A jelen és jövendő orvosprofesszorai tanácskoztak Balatonfüreden • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A jelen és jövendő orvosprofesszorai tanácskoztak Balatonfüreden

Nagy érdeklődéssel tettem eleget a lehetőségnek, hogy Csáthy László MD, PhD az Amerikai Magyar Orvosszövetség Magyarországi Tagozat elnökének meghívására részt vehetek a szervezet IX. Balatonfüredi konferenciájának első napján.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMMA) magyar származású, Amerikában dolgozó orvosok és kutatók szervezete, amely az orvosi hagyomány megőrzése és támogatása céljából jött létre 1968-ban. A célja, hogy szakmai és baráti téren is összetartsa az Amerikában, illetve itthon élő orvosokat. A HMMA Magyarországi Tagozata, a HMMA Hungary Chapter 2007-óta minden évben megszervezi a multidiszciplinális diákkongresszust. A konferenciára készült bulletinban a házigazda professzor, Dr. Veress Gábor egyetemi magántanár főigazgató főorvos a következőket írja „Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy immár a 8. HMMA konferencián köszönthetem Önöket Balatonfüreden. (Az elsőn nem ő köszöntötte a résztvevőket). Mi fürediek büszkék vagyunk erre a rendezvényre, ami a megkérdőjelezhetetlen szakmaiság mellett intézetünk egyik legkedveltebb konferenciájává vált.

Az idei konferenciára több mint száz absztrakt érkezett, mely lelkesedés nem utolsó sorban a fődíjnak tudható. A legjobb angol nyelvű előadást bemutató résztvevő meghívást kap az USA-ba Floridába Sarasotába az október 25-30. között megrendezésre kerülő HMMA konferenciára, ahol ismét bemutathatja a munkáját. A gazdag programnak köszönhetően Balatonfüreden jártamkor párhuzamosan zajlottak a szekciók prezentációi két előadóteremben, két workshop szobában és a poszter állványoknál.

A szekciók zsűrizését a HMMA vezetősége és tagjai, valamint neves hazai professzorok végezték.

Augusztus 21-én délben „Az orvosképzés aktualitásai címmel” érdekes kerek asztal vitát hallgattam meg. Dr. Dénes Tamás a Rezidens Szövetség elnöke vitaindítójában elkeserítő képet adott. A rezidensek között végzett felmérés arról ad információt, hogy sokan külföldön gondolják jövőjüket. Dénes doktor szerint az egész orvosképzés reformra szorul, kevés az oktató, több pénz kellene. Annak a véleményének adott hangot, hogy a külföldi hallgatók magyarországi képzése leköti a legjobb előadókat. A jelenlévő professzorok egyetértettek abban, hogy forrás bevonás szükséges és kevés az oktató, de a kialakítandó gyakorlati oktatás felépítésében már szórtak a vélemények. Az egyik hozzászóló elmondta, hogy a hallgatók nem járnak rendszeresen az előadásokra és ott sem mindig viselkednek fegyelmezetten.

Az ebédszünet után egyik végzős medikával, a konferencia Szervező Bizottság tagjával – aki a prezentációkat értékelők között is tevékeny szerepet vállalt – a Bőrgyógyászat szekció előadásra mentünk, ahol Kellermayer Miklós professzor emeritus elnökölt.

Útközben arról kérdeztem, hogy vajon „Az orvosképzés aktualitásai” kerekasztal-vitához miért nem szóltak hozzá a jelenlévő orvostanhallgatók. Neki lett volna véleménye: „Annyi hozzáfűznivalóm van, hogy egy mindenki számára elérhető mentorprogrammal és életvezetési tanácsadással sokat lehetne előre lendíteni az országból kikerülő friss hallgatók rátermettségén” – mondotta.

A szekcióban mind a hat előadó kitűnő angol nyelvű prezentációt tartott szigorúan betartva az előírt 7 perces időtartamot. Kisérőm mindenkitől természetesen angolul kérdezett, amelyekre remek válaszokat kapott.

Mindig csodáltam az orvosi kongresszusokon az előadókat, hogy ellentétben más tudományágakkal, mindig az előírt időtartamon belül maradnak az előadók.

Itt most megkaptam a választ már az egyetemen beléjük nevelik a pontosságot.

A szervezőktől megtudtam, hogy a napi program: délután vízilabda meccs, vacsora és utána Borfesztivál a Tagore sétányon.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS