Imágók • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Imágók

2015. szeptember 17-én a pécsi VOKE Vasutas Művelődési Ház kiállítótermében egy újabb, mondhatnánk rendhagyó kiállítás megnyitójára került sor. Sikó Ágnes alkotó – akinek már több képzőművészeti kiállítását volt szerencsém megtekinteni – most egy új, a modern számítógépes technika adta lehetőséggel élve egy kissé szokatlan „fénykép-festményekkel” lepte meg a szép számban megjelent közönséget.

Az alkotó erről ekképpen vallott:
„A hatodik önálló kiállításom témája kettős gyökerű. Egyrészt újra kezdtem fotózni, amely tevékenység végig kísért 10 éves koromtól, szakmai munkámon keresztül a 2000-es évek elejéig. Akkor a festés került előtérbe. Aztán néhány éve újra vettem egy fényképezőgépet és ismét fotózni kezdtem. Másrészt a képek kidolgozása és a számítógép adta lehetőség egy új képalkotás felé terelte a figyelmem. A 10 éves koromban kapott fényképezőgéppel készült régi képeim megújítása közben összekapcsolódott a fotó és az alkotott kép festmény vagy rajz jellegű megjelenése. Így jött az ötlet, hogy a fotó és a festmény képi megjelenése, mint az imágó, amely az átalakulás / metamorfózis eredménye egy új alkotásként mutatható be. A fotózás gyerekkori hobbi, amelyet ki tudtam teljesíteni a festészettel és azzal a látásmóddal, ami a képzelet szüleményét láthatóvá teszi. De kellett az a számítógépes tudás is, amelynek alapjait e ház falai között tanultam Nemes Krisztina hozzáértő tanítása alapján. Remélem, képeim kicsit közelebb hozzák a szemlélőhöz a számomra nagyon nagy örömöt jelentő képi játékot.”

 

Sikó Ágnes és kiállítást megnyitó Nemes Krisztina

Sikó Ágnes és kiállítást megnyitó Nemes Krisztina

 

A kiállítást megnyitó Nemes Krisztina arra világított rá, hogy a kiállítás címe nagyon is találó, hiszen az imágó az egy metamorfózis, átalakulás (lásd rovar – lárva – lepke), de egyben látványt, képi megjelenítést is jelent. A homo ludens, a játszani szerető ember, fényekkel, színekkel játszik és csodás virág illetve jég-képek elevenednek meg a képernyőn, majd kinyomtatva a kiállító terem falán. A jégvirágos ablaküvegen, vagy épp egy vízből kihalászott jégtáblán keresztül készült felvételeken csodálatos színárnyalatokat, alakzatokat fedezhet fel a műélvező közönség.

Bevallom, ha az alkotó nem mondta volna el mit fotózott le, a variációk százait tudtuk volna felsorolni, ha mindnyájan a saját fantáziáját szárnyalni hagytuk volna.
A kiállítás ez év október 25-ig látogatható.

 

Siko_Agnes_2

Paczur Hanna vibrafonon játszik a megnyitó közönségének


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS