kaTARzis jubileum • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

kaTARzis jubileum

2013-ban indult útjára a kaTARzis című vándorkiállítás, melynek keretében 16 darab, az 1950-es évek plakátstílusában készült kép kerül a közönség elé. Nyolc, foltos hajhullásban szenvedő nő állt modellt azzal a céllal, hogy a képek hatására az emberek másképp tekintsenek a női kopaszságra. Mivel egyik fő üzenetük, hogy a nőiesség nem haj függvénye, a képek alapkoncepciójaként a nőiesség netovábbjának számító pin-up stílust választották. Tervük valóra váltását Verbőci Patrícia fotós, Ugrai Judit sminkes-grafikus, és Tartóczki Éva stílustanácsadó segítette.

kaTARzisA tárlat eddig kilenc helyszínen volt megtekinthető, többek között Budapesten, Pécsett, az Ördögkatlan Fesztiválon Nagyharsányban, Szegeden, Miskolcon. A 10., jubileumi alkalom közeledtével a szervezők a bővítésen, a kiállítás megújításán gondolkodtak. A bővülés mikéntjének ötlete, valamint az ötletek valóra váltása ismét Verbőci Patrícia fotós nevéhez fűződik.

A tárlat „törzsanyagát” képező 16 színes kép mellett mostanáig a közönség 9 darab fekete-fehér fotón keresztül kapott egy kis ízelítőt a fotózás előkészületeinek pillanataiból. A tárlat e fekete-fehér részét bővítették tovább, mégpedig olyan életképekkel, amelyek a lányok elmúlt két évébe és a mindennapi életükbe is engednek egy kis betekintést. A fotózás helyszínéül a budapesti Gomb Kávézót választották, ahol – még 2012-ben – a legeslegelső megbeszélésüket tartották, és ahonnan azt a bizonyos piros telefont is kölcsönözték az első fotózáshoz.

kaTARzis_2015Az új képekkel mindannyian könnyen és gyorsan meggyőződhetünk arról, hogy mennyi módja van a foltos hajhullással való együttélésnek: van, aki kopaszon is jól érzi magát, míg mások szívesebben viselnek idegenek előtt parókát vagy kendőt. E fényképek azért is különösen kedvesek az alkotók számára, mert azokon már két olyan lány is szerepel, akiket épp a kaTARzis kiállításnak köszönhetően ismertek meg. Egyikük a legelső megnyitó látogatója volt, másikuk pedig egy tudósítást olvasva értesült a tárlatról, és a támogató csoportjukról.

A színes plakátokon szerepelő nyolc nő közül ketten pedig épp az elmúlt két évben kötöttek házasságot. Nagy örömünkre az új képeken mindketten szerepelnek majd – az azóta háromtagúra bővült – családjukkal.

Bár a „projekt” a „kiállítás utóélete” munkacímet kapta, az alkotók remélik, hogy a 10. jubileumi és 1. kibővített tárlat egy új kezdet is lesz. A fekete-fehér életképek segítségével – akár a színes plakátokkal együtt, akár önállóan – még több emberhez eljut az üzenet egymás különbözőségének természetességéről és ennek elfogadásáról.

(Forrás: elethajnelkul.blogspot.hu)

 
Helyszín: Mozsár Kávéház, 1065 Budapest, Nagymező utca 21. (a Nagymező és a Mozsár utca sarkán)
Megnyitó: 2015. május 9. 17:00 óra; közreműködik a Cafe Quartet
Megtekinthető: 2015. május 31-ig

Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS