizenöt kezelésből álló kúrára, hogy a családtag másik lába is megmaradjon! A felnőtt lakosság mintegy húsz százaléka érintett az érbetegségekben! A mofetta, vagyis a szén-dioxid szárazfürdő önkormányzati tulajdon, az ott dolgozók a mi alkalmazottaink. Mint üzemeltető, a községi önkormányzat kérvényezte a tb-finanszírozást: a betegszám, a hatásbizonyítottság alapján. A betegelégedettség és a racionalitás – hogy kevesebb gyógyszerre van a betegeknek szükségük, hogy nem kell csonkítani, érműtétet végezni, hogy újra munkába állhat a korábban munkaképtelen – együttesen azt kívánná, hogy a kezeléseket a tb támogassa.

A helybelieknek – akik a település teljes közművesítettségéért, az intézmények fejlesztéséért súlyos anyagiakat áldoztak – természetesen ingyenes a kezelés, a termálvízre épült, háromszáz ingatlanból álló üdülőtelepi házak tulajdonosainak pedig ötven százalékos a kedvezmény.

A mátraderecskei szén-dioxid gáz különlegessége a radontartalom, s ittjártakor Teller Ede is arról beszélt, hogy jó lenne megállapítani, mikor veszélyes a sugárzás, és mikor pozitív hatású az immunrendszer stimulálásában. Az eddigi tapasztalatok alapján állítható, hogy kúraszerűen alkalmazva jó hatással van az immunrendszerre. Ezért nemcsak az érbetegségben szenvedők, magasvérnyomásosok, cukorbetegek, érműtöttek, csontritkulásosok, hanem immunbetegek is pozitív hatásról számolnak be a kezelések után.

Zám Ferenc polgármester

– A magyar fürdőkínálatban bővülést jelent a mofettánk – állítja Zám Ferenc. – A gyógyidegenforgalomra számítva belekezdtünk az új mofetta megépítésébe tavaly ősszel. Az új mofetta egy év alatt elkészül, azaz idén szeptemberben befejeződik az építkezés, következik a felszerelés, és októbertől már betegeket fogad. A kivitelező a Magyar Épületszerelő Rt. A 420 milliós beruházáshoz 185 millió forintot nyertünk a Széchenyi Tervből, 40 milliót az FVM-től kaptunk, 4 milliót a Heves Megyei Közgyűlés idegenforgalmi keretéből, a többi saját forrás és hitel. Míg eddig csak tavasztól őszig tudott betegeket fogadni a mofetta, az új folyamatosan működik majd egész évben. Most a legfontosabb feladatunk az, hogy ennek a Magyarországon még döntően ismeretlen dolognak, a szén-dioxid szárazfürdőnek a hírét terjesszük el, vagyis jusson el az információ a mofettáról a rászorultakhoz! Szerepelünk a Fürdővárosok Szövetsége katalógusában, Tourinform-irodát nyitunk, lesz internetes hozzáférhetőség, gyógyszálló épül majd. Dr. László Márta főorvos vállalta fel, hogy előadásokon, tudományos fórumokon ismertesse a mofettát. Mátraderecskén közel harminc egészségügyi dolgozó van, akik máshol dolgoznak. Elsőként rájuk számítunk az alkalmazásban. A régi és az új mofetta terveit egyaránt Szőnyiné Tóth Zsuzsa készítette, aki itt él Mátraderecskén. Az új épületben két gázfürdős kezelő lesz, felváltva működik majd, és egyszerre 15-20 ember kezelése folyhat. Az épület túloldalán lesz a gyógyvízes, valamint a hagyományos élmény medence, a különböző kezelők, orvosi szobák, a laboratórium. A mofetta fölötti héthektáros területen épül majd egy színvonalas szálloda, de ez már nem önkormányzati beruházás lesz.

Mint a polgármester sorolja: a horgászat, vadászat, termálvizek, fürdők, szállodák egymást erősítik a térségben. Éppen ezért van fejlődési iránya a Mátra ezen vidékének. Mátraderecske két és fél ezer lakosának is jövőképet kell mutatni ahhoz, hogy ittmaradjanak, és megálljon a népességfogyás. A legnagyobb foglalkoztató a Leier-csoporthoz tartozó téglagyár, ahol az elmúlt években megötszöröződött a létszám, jelenleg kétszáz fő dolgozik az üzemben. A gyárat folyamatosan korszerűsítik, fejlesztik. A polgármestert is itt-tartotta az agyag: 18 évig volt a téglagyárban, onnan került az önkormányzathoz, egy évig igazgatási előadó volt, aztán egy időközi választáson őt választották meg a település első emberének, és 1987. április 1-jével hivatalba került. – Az elvándorlás törvényszerű, ha nincs biztosítva a megélhetés – vallja Zám Ferenc. – Az itt élő embereknek nem sok perspektívája lenne, ha nem találjuk meg a gázt. Mert a gyógyturizmus az egész községre fellendítően hat, ezt már a lakosságnak nem kell magyarázni, mindenki tisztában van az értékeinkkel és azzal, hogy ezzel jól kell bánnunk!

5.

Igazán szép tervezői feladatot kapott a mátraderecskei Szőnyiné Tóth Zsuzsa, amikor megbízták, készítse el az új mofetta, a 420 milliós beruházás terveit (a kísérleti gázfürdőt is ő tervezte). A húsz éve tervező építész szakmérnök alapos előtanulmányokat folytatott mielőtt elkezdte a szén-dioxid szárazfürdő tervezését. Elsősorban az erdélyi mofetták segítették, különösen dr. Szabó Endre professzortól, erdélyi fizikustól kapott használható tanácsokat, továbbá az ATOMKI – a debreceni Bányászati Kutatóintézet nyújtott szakmai segítséget. Tisztába kellett jönnie a tervezőnek is a gáz tulajdonságaival, a geológiai dolgokkal, a feláramlás mennyiségével. A földből feltörő gázt úgy kezelték, mint egy feszített víztükrű medencét.

Az új mofetta látványterve

A szén-dioxid szárazfürdő lényege, hogy a betegek a gázban ülnek-állnak a kezelés alatt. A gáz percek alatt serkenti a vérkeringést, a hajszálereken keresztül az egész testre hatva. A gázszintet látványosan egy égő gyertya mutatja, ez általában derékmagasságban elalszik – eddig jön fel a gáz a teremben. A feláramlás intenzitása változik, az összetétel nem, a szén-dioxid 93,75 térfogatszázalékú. Fontos a szellőzés biztosítása a betegek biztonsága érdekében. A mostani mofettában (a kísérleti gázfürdőben) egyrészt gravitációs szellőzés van, másrészt egy mechanikusan működtethető szivattyú. Az új mofettában elektromosan vezérelt szivattyú működik majd, és ha adott szint fölé emelkedik a gáz, automatikusan bekapcsol. További biztosítási rendszer lesz a teljes körű gáztalanítási lehetőség.

A kör alakú „medencében” egyszerre 14 beteget kezelnek majd (két, felváltva működő mofetta lesz). A kezeltek körben ülnek, biztonsági övvel bekapcsolva az ülésbe. A tervező a mozgáskorlátozott betegekre is gondolt: a tolókocsis kezeltek számára lesz egy beforgató szék mindkét mofettarészben.

– A tervezésnél abból indultam ki, hogy ha ez természetes gáz, akkor nem szabad a fától elszakadni – mondja Szőnyiné Tóth Zsuzsa, az Osztrakon Kft. ügyvezetője. – Fémkötések ne legyenek az épületben. A háromszintes gyógyászati központ belső terét egy palóc tulipánfa uralja. Az épület meghatározó színei a zöld, a sárga és a bézs. Az építmény külső kövei Recskről származnak. A belső járófelület mosható, kerámia, körben faborítások, nagy ablakokkal Mindent a célnak megfelelően alakítottunk ki, például a mozgásukban korlátozott kezeltek autóval behajthatnak a földszintre. A bal oldali szárny a mofetta, öltözővel, vizsgálóval, várótérrel, minilaborral, ahol vérvétel, vizeletvizsgálat folyik. A szárazfürdőt követő pihenő és értorna után az egyéb kezelések következhetnek a jobb oldali szárnyban, így a hidroterápia, elektroterápia, magnetoterápia, UV-fényterápia, ultrahangos terápia, lézeres kezelés, galvánkádfürdő. Az alagsorban lesz a tornaterem, a mátraderecskei gyógyvízre alapozott iszapkezelőhely, a hatágyas masszázs, két kismedence, az egyik hidromasszázs, a másik tornamedence a víz alatti tornához. A harmadik szinten kapnak helyet az irodák, a kutatóorvosi szoba, az ötvenfős konferenciaterem. Az épület hasznos alapterülete 1842 négyzetméter.

Az új mofetta látványterve

És amiről nem szabad megfeledkezni: a földszinti galériáról körbelátható a Mátra! Már maga a látvány is gyógyít, hát még a tiszta levegő! Mátraderecske természetadta kincse, a szén-dioxid gáz és az erre épített szárazfürdő, a mofetta eddig már több ezer embernek segített elviselhetőbbé tenni a betegségét. Ők nosztalgiával gondolnak majd a kísérleti mofetta barátságos egyszerűségére, ahol nem érzi a beteg betegnek magát, mert otthonos a légkör, minden gyógyintézményi jelleg nélküli, még akkor is, ha az orvosok vizsgálnak, a gyógytornász tornáztat, az asszisztens vérnyomást mér, pedig érszűkületesek, cukorbetegek, magasvérnyomásúak és még sok egyéb bajjal küszködők vannak abban az eddigi ötezres beteglétszámban, akik Mátraderecskét második otthonuknak fogadták. De az új építmény mindezt magasabb szinten fogja nyújtani, és ha nem is lesz ennyire személyes, mint a mostani, a gyógyulni akaróknak sokkal többet fog adni, gyógyászati központhoz méltón. A kísérleti mofettában jelenleg dolgozók természetesen az újban is ottlesznek, és gondoskodnak arról, hogy a légkör – amennyire csak lehet – megmaradjon családiasnak.

A gyógyászati központ társtervezője – egyben az építkezés műszaki ellenőre – Báthory Csaba egri építész. A kivitelező a Magyar Épületszerelő Rt. Az építkezés egy év alatt lebonyolódik, azaz idén szeptemberre befejeződik.

*

Szén-dioxid Szárazfürdő (Mofetta)
3246 Mátraderecske
Mátyás utca 19/a
Telefon: 06-36-576-200


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS